Dzierzba Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 Witam,Tydzień temu zamontowałem gaz do swojego Foretstera, od samego początku na LPG szarpał przy dodawaniu gazu, telepał się, chodził jak Ursus C330 i w ogóle nie miał mocy, na benzynie wszystko było ok, rakieta. Gazownik stwierdził że to świece lub przewody i trzeba je wymienić, toteż to uczyniłem, niestety bez zmian, dalej ma te same objawy na LPG, na benzynie jest chyba lepiej (chociaż pewnie to siła autosugestii ). Podpięliśmy kompa pod instalację gazową i okazało się że problem tkwi w cylindrze nr 2, tzn przy wszystkich 4 włączonych na LPG, silnik furkocze, procuje nierówno i telepie całym autem, kiedy przełączymy wtrysk nr 2 na benzynę lub wyłączymy kompletnie, wszystko wraca do normy, silnik pracuje stabilnie, bez wibracji itp. Wymieniliśmy wtryskiwacz gazowy, obejrzeliśmy dysze, wszystkie wężyki, kabelki itp. wszystko jest sprawne i drożne, jednak nie działa jak powinno.Ciekawi mnie jedno, kiedy przełączyliśmy wtrysk nr 2 na PB gdy reszta była na LPG, silnik pracował tak samo jak w momencie kiedy wyłączyliśmy w ogóle wtrysk a pozostałe pracowały na LPG.Podejrzewam że problem tkwi w uszkodzonym wtryskiwaczu benzynowym, przepuszcza benzynę do cylindra co zakłóca cały proces spalania gazu (tworzy bogatą mieszankę).Instalacja : Sterownik ZENIT, wtryski H2000 bezpośrednio do kolektora, reduktor KME, gaz z Orlenu PS. W oleju wyczuwalny jest zapach benzyny. Pomożecie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
muzyk Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 Tutaj ---> http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/68228-lpg-w-subaru/page-224 zadaj pytanie to szybciej dostaniesz jakąś konkretną odpowiedź. PzDr Link to comment Share on other sites More sharing options...
vielebny Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Sprawdź kolejność zapłonu i podłączenie wtryskiwaczy do sterownika LPG. Walczyłem z podobnym problemem przez 3 miesiące ze "specami od lpg" i dopiero gdy postanowiłem z pomocą forumowiczów lpg-forum.pl zrobić porównanie wiązki z instrukcji z tym co mam zamontowane (kolory kabli) wykazało, że są zamienione 2 wtryski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdaSch Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 a zapłaciłeś? ja bym nie zapłacił. Nie działa, nie płace i niech gazownik się martwi. jak chodzi na benzynie dobrze to nie jest problem z silnikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.