Jump to content

kamera cofania + odcinacz zaplonu

allshaq

Recommended Posts

a podpowiedzcie laikowi - zasilanie wpina sie w kable swiatel cofania - to juz wystarczy zeby zasilic calosc ? czy monitorek osobno ? 

i wpina sie to we wiazke gdzies z przodu czy od razu z tylu auta ?

a blokade mam taka:

http://allegro.pl/bezobslugowa-blokada-zaplonu-kd-2006-atest-e20-i5046916276.html

i sie sprawdza od 4 czy 5 lat

rozumiem, ze nosi sie to w formie breloka do kluczy ? 

sam montowales ?

Ja mam u siebie zamontowana taką

http://allegro.pl/kamera-cofania-subaru-impreza-legacy-forester-i5075590987.html

i sprawuję się dobrze.

Zasilanie wpięte w kable świateł cofania i działa bdb.

U mnie też taka jest zamontowana. Do tego radio 2DIN, obraz pojawia się w momencie wrzucenia wstecznego. Zasilanie kamery podpięte do tylnego światła cofania.

Sent with Tapatalk

• 1 month later...

witam,

ponownie z tematem kamerki - kupilem radio z wejsciem na kamerke oraz ramke na rejestracje z kamerka...

niestety kamerka jest w systemie ntsc, a radio prawdopodobnie odtwarza tylko w PAL :/

czy da sie to jakos przeskoczyc ? czy po prostu wywalilem kase w bloto ? :/

jeszcze jedna sprawa - podpinam kamerke, wlaczam wsteczny i pojawia sie NO SIGNAL - czyli zasilanie idzie, ale albo format nie pasuje (?) albo moze za male napiecie ?

radio dignity ht 896

podpialem niby jak nalezy ale cos nie dziala
rozwiazania widze trzy:
1. uszkodzilem kabelek video (ale radio przelacza sie ze stacji w kamere z wyswietleniem "no signal")
2. kamera nadaje w systemie ntsc a radio moze tylko w pal (niestety nigdzie w specyfikacji nie moge znalezc w jakim systemie odbiera radio - wyslalem zapytanie do producenta)
3. zbyt niskie napiecie ?

co nieco o samej instalacji - przewod video (zwykly cinch) idzie z jednej strony do radia i tam wita sie z kabelkiem zielonym wystajacym z radia (jedyna dzialajaca konfigracja), z drugiej idzie do rozgaleznika od kamerki. z obu stron kabla video wystaja 10cm kawalki cienkiego czerwonego przewodu (uziemienie?) - niewazne czy styka sie z masa czy nie... dzieje sie to co w punkcie 1.
zasilanie - podpialem pod zarowne wstecznego - niby dziala, bo wyswietlacz przelacza sie, ale... punkt 1...

w rozgalezniku od zasilania sa dwa kabelki - jeden podpinam pod zarowne i voila - radio przelacza sie w no signal, a gdy drugi podepne obojetnie czy do drugiego pina zarowki czy do masy przelacza sie znowu na radio. gdzies wyczytalem w instrukcji do innej ramki innegi producenta, ze drugi przewod z niczym sie ma nie stykac (zaizolowac). instrukcji do swojej kamerki nie mam...

juz sam nie wiem o co kaman... doradzcie cos... nie mam drugiego przewodu video zeby sprawdzic, ale postaram sie cos zalatwic

Z czerwonej wtyczki przewody czerwony +12v czarny gnd. Z zloltej etyczki chinch obraz czerwony przewód przedzwon miernikiem po masie kabla av a tym czerwonym czy jest przejście(jak dla mnie to jego obetniesz, nie będzie ci on potrzebny) . Jak chcesz ja sprawdzić w domu no to podłącz do baterii lub zabier zasilanie np z pc zasilacza

wiec wyszlo na to, ze bylo ok, ale kamerka zrabana :/ ani u mnie ani u kolegi nie dziala, natomiast jego dziala u mnie. odpowiedz ze sklepu w ktorym ja kupilem (tak tez zrobilem) wygladala nastepujaco : z jednej strony czerwony do + razem z kabelkiem od zasilania, drugi czerwony do radia (niektore radia tego nie maja) do jakiegos wyjscia czujnika kamery cofania. czarny minus z zasilania uziemic :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...