Jump to content

Wyciek płynu chłodzącego GF8

noviq2

Recommended Posts

Dzisiaj jadąc sobie spokojnie, nagle zaczęły wydobywać się z pod maski kłęby pary wodnej :/ Temperatura płynu zaczęła powoli rosnąć. Szybko na pobocze i patrzymy pod maskę.. A tam cieknie z pod intercoolera w okolicy turbo. Ciecz ścieka po Y-Pipe i dalej na blok silnika i natychmiast odparowuje tworząc dużą ilość pary. Pod IC słychać dosyć głośny syk. Pewnie pękł. Po odkręceniu korka od zbiorniczka płynu ciśnienie z układu schodzi i syk ustaje.

I tu moich kilka pytań.

Z kąd wziął się płyn chłodzący w IC? Spora ilość, leci ciurkiem... :/

IC jest także chłodzony przez płyn?  

A może turbo padło? Mam założone GReddy. Nie wiem jakie, będę musiał sprawdzić.

Jeszcze fotka miejsca wycieku:

post-18318-0-45303800-1421597847_thumb.jpg

Ktoś coś podpowie? Czy wymiana IC może wystarczyć?

Dzięki za podpowiedź. :) 

Pękł przewód z lewej, patrząc na samochód stojąc przed nim. I to w taki sposób że sikał płynem do góry na IC, na szczęście przy samej obejmie więc odciąłem 2cm i jest git :) 

Przez jakiś kilometr i 2 minuty na parkingu wysikał 4 litry płynu :/

Też tak miałem , wygląda to bardzo widowiskowo :) zerkaj bo u mnie najpierw ten wąż , za miesiąc inny potem 3ci ,brałem to na luzie za starość (auto całkowicie cywilne) niestety pozniej okazało że węże były ok tylko padały bo nie wytrzymały nadmiernego ciśnienia , ktòre mi się wytworzył bo jakieś przedmuchy uszczelkowo/tulejowe ciśnienia do chłodzenia były - i po jakimś czasie miałem już sporo oleju w wodzie .Nie jest to norma u ciebie pewnie klasyczna usterka alecjakcsię zaczniecto powtarzać jak u mnie to nie polecam :)