Jump to content

Jaka benzyna do XT

Synu

Recommended Posts

Witam,

Podzielcie się proszę doświadczeniami. Jaka benzynę lejecie do swoich Foresterów XT?

Pan w salonie radził 98 - ale czy to jest optimum dla tego silnika?

A jak reaguje na paliwo takie jak VPower albo VPower Racing na Shellu (pisze że 100 oktanowa)? Czy w ogóle miałoby sens dopłacać do czegoś takiego.

Może ktoś ma doświadczenie albo wiedzę jak różne rodzaje paliwa wpływają na

1) osiągi

2) spalanie

3) trwałość silnika

Z góry dzięki za podpowiedzi,

RAF

Ja swojego zalewam 98 i staram się na jakieś pewniejszej stacji, a we Wrocławiu to właściwie na jednej i z jednego dystrybutora i nie narzekam :) Wydaje mi się, że 100 to trochę bez sensu dopłacanie jeśli nie upalasz i nie robisz remapu na niej, ale niech się ktoś mądrzejszy wypowie :)

Edited by Krzychu91

Ja leje 98 BP Ultimate ... Ale sprawdze 95 i zobaczymy co z tego wyniknie...

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

95. Jedynie czasami na Shellu V Power 100 +, bo jest to jedyne paliwo premium, gdzie zauważam jakąś różnicę w stosunku do orlenowskiej 95 W przypadku pozostałych "premium" muszę sobie wmawiać, że jest lepiej :)

Wysłane z ajfona za pomocą tapatoka

Mam podobne wrażenie do bukmacerka.

Dzisiaj po raz pierwszy zalałem 95 (z BP) i wnie ma róznicy w osiągach a spalanie spadło w granice 11,4 w mieście.

Jutro jadę na "wycieczkę" do Wrocławia póżniej powrót do Warszawy przez Kraków więc zobaczę jak to wygląda "po trasie" kiedy będę konsekwentnie zalewał 95-ką.

Edited by MForbi

Jak wystrojony pod 98 ? W papierach i na klapce wlewu paliwa wyraźnie napisane : " 95 only"

100 koni w Japonii bierze się nie z innego paliwa tylko mapy silnika - w Eu jest inna mapa ze względu na normy emisji spalin. Aby uzyskać zgodność z normą EU ileśtam , niestety koniecznym było "wykastrowanie silnika". Podobnie będzie zapewne z Levorgiem - też nie będzie 300 koni tylko 240-260 ...

Edited by MForbi

nasze paliwo czy 95 czy 98 także będzie dobre.Biorąc pod uwage iż xt najwięcej sprzedało się w usa wiemy że tam benzyna jest poniżej 90 Wszyscy jeżdzą i także jest ok.Ja od 2 lat zmieniłem 95 na lpg.Póki co daje rade  moc prawie identyczna, oszczędności spora w skali roku. :)