MichallD Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 Już mam dość tego dźwięku, słychać takie brzęczenie gdzieś z bagażnika, przy delikatnym przyspieszaniu i przy stałych obrotach, najbardziej między 1800 a 2300. Jak utrzymuję obroty na poziomie 2000 to jest nie do wytrzymania! Żeby sprawdzić rozebrałem całą klapę bagażnika tzn całość od wewnętrznej strony wraz z trzecim światłem stop,wyjałem wszystko z każdego zakamarka, każdego schowka itp I dalej brzęczy! Pomyślałem ze może środkowy pas bezpieczeństwa, też zdemontowalem i dalej to samo. Ostatni mój domysł to może jakiś element konstrukcji szynerdachu, coś w podsufitce wpada w rezonans i tak brzęczy. Ktoś spotkał się z czymś takim podobnym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legacy96 Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 Sprawdz czy tablica rejestracyjna sie nie poluzowala, lubi brzeczec Pozatym warto obejrzec koncowy tlumnik z jego mocowaniami, blachami i koncowka. Ale stawialbym na tablice... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichallD Posted August 29, 2014 Author Share Posted August 29, 2014 A zapomniałem napisać ze tablicę tez zdejmowalem do testu, mocowania wydechu wszystko dobrze bo jakiś czas temu był zakładany H&S i jest tip top :-P a brzęczenie było już przed wymianą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ONE_ Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 Wsadź kogoś kumatego do kufra i zróbcie przejażdżkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichallD Posted August 29, 2014 Author Share Posted August 29, 2014 Tak zrobię :-P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legacy96 Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 Jesli brzeczenie zalezy tylko od obrotow a nie od predkosci to raczej brzeczy wydech. Czy na postoju przy 2000 obr tez slychac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichallD Posted August 29, 2014 Author Share Posted August 29, 2014 Na postoju tego nie ma, tylko w trakcie jazdy. Właśnie sprawdziłem, na postoju delikatnie brzęczy. Zaraz sprawdzę mocowania wydechu. Legacy96 trafiłeś z diagnozą :-) okazało się ze jedno mocowanie backboxa trzeba było dogiąć bo spadało z gumy i powodowało ten dźwięk! Teraz jest wreszcie cisza :-D dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 Miałem podobnie. Tylna klapa lekko wibrowała w pewnym zakresie obrotów. co powodowało ocieranie gumek dystansowych rozmieszczonych dookoła klapy. Posmarowanie skończyło problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piottrus191 Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 U mnie mały stukot z tyłu powodował tłumik, który był spawany i został źle wygięty. Zakończyło się małym obcięciem części tłumika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichallD Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 I jeszcze okazało się że łączenie BB z CP obijało się o osłonę dyfra i musiałem kawałek wyciąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabberkonto Posted August 4, 2019 Share Posted August 4, 2019 Odkopie troche temat, ale moze komus pomoge. Auto subaru outback 2.5 AT 2007r. Od pol roku jezdzilem z denerwujacym rezonujacym halasem pochadzacym z tylu auta (lewa strona). Dzwiek podobny do oslony termicznej tlumika. Pojawial sie pod obciazeniem, kiedy silnik mial niskie obroty 1000-2000 (np 50-60kmh 4 bieg pod lekka gorke) Dlugo szukalem przyczyny i rozebralem pol tapicerki w bagazniku, podgialem osolny termiczne itd.. Okazalo sie ze to GUMOWY WIESZAK WYDECHU. W gumie wieszaka wytarl sie/wyklepal sie otwor - srednica otworku byla o okolo 1-2mm wieksza, niz metalowego uchwytu, na ktory zaklada sie gumowy wieszak.. W celu sprawdzenia mozna na chwile pomiedzy gume, a metalowy pret na chwile wcisnac np gwozdz lub srubke i sprawdzic czy pomoze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sickness Posted August 5, 2019 Share Posted August 5, 2019 A mi brzęczały gumki/klapki z boku bagażnika od wewnątrz w otworach służących do wyrównywania ciśnienia w kabinie. Też jak u Ciebie w podobnym zakresie obrotów Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted May 21, 2020 Share Posted May 21, 2020 Grzybki odciągane do składania oparć kanapy zaczęły dziś koncertować. Dlaczego tak nagle??? Nadzwyczajnie szybko udało mi się to zlokalizować, z czego jestem niezmiernie dumien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 W dniu 21.05.2020 o 21:43, suberet napisał: Grzybki odciągane do składania oparć kanapy zaczęły dziś koncertować. Dlaczego tak nagle??? A roleta u Ciebie w SG nie hałasuje ? Bo ja swoją wyjąłem. Szlag mnie trafiał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Właśnie przed chwilą wygluszylem grzybki i będę testował. Może się okazać, że to jednak roleta..... Jakby co, będę z tym walczył dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiku Posted May 31, 2020 Share Posted May 31, 2020 A roleta u Ciebie w SG nie hałasuje ? Bo ja swoją wyjąłem. Szlag mnie trafiał. Wystarczy wkleić filc po bokach, i jest cisza.Wysłane przez SM przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted May 31, 2020 Share Posted May 31, 2020 To były grzybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts