aero84 Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Witam, Wiem, że temat był już wielokrotnie opisywany ale ze względu na trudności z wyszukaniem chciałbym zapytać szanownych kolegów forumowiczów o dwie sprawy: 1. Czy dokupując seryjną nawigację do swojego Forka 2006 2.5 xt (który seryjnie jej nie miał) będzie problem z jej podłączeniem? Czy okablowanie jest i pozostaje kwestia zamontowania i podłączenia wyświetlacza i modułu? 2. Jeśli nie seryjna navi to poproszę podpowiedź co warto kupić w miejsce radia 2-DIN? Z góry dziekuję za pomoc, Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 (edited) Hej. Ja właśnie sklecam navi do mojego wolnossaka. Kupilem daszek org. I będę montować tablet. Plus jest taki ze będzie i navi i torque i wimp a dodatkowo tablet można zabrać ze sobą. Jak wyjdzie to się okaże http://i7.tinypic.com/4c1orgk.jpg Edited February 9, 2015 by coocer Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero84 Posted February 9, 2015 Author Share Posted February 9, 2015 No wygląda nieźle. 3mam kciuki aby cel został osiągnięty i aby służyło. Ja chciałbym oryginał wsadzić ale nie wiem czy podejście p&p. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Pochwal się jak już tablet zmontujesz - interesuje mnie konkretny model który pasuje rozmiarem ekranu pod daszek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 A jak jest z aktualnoscia map? Nadal jest wspierana przez wydawcę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sambor Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 coocer - pomysł super... ale co z anteną GPS? Będziesz miał ją schowaną bo przecież jest w wmontowana w tablet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 W dzisiejszych czasach odbiorniki są bardzo mocne i działają w środku auta. W najgorszym wypadku można kupić odbiornik BT ale watpie żeby to było potrzebne. Telefon przecież działa bez problemów. Audio podpinam pod aux zasilanie gdzieś upchne pod daszkiem. Dodatkowo pojawiły się kamery cofania Wi-Fi. Będę rozważać ta opcje na przód i tył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lastozzi Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 jak szukalem daszka do mojego forka to sie dowiedzialem,ze moze byc prbolem wlasnie z okablowaniem,ktorego zwyczajnie moze nie byc.. na elektryce sie nei znam,ale podejrzewam ze nawet jakby nie bylo to chyba mozna dociagnac ;-)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 (edited) Nie wiem jak z fabryczna navi ale w moim projekcie mam tylko zasilanie z zapalniczki i aux. Jedno i 2 pociagne sam bo jest niedaleko Edited February 10, 2015 by coocer Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek_shin Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Coocer... A jak zamierzasz rozwiązać problem "szybkiego dostępu"? Dostęp do karty pamięci i aktualizacja urządzenia. Tablet będzie tam "wpinany" w jakiś schowany w daszku uchwyt, czy trzeba będzie demontować daszek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Z tego co patrzylem to najbardziej pasuje mi opcja przymocowania płytkiego mocowania tableta bo tez chciałbym go zabierać ze sobą podawać dziecku itd. Rozważań tez opcje uchylnej ścianki na klika co pozwoli wykozystac przestrzen za. ale to dopiero jak będę miał daszek to zrobię parę prototypów. O aktualizację się nie martwie bo to można przez Wi-Fi zrobić bo w garazu mam zasięg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek_shin Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 W takim razie czekam i będę kopiował Mistrza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uzytkownik_ Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 ta nawigacja nawiasem mówiąc fabryczna do Forków II to jakiś antyk no rubin na desce rozdzielczej własnie to mnie odpycha aby montowac firmowa + cena - umówmy się za używkę wszyscy krzyczą 900-1000 ps: wolę mały daszek i 3 zegary dla 200 pkt SLU Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 (edited) To jest antyk, ale używam i sobie chwalę. Bardzo ja lubie za prostote. Wpisujesz cel, 3 trasy do wyboru. Klikasz, jedziesz. Praktycznie nigdy nie traci zasięgu, prosta w obsłudze jak cep. Wszystkie automapy, garminy i inne wydumki mnie wykańczają No i mam dodatkowy kurnik w samochodzie Ma też swoje wady: 1. NIe da się nią operować w czasie jazdy (zmienić celu np.) - dlaczego, skoro wiozę np. pasażera/pilota? 2. Brak waypointów 3. Czytnik płyt zajmuje miejsce w schowku Jak mi się nawigacja znudzi, to zastnanowię się nad mediaboxem albo wstawieniem ww. tabletu Zgadzam się natomiast, że walory estetyczne to nie jest jej mocna strona (grafika prawie wektorowa ) Edited February 10, 2015 by marhof Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sailingman Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 U mnie w SG MY03 okablowania nie ma. Dorobic nie da rady. Sprawdz czy masz kostki pod deska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero84 Posted February 10, 2015 Author Share Posted February 10, 2015 Dzięki za info, zajrze jutro pod schowek i się okaże. A co polecacie w miejsce seryjnego radia? Ma sens montować tam coś z navi? Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek_shin Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Masz o tyle łatwiej, że seryjnie masz pewnie 2Din... Zastanawiałem się nad zmianą panelu środkowego i dopasowanie go pod 2Din kosztem schowka, ale koniec końców wylądował tam 1Din Kenwood. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akir Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Montowalem do laguny tableta w daszek. Tablet bez baterii zasilany po przekreceniu stacyjki. Wyprowadzony przewód USB do aktualizacji automapy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Czytałem na obcym forum ze można zaciągnąć do pracy aplikacje tasker ktora potrafi włączyć urządzenie po pojawieniu się zasilania i wyłączyć po zniknięciu. Na chińskim allegro znalazłem tablet z video in co by się przydało do kamerki cofania. Jeśli nie to to są kamerki łączące się po Wi-Fi z aplikacją która włącza się po wbiciu wstecznego. Nie wiem jak by to zadziałało przy 2 kamerach przód do rejestracji i tył do cofania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Cenię ludzi, którzy mając proste rozwiązania, jednak komplikują sobie życie :-) Nie lepiej kupić tablet, jakieś 8'' do tego statyw na szybę lub jakiś inny, kto jak lubi... Proste wsadzanie, wyciąganie, jest torqe, nawigacja, TV, GPS, kto co tam lubi... jak się będzie wyładowywać, podłączy się kabelek z zapalniczki... itp. itd. Ale może to ja jakiś dziwny jestem :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Dokładnie tak, prócz tego statywu i kabelkow tak będzie. Statyw Nie będzie zasłaniać, kabelki nie będą wisieć a będzie dobrze wyglądać (to się okaże). A ze przy okazji znajdzie się pretekst żeby w garażu posiedziec w spokoju..... Bezcenne 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Tez mam problemy ze starą :-) Chyba też w to wchodzę :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 A mówią ze faceci nie potrafią czytać miedzy wierszami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 U mnie jak na złość dzisiaj coś zaczęło się telepać za ekranem nawigacji - chyba jakiś kabel albo plastyk. Jak jadę po dziurach to wpada w wibrację. Pytanie: jak zdemontować ten kurnik? W poprzednim Forku miałem w tym miejscu schowek z zegarkiem i wystarczyło mocniej pociągnąć do góry... jak jest z nawi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 U mnie jak na złość dzisiaj coś zaczęło się telepać za ekranem nawigacji - chyba jakiś kabel albo plastyk. Jak jadę po dziurach to wpada w wibrację. Pytanie: jak zdemontować ten kurnik? W poprzednim Forku miałem w tym miejscu schowek z zegarkiem i wystarczyło mocniej pociągnąć do góry... jak jest z nawi? Jeśli nikt nie usunął wcześniej, to po lewej stronie kurnika, na dole jest śrubka, która go trzyma. Żeby wykręcić ta śrubkę musisz wyciągnąć ramkę zegarów (dwie śrubki) i wtedy będziesz ja widział z boku. Jak już ja wykręcisz to wystarczy wyciągnąć/wypchnąć kurnik do góry. U mnie tak było, teraz jeżdżę bez tej śrubki co go trzymała i tak samo hałasuje na dziurach . Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts