Jump to content

Zamknięcie bloku ej25

yoink

Recommended Posts

Myślę ze ma to sens przy mocach 350+ Koszt strzelam pewnie od 1000 do 3000 zł. Ale Fanie ze ktoś zaczął robić w Polsce takie rzeczy.

Na otwartym bloku spokojnie można zrobić 300KM+,dobra mapa i można spokojnie śmigać.

Przy takich "operacjach" zamykania bloków,warto dobrze dobrać materiały,sposób i miejsce ich rozmieszczenia,dobrze policzyć rozszerzalność cieplną w różnych warunkach i obciążeniach. ;)

Nie jest to takie proste i łatwe.Co bardziej wgryzieni w temat,już rozbierali takie silniki z zamkniętymi blokami sposobami podanymi wyżej.

Na otwartym bloku spokojnie można zrobić 300KM+,dobra mapa i można spokojnie śmigać.

Przy takich "operacjach" zamykania bloków,warto dobrze dobrać materiały,sposób i miejsce ich rozmieszczenia,dobrze policzyć rozszerzalność cieplną w różnych warunkach i obciążeniach. ;)

Nie jest to takie proste i łatwe.Co bardziej wgryzieni w temat,już rozbierali takie silniki z zamkniętymi blokami sposobami podanymi wyżej.

Dokładnie.

Poza tym jest inna kwestia, o której nikt nie wspomina. Bloki zamknięte były zamknięte bo taka była technologia, nie umiano ich robić inaczej. Niestety to zawsze powodowało problemy z chłodzeniem i dlatego wprowadzono blok, który miał zapewniać wytrzymałość zamkniętego i chłodzenie otwartego, czyli półzamknięty. Pomysł sam w sobie bardzo dobry, a że 2.5 ma problemy to jakby efekt uboczny całej konstrukcji. 

w 2.5 problemy z chłodzeniem, czyli u mnie odpada

pisałem o tym , chyba jakieś trzy lata temu , jak pierwsze wynalazki powstawały :)