Jump to content

felgi legacy outback 2007

pablo84

Recommended Posts

Witam, mam pytanie posiadam legacy outback 2007r., 2.5 benzyna, opcjonalnie mam felgi 17 i opony 225/55, czy można do niego wrzucić felgi 18 i ewentualnie jak sie zmieni rozmiar opon, dzieki i pozdrawiam 

Ja chcę wstawić do legasia H6 18 na oponie 225 50 R18 ale raczej nie wejdzie. Jak odzyskam Forka to będę przymierzał.

W necie jest mnóstwo kalkulatorów rozmiarów opon

Akurat taki kalkulator nie odpowie na pytanie czy wejdzie.

Ja chcę wstawić do legasia H6 18 na oponie 225 50 R18 ale raczej nie wejdzie

Słonia nie zmieścisz w lodówce. ;)

Kalkulator podpowie Ci jaki rozmiar opony możesz użyć, aby zachować zbliżoną średnicę zewnętrzną. 

Jeśli masz poniżej pleców średnicę koła, przekłamanie licznika itepe i chcesz założyć coś według własnego widzimisię, to oczywiście kalkulator zamienników opon ci nie powie czy się zmieści czy też nie. 

Fajny byłby taki kalkulator w którym wskazujesz jakie felgi zakładasz (ET, szerokość, średnica) + planowana opona + auto na którym ma wylądować = wejdzie lub nie ale to już wyższa szkoła jazdy.

A może ktoś się podzieli jaką oponę udało mu się założyć w 18 calach do legasia H6 ... ( zresztą to chyba nie tutaj powinienem pytać )

Jeżeli ktoś zastosuje felgi o cal większe, pozostając przy tej samej szerokości i tym samym ET co poprzednie felgi, dodatkowo stosując szerokość opony tą samą jak dla starej opony lecz profil niższą, to takie działanie nic nie zmienia, nic nie będzie ocierać. Średnica zewnętrzna, szerokość opony pozostaje w 99% ta sama.

W przypadku opony przedstawiać się to może w następujący sposób: np. rozmiar pierwotnej opony to 225/55R17,

rozmiar opony większej to 225/50R18  

Filozofii nie ma wielkiej, jedynym ograniczeniem może być zastosowana homologacja determinująca tylko dany rozmiar opon. :o

1/2" bliżej to jest rant felgi. Odległość opony od nadkola (jeśli mówimy o powierzchni bieżnika) zależna jest też od rozmiaru opony. Czyli wprost od wysokości opony. A wysokość opony określa jej profil. Np. 225/50 oznacza, że wysokość opony to 50% z szerokości (225mm), czyli 112,5mm. Ten wymiar razy 2 plus średnica felgi daje nam średnicę zewnętrzną całego koła. I po to są kalkulatory aby przy zmianie średnicy felgi średnicę koła zachować jak najbardziej zbliżoną. Należy pamiętać, że przy zwiększaniu szerokości opony może dojść do ocierania o elementy auta.