Jump to content

Kolektor wydechowy

KarerA7

Recommended Posts

Witam!
koledzy, jeżeli przerobie swój oryginalny kolektor wydechowy w sposób jak na załączonym obrazku...

31070293608242644750.jpg

...to moje subaru wolnossące zacznie charakterystycznie bulgotać, a przy tym nie będzie żadnych problemów ze spalinami? będą normalnie wydalane przez układ wydechowy, nie będą się one cofały do cylindrów czy coś?

Z góry dzięki za odpowiedzi  :)

To nie jest czasem kolektor Tomulusa?

pamietam te foto, wydedukowalismy ,że wylot z lewych cylindrów jest troche za blisko wylotu z prawych , przez co w tamtym miejscu będą sie robić nieciekawe zawirowania/ wzrost temperatury. a wypada to akurat mniejwięcej pod 4 ,najsłabszym cylindrem.

na tym temat stanał bo nikt takiego czegoś nie sprawdzi :P jeżdżą na takich kolektorach i nie narzekają. Ja osobiscie pociagnał bym go 20cm bliżej kata i wspawał go zgodnie z kierunkiem wydechu, lub ciagnał od przodu tak jak w Borlach

16072340_large.jpg

• Upvote 1

Ten kolektor borla jest bardzo fajny :) można go wykonać we własnym zakresie przy odrobinie umiejętności manualnych ze stalowej rury o odpowiedniej średnicy, prawda? czy do tego rodzaju operacji preferowana jest inna rura np: nierdzewna?  :huh:

z takich zagadnien już jestem zielony, Nierdzewke chyba trzeba TIGiem spawać.

Jezeli zostawisz płyte pod silnik to możesz spawać "ze złomu". Chociaż widziałem... ba, musiałem łatać u znajomego kolektor tzw 'ebayowy" który był popękany jak... hmmm jak sucha skóra? :huh::P

Chlopaki, to nie jest kolektor Tomulusa.

Ja przerabiajac u siebie, wzorowalem sie miedzy innymi na nim, ale łaczenie mam troszke dalej niz na tym zdjeciu.

Bulga az milo. Skutkow ubocznych brak ;)

A kolektor taki jak borla tez idealny nie jest, bo rury przebiegaja blisko chlodnicy.

Tak zle i tak nie dobrze ;)

Ale przerabiajcie, bo nie bulgoczacego boxera nie da sie sluchac :D