#Kamil Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 (edited) Witam, posiadam Subaru Forester 2008 rok silnik 2.0 BOXER diesel. Gdy podniosłem samochód na podnosniku nad tylnią osią widać u góry dwie "gruszki" przypominające jakiś filtr lub zawór podłączone pod przewód, w którym płynie ropa. Wężyk jest zaciśnięty z obu stron na obejmę kluczyk bodajżę 11?! Czy ktoś wie co to jest i za co odpowiada? Czy to należy wymieniać po jakiś czasie? Szukałem filtrów ale nic mi nie pasuję, przewód jest mały więc jak na zasilanie odpada. Czy jest to może wężyk do filtra cząstek stałych gdzie dopala się to poprzez podanie ropy? Z góry dzięki! Edited July 24, 2014 by #Kamil Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Najprawdopodobniej jest to filtr oparów i odpowietrzenie zbiornika paliwa.Nie podlega okresowej wymianie. Filtr cząstek stałych czyli DPF masz z przodu razem z katalizatorem w puszce za turbo,filtr paliwa przy grodzi czołowej,tam gdzie ręczna pompka do odpowietrzania układu paliwa. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
#Kamil Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 Najprawdopodobniej jest to filtr oparów i odpowietrzenie zbiornika paliwa.Nie podlega okresowej wymianie. Filtr cząstek stałych czyli DPF masz z przodu razem z katalizatorem w puszce za turbo,filtr paliwa przy grodzi czołowej,tam gdzie ręczna pompka do odpowietrzania układu paliwa. A czy da się kupić taki element gdziekolwiek? Wygląda to na tych obejmach jakby potencjalnie podlegało jakiejś wymianie lub coś w ten deseń po technice mocowania. Ten wężyk leci przez dwie takie gruszki tuż nad tylnim mostem. Wpisywałem filtr oparów i odpowietrzenie ale nie mogę znaleźć takiego czegoś. Ktoś coś jeszcze? Dzięki I jeszcze tylko tak dla pełnej informacji tam są bodajżę 2 takie gruszki ala małe filterki oddalone od siebie trochę jedna za drugą. Cały ten wężyk z tym leci WZDŁUŻ tylnej osi od lewej do prawej, ale nie jestem w stanie określić gdzie docelowo on dochodzi i wychodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Zrób zdjęcia najwidoczniej masz zamontowany jakiś patent Link to comment Share on other sites More sharing options...
#Kamil Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 Na to wychodzi, że jest to odpowietrznik zbiornika i może jest to jakiś filtr tych oparów. Tylko dlaczego po zdjęciu wężyka (tego nabliżej zbiornika po lewej) jest tam ropa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts