Jump to content

Forester 2.5 XT 04-08 vs 08-12 r.

arnoldpe

Recommended Posts

Czy silnik 2.5 XT w Foresterach z rocznika 08-12 to ta sama jednostka co w rocznika 04-08 ?

Ogólne dane technicznie mają chyba praktycznie takie same, ale czy czymś się różnią ?

No pewnie nie te same, bo jak przeleciałem po vinach kolegów z fora, to jest kilka wersji EJ dla SH i SG, sam jestem ciekaw który konkretnie mam, tym bardziej, że mój to ten, który był wymieniany w ramach akcji "SUBARU POPEŁNIŁO BŁĄD" po niespełna 5tkm.

Też właśnie zawsze mnie to ciekawiło...... byli byśmy wdzięczni gdyby ktoś zorientowany podał takie informacje.... a dodatkowo czy między tymi modelami są jeszcze jakieś istotne różnice (poza wizualnymi)  np w napędzie ? Coś istotnego dodali? Coś zabrali ? 

Nie sądzę, aby odpowiadali na post trzech poirytowanych forumowiczów.

W dodatku ze statusami "Swieżynka";"Swojak";"Bywalec". :biglol:

Że niby gorsi :P

Napisałem do nich post:

http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/77751-r%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzy-motorami-25-xt-do-08-i-od-08-roku/

Może zrobią dla Trójki Drombo wyjątek. 

Rozbawiliście mnie tak pozytywnie swoimi rozmówkami :) :)

p.s. moje spostrzeżenia są takie, że Dyrekcja odpowiada praktycznie zawsze na pytania "świeżych" forumowiczów, także musicie uzbroić się w cierpliwość.

p.s. moje spostrzeżenia są takie, że Dyrekcja odpowiada praktycznie zawsze na pytania "świeżych" forumowiczów, także musicie uzbroić się w cierpliwość.

Jest szansa :D Uzbrajam się w cały bagażnik cierpliwości zatem :)

Bardzo proszę o pisanie w dziale Pytania do Dyrekcji wyłącznie na temat  :idea:

Dobrze by było też zapoznać się z tym postem: #1  :)

Oj przepraszam, to ja się wychyliłem nie tam gdzie trzeba, sypię popiół na głowę.

Bardzo proszę o pisanie w dziale Pytania do Dyrekcji wyłącznie na temat  :idea:

Dobrze by było też zapoznać się z tym postem: #1  :)

Zapoznałem się :) CZEKAMY :D

Nie sądzę, aby odpowiadali na post trzech poirytowanych forumowiczów.

W dodatku ze statusami "Swieżynka";"Swojak";"Bywalec". :biglol:

A ja wcale nie jestem poirytowany tylko ciekawy :) ..... i cierpliwy ponad wszelką wątpliwość cierpliwy :)

Jeżeli masz swą cierpliwość w bagażniku swojego forestera, to dużo je nie masz :biglol:

Jeżeli masz swą cierpliwość w bagażniku swojego forestera, to dużo je nie masz :biglol:

Złożyłem fotele, wypchałem po dach i jadę z otwartą klapą z 300 litrów będzie  :biglol:

shortblok jest ten sam, jest nieco inna głowica, większe doloty powierza i inne zawory - chyba już nie chłodzone sodem. ZTCP ma mocniejszy dół ale zdechłą górę.

Ze startu na światłach nowszy forek jest dewastowany przez starszego brata ale co najwyżej tylko znaczki mają podobne. Stary forek to impreza a nowy to legacy.

Waga aut jest zbliżona, skrzynie nie wiem, nowszy xt ma większą średnice opon.

shortblok jest ten sam, jest nieco inna głowica, większe doloty powierza i inne zawory - chyba już nie chłodzone sodem. ZTCP ma mocniejszy dół ale zdechłą górę.

Ze startu na światłach nowszy forek jest dewastowany przez starszego brata ale co najwyżej tylko znaczki mają podobne. Stary forek to impreza a nowy to legacy.

Waga aut jest zbliżona, skrzynie nie wiem, nowszy xt ma większą średnice opon.

Tu gdzie mieszkam nie ma świateł na skrzyżowaniach :D

E tam, dla mnieto auto wcale nie jest awaryjne...... mialem wczesniej alfę..... to byl dopiero awaryny wòz..... :-)

Ile juz jeździsz swoim ?

Widzę ze szybko się dorobiłeś XT jak masz juz wyrobione zdanie ;)

Auto użytkuję od 1 stycznia :) Taki noworoczny prezent :)

Na podstawie doświadczeń znajomych/kolegów którzy mieli/mają taki silnik w swoich autach i lektury forum - wiem albo wydaje mi się że wiem czego po tym silniku można się spodziewać. Wiadomo że każde auto jest inne i może się w nim wydarzyć coś co nie zdarza się zazwyczaj w tym modelu/marce,  jednak w  przypadku 2.5 turbo nie będzie dużym nadużyciem jeśli zgeneralizuję i powiem że jeśli są jakieś problemy to jest to UPG i jeśli ktoś ma pecha - panewki ? 

W dodatku doglądając auta, dbając o nie i zapobiegawczo oddając wcześniej to auto w dobre ręce ( i wydając przy tym x000zł :) ) można "prawie pewnym" autem śmigać sobie na co dzień.

Natomiast w moim poprzednim aucie jak i wielu innch .... lista rzeczy które się zdarzają i to często w różnych kombinacjach jest przeogromna. I to bez względu na to czy się dba czy nie. Czy się w nie inwestuje czas i pieniądze czy nie. 

To tylko moja "sweiżynkowska" opinia i oczywiście masz prawo się z nią nie zgadzać. 

Dodam jeszcze  że wiem że istnieją auta o które można mnie dbać/ mniej w nie inwestować .... i cieszyć sie bezawaryjną jazdą. 

Natomiast totalna "bezawaryjność" to nie wszystko czego szukam w aucie.

Edited by KamiLBN