Aph3x Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Cześć jakiś czas temu wyraziłem w dziale "Kupię" chęć zakupu sprężyn Lejserfors do Legacy IV Kombi. Odpisał do mnie użytkownik "Wieczorek": http://www.forum.subaru.pl/index.php?/user/17737-wieczorek/ Zaproponował mi sprzedaż nowych sprężyn, dokładnie takich jakie potrzebuje nawet z wystawieniem faktury WAT. 28 stycznia zrobiłem przelew z góry. Czekałem kilka dni na przesyłkę. 4 lutego Pan Artur Wieczorek z Augustowa przesłał mi deklaracje na maila że sprężyny wysłał kurierem, prosił o info kiedy dojdą. Od tamtej pory, dzisiaj mamy 13 lutego zapadł się pod ziemię. Telefonu nie odebrał nigdy, na kolejne 2 maile nie odpowiedział. Czy ktoś zna tego Pana? Czy są tutaj ludzie z Augustowa? Nie wiem co mam robić. Zamierzam w przyszłym tygodniu pójść z tym tematem na policję. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hani1987 Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 (edited) Chciałem zaślepki do legacy. Wieczorek twierdził że ma. Prosze numer konta58105010251000002406341871Artur WieczorekNadrzeczna 65a16 300 Augustow Kwota 5dyszek przelałem i zostałem oszukany na 50 zł. Ale jak jest taki cwany to kjestem w stanie załatwić mu obowiązkowe wstawienie się na komendzie w krośnie. Na dojazd straci 4 krotnie. Ale jak chce. daj mi kolego jego nr bo on mi nie podał. . Edited February 13, 2015 by hani1987 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MegasWRC Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Stary numer. Co jakis czas pojawia sie ktos taki, i robi w ciula kilka osob, na 50zl wlasnie. Na wielu roznych forach pojawiaja sie tacy oszusci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panther Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 $ idą na konto założone na słupa i można szukać i wzywać .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hani1987 Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 potrzebuje tylko numer tel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aph3x Posted February 13, 2015 Author Share Posted February 13, 2015 To mnie przekręcił na prawie 400 zł. Eh.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablonas Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Zgłaszać sprawę na Policję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 (edited) Jest żelazna zasada. Ograniczone zaufanie a właściwie jego brak w stosunku do osób bez historii na forum które oferują cokolwiek na sprzedaż. Szukałem półosi dostałem na PW wiadomość z ofertą kupna.podał nr teleforu ,nie odpisałem, na drugi dzień dopytywał się na PW czy jeszcze chcę kupić. do dziś dnia owy uzytkownik nie ma nawet jednego posta i jest nieaktywny.Zabawne jak ludzie kombinują. byle parę złotych wyrwać od kogokolwiek a nie narobić się.A tego wieczorka pogonić na komendę.Co prawda poniżej 420 pln to jest tylko wykroczenie więc i niska szkodliwość społeczna czynu sqrwol wie co robi. Edited February 13, 2015 by andre82 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalm Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Przy oszustwie wartosc mienia nie ma znaczenia. Przestepstwo jest, pytanie czy w typie podstawowym czy uprzywilejowanym. Jezeli kilka osob w podobny sposob, to jedjedno przestepstwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
loser Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Nie, to nie podchodzi pod wykroczenie, bo nie jest to kradzież, tylko oszustwo, za które mogą zaproponować do 8 lat. Kwota nie ma znaczenia. Inna sprawa, że jak pisali przedmówcy - konto na słupa, itd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark L.A. Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Wieczorek jest online i przegląda ten temat, może coś napisze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnoldpe Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Moderatorzy mają dostęp do IP moze cos pomogą Link to comment Share on other sites More sharing options...
alan.o Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Prawie przez tydzień pisaliśmy do siebie w sprawie silnika, który rzekomo miał na sprzedaż. Od początku coś mi się nie podobało. Całe szczęście (dzięki Pablonasowi) odpuściłem sobie temat. Zainteresowanym mogę przesłać archiwum rozmowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cianbo Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Mnie próbował oszukać na 850zł. Jednak po tym co i w jaki sposób pisał, wydał mi się podejrzany i dałem sobie z nim spokój. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alan.o Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Oto numer telefonu, który mi podał 781371249 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aph3x Posted February 14, 2015 Author Share Posted February 14, 2015 Mam ten sam numer telefonu. Napisałem już do dwóch moderatorów z prośbą o podjęcie konkretnych kroków, które mogą pomóc policji ustalić lokalizację delikwenta. Czekam na reakcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uzytkownik_ Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 ludzie jesteście jak pelikany ja kupuję tylko - płatne przy odbiorze i nie mam takich problemów to jedyny sposób jak nie mozna odebrać osobiscie Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiP Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Zgłaszać na policję, oszustwo ścigane jest bez dolnej kwoty. Nawet jeśli konto na słupa, to gdzieś te pieniądze przelewa. Cwaniak skądś się logował, jeśli z domu to zapukają, jeśli z kafejek, bibliotek, to monitoring doprowadzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaro Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 (edited) heh i mnie mu udało się naciągnąć. Teraz pytanie czy czekać na część czy kupować kolejną bo auto u mechanika ... grrale lipton nic do 3 razy sztuka , już 2 razy miałem przeboje ... 58105010251000002406341871 Artur Wieczorek Nadrzeczna 65a 16 300 Augustow 58105010251000002406341871Andrzej WieczorekSwietojanska 19/4Bialystok... różne adresy a konto to samo więc chyba zamawiam następną część lol Edited February 14, 2015 by Yaro Link to comment Share on other sites More sharing options...
lojszczyk Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 To są raczej prawdziwe adresy. Myślę, że tam odbierał karty do bankomatów. To nie muszą być całkiem fikcyjne dane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablonas Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Uprzedzając kolejne prośby pod adresem moderatorni - nie przekażemy nikomu numeru IP tego gościa (nad czym ubolewamy). Kierujcie prośbę od razu do Flippera chociaż prawdopodobnie bez oficjalnej prośby ze strony organów ścigania i tak IP nie będzie można podać (ochrona danych itp bzdury). Prawie przez tydzień pisaliśmy do siebie w sprawie silnika, który rzekomo miał na sprzedaż. Od początku coś mi się nie podobało. Całe szczęście (dzięki Pablonasowi) odpuściłem sobie temat. Zainteresowanym mogę przesłać archiwum rozmowy. Żeby inni dobrze zrozumieli - Alan temat odpuścił ale nie ze względu na ten wątek i info o nim ode mnie. Inne czynniki o tym zadecydowały. Inna sprawa, że to niesamowity zbieg okoliczności i fart przy okazji bo teraz Alan miałby nieco większą stratę niż 400 pln Link to comment Share on other sites More sharing options...
alan.o Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Pablonas, racja trochę dwuznacznie to określiłem. Co do adresu ip to w tym przypadku nie podlega on pod ustawe o ochronie danych osobowych ponieważ każdy użytkownim forum rejestrując/logując się akceptuje regulamin. Pozatym kwestia tego co jest daną osobową zależy od bardzo wielu czynników i okoliczności. W tym przypadku adres ip nie pozwala na identyfikacje "wprost" tożsamości wiec nie jest daną osobową i nie podlega ustawiem. Również chętnie piznam ip i postaram się zrobić z tego użytek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siewcu Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 prawda jest taka, że nie łamiąc prawa z samym ip nic nie zrobisz, trafisz co najwyżej na info o operatorze - a takie cwaniaki i tak zazwyczaj używają proxy lub TORa... tak czy siak, problem jest dość szeroki, bo tutaj jest kilka osób, a na racingforum oszukano chyba już kilkadziesiąt osób... próbujcie z policją, bo może się okaże, że to ten sam człowiek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aph3x Posted February 14, 2015 Author Share Posted February 14, 2015 (edited) Proszę o zacytowanie punktu z regulaminu, który zawiązuje ręce moderatorom i nie zezwala na podanie numeru IP użytkownika. Zostaliśmy oszukani to już jest powód do wkurw... dodatkowo jeszcze bezsilność i walka z betonem. Taki sam beton będzie na policji coś czuje. Najłatwiej jest dawać mandaty albo wlepiać bany, a jak trzeba pomóc to pojawiają się schody do nieba. Edited February 14, 2015 by Aph3x Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Nr konta z danymi, dowód wpłaty na konto oszusta, dowód w postaci korespondencji np maile, jego nr tel i na policję iść zgłosić. A jeśli podacie jedne i drugie dane które podał być może pod kolejny paragraf chłoptaś podpadnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts