Jump to content

Gent i Brugia czyli Belgia za pan brat ;)

pawel szuszu

Recommended Posts

Przez ostatni miesiac miałem okazje dużo jeździć po Belgii: Antwerpia Gent i Brugia.
Co prawda stolicę europejską odwiedziłem zdaje sie w tamtym roku tak i w tym też planuje.

W pierwszej kolejności polecam Gent, fantastyczne miasto.

10898306_10202507017071563_2336576627428

A to już Brugia ....

10955683_10202607938594538_8630824939023

10931362_10202607941794618_4182112586235

Kilka tygodni temu kupiliśmy tanie bilety w LOT do Brukseli w lipcu (ok. 550 zł/2 os/2 str. aż żal było nie kupić). Zamierzamy podzielić noclegi pomiędzy Brukselę i Brugię (1/1). Brugia jest określana belgijską Wenecją. Jeśli masz jakieś pomocne uwagi (gdzie się napić, gdzie zjeść) co do krótkiego pobytu w tych dwóch miastach, chętnie poczytam :). Sporo osób poleca też Gandawę, ale na pewno tym razem się nam nie uda.

Jeśli ma być romantycznie, jedź do Brugii i się nie ruszaj :) Brukselę i Gandawę możesz załatwic przejazdem (i tak ja bym zrobił).

Brugia to miasto turystyczne więc stosunek cena / jakość w restauracjach pewnie nie jest specjalnie korzystny. Ale za to dobrego piwa można się napić wszędzie (zwykle karta piw jest grubsza niż karta dań).

@, dokładnie tak ma być! Wyjazd zainspirowany jakąś listą najbardziej romantycznych miejsc, Brugia była na wysokiej pozycji. Karta piw belgijskich - to jest jedna z atrakcji tego wyjazdu dla mnie :). Dzięki za podpowiedź pozostania w Brugii. W Brukseli byliśmy kiedyś jeden dzień, gdy następnego mieliśmy lot. Trochę zabrakło mi pójścia do jakiejś knajpki wieczorem, ale to można załatwić w Brugii przecież ;).

Ciekawostka - będąc w Brukseli przy hotelu Formuła 1 jest na zewnątrz automat vendingowy, w którym można kupić gorącą pizzę. Kosztowała wtedy 10E i w ciągu 2 lub 3 minut z dziury wyjeżdża pizza w pudełku. Byliśmy głodni, ale nie zmienia to faktu, że ta pizza była naprawdę bardzo smaczna. Szok po prostu. Nigdzie indziej się z takim czymś nie spotkałem.

Jedziesz w lipcu.

Bruggia będzie koszmarnie zatłoczona. Zwłaszcza wszelkie atrakcje turystyczne...

Zresztą podobnie będzie w Gent (jakoś mi polska nazwa Gandawa nie pasuje).

Tak jak Knurek napisał - Bruggia to miasto turystyczne. Tłumy na ulicach przeszkadzają troszkę ale i taki też urok tego miejsca. Ceny w knajpach (zwłaszcza w centrum) spore.

Hotele też droższe. Ale spacer po zmroku i posiedzenie w knajpkach jest wart tej ceny :)

Dla mnie sporą atrakcją było zwiedzanie browaru

Także bardzo ciekawe miejse to:

Zwłaszcza jak się trafi na ceremonię ukazania relikwi.

Gent jest pięknym miastem. Byłem tam wielokrotnie i zawsze chętnie wracam.

Zapewne w necie znajdziesz masę opisów ciekawych miejsc...

Ale jest jedno które nie jest znane a jest magiczne.

Oczywiście przy założeniu, że lubisz posmakować whiskey :)

A jeśli chodzi o komunikację to tylko pociąg.

Latem są specjalne oferty "summer ticket". Bilet kupujesz w automacie płacąc kartą. Pociąg z Gent do Brugge jakieś 6 euro a tego co pamiętam.

Pewnie z Brukseli może być nieco drożej.

Miłego urlopu!

@, bardzo dziękuję! Gent = Gandawa? Ooops :) Trochę mnie tymi tłumami zmartwiłeś, ale z drugiej strony gdyby miałoby być pusto to i urok mógłby być mniejszy. Poza tym, może lepsze te tłumy niż pogoda pod psem, a akurat na pogodę zarówno Żona jak i ja jesteśmy mocno "wrażliwi". Najpiękniejsze miejsce w strugach deszczu wygląda kiepsko :).

Niestety tam często pada... taki klimat mają  ;)

Mają nawet powiedzenie, że w Belgii cztery pory roku mogą się trafić jednego dnia...

Parasol miej przy sobie zawsze. Lecz w razie deszczu najlepiej umieścić się w najbliższej knajpce, zamówić frytki z majonezem i dowolne piwo. I przeczekać  B)

a akurat na pogodę zarówno Żona jak i ja jesteśmy mocno "wrażliwi". Najpiękniejsze miejsce w strugach deszczu wygląda kiepsko :).

Sporo czasu do wyjazdu macie więc zmieńcie nastawienie -_- Deszcz w Niderlandach / Belgii też potrafi być malowniczy! Np. jak napiernicza równolegle do ziemi (klasyczne parasole nie mają wtedy sensu) w na horyzoncie widać już złociste promienie słońca... :wub:

Do czegoś trzeba czekać :). W Lizbonie ponoć przez 300 dni w roku świeci słońce. Gdy byliśmy tam 5 dni (w wydawać by się mógło bezpiecznym marcu), akurat cały czas lało :/. Ale rzeczywiście Twoje podejście powoduję, że w razie co - zawód mniejszy.

Gent jest pięknym miastem. Byłem tam wielokrotnie i zawsze chętnie wracam.

Gent jest niesamowitym miastem, zrobił na mnie duże wrażenie.
Później jak znajde troche czasu powrzucam zdjęcia.

I na pewno bede częściej wracal do Gent niż do Brugii.

A Bruksela, no cóż, to chyba moja ulubiona stolica Europy.

Tu Gent

DSC_0305.JPG

DSC_0311.JPGDSC_0312.JPGDSC_0319.JPG2015-01-04%252013.08.26.jpg2015-01-04%252013.08.32.jpg

starówka jest super

2015-01-04%252013.24.20.jpg2015-01-04%252014.49.34.jpg2015-01-04%252014.55.49.jpg

a tu jak na abbey road ;)
DSC_0218.JPGDSC_0220.JPG

DSC_0228.JPGDSC_0233.JPGDSC_0238.JPGDSC_0239.JPGDSC_0257.JPG

Gdybym miał zrobić ranking pod kątem zabytków, fajnych miejsc i widoków

1. Bruksela

2. Gent

3. Brugia

4. Antwerpia

W Gent gdy sie wejdzie na starówke nie chce sie stamtąd wychodzić....

Tylko że Gent i Bruksela to takie miasta, w których trzeba chwilę pobyć żeby dostrzec ich urok (w Brukseli przeszedłem ewolucję od dużej niechęci do nawet zauroczenia ;)). A Brugia podoba się od razu.

Ruszam do Gandawy i Brukseli za tydzień. Da się oba miasta zwiedzić w 1 dzień?

Z Antwerpii polecam też ciekawą dzielnicę Zurenborg z ulicą Draakstraat. Mało turystów i ciekawa architektura.

Ruszam do Gandawy i Brukseli za tydzień. Da się oba miasta zwiedzić w 1 dzień?

chyba tylko w formie "telexpress", albo jak kto woli w pigułce :)

W Brukseli jest tyle do zobaczenia ... Atomium, Parlament Europejski, Grand Place - wspaniały rynek!

Edited by pawelszuszu