Jump to content

Automat w Subaraczkach

Limak82

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do zakupu Subaraka z automatyczną skrzynią biegów.

Polecacie czy odradzacie?

Czy są awaryjne?

Z góry wielkie dzięki.

Ja również mam pozytywne doświadczenia, 4EAT jak koledzy napisali konstrukcja wolna ale pancerna , u mnie w 2 autach przejechane w sumie ok. 60-70 kkm, Legacy MY95 i MY99, w tym starszym jedyna awaria to sparciały jeden z wężyków wypuścił sporo ATF-u, okazało się że musiałem dolać ponad 3 litry ! Podejrzewam że niejedna nowocześniejsza skrzynia przy takim niedoborze powiedziałaby papa, a tu - dolałem i dalej hulała jak zła. 

W MY99 miałem problem z dużym opóźnieniem załączenia trybu D, również brane były pod uwagę czarne scenariusze (remont skrzyni), a pomogła wymiana ATF-u na porządny :)

4EAT nie do zajechania , praktycznie bezobsługowa... przypadki padania trafiają się na forum sporadycznie.

Faktycznie mulasta i głośna...

@szamot - wiem wiem, Ty niezmordowany fanie H6  :P

@Vilmark - glosna? bo przy wiekszych obrotach to slysze tylko "ryk" silnika ;) mowisz ze czescia tego wycia jest wycie skrzyni? :), a niech sobie wyje, jedynie co jest irytujace to te jej: "acha piwozniak chce zredukowac... piwozniaku na pewno chcesz? tak a jednak na pewno to dobrze, pomysle o tym... niech bedzie, prosze.. *PYK*, no masz, o co juz nie potrzeba? a to przepraszam, pomysle nad zmiana na wyzszy zatem..."

Ogolnie daje rade, ja ciagle z gory na dol jezdze i pod gore wiec troche mieli, na szczescie "S" utrzymuje ja bardziej w ryzach. Nie jest zle, a jak ma sie nie psuc to nawet dobrze ;)

Czworke polecacie a piatka.

Jak wygladaja koszta zwiazane z ewentualna naprawa.

Pytam bo kumpel w swojej Hondzie Oddysey za naprawe dal 15 tysia - tak przynajmniej mowi.

I jeszcze jedno: czy przy predkosciach autostradowych da sie rozmawiac, jaka jest predkosc obrotowa silnika. Mowimy tutaj o 2 lub 2,5 na.

??

W sensie czy piatka jest godna polecenia?

Jasne ale jezeli interesuje Cie silnik 2.0 lub 2.5 NA to jestes skazany na 4EAT

5EAT masz np w H6 i jak najbardziej godna jest polecenia (zapytaj szamota a zaraz Ci wysmaruje rozprawke na ten temat ;) )

Ogolnie H6 + 5EAT jest bardzo godny polecenia. Osobiscie gdybym mial jezdzic tylko na benzynie nawet bym sie nie zastanawial tylko kupil H6. Sa lekkie "obawy" zwiazane z uzytkowaniem auta na LPG. Ale to juz mysle kwestia indywidualnej oceny za i przeciw. 

Co do Twoich pytan:

Kwestia ewentualnej naprawy, mysle ze nikto CI nie powie, bo zalezy co sie zepsuje. Ale ogolnie opinia panuje ze skrzynie sa niezawodne i raczej nie powiniennes miec problemu.

Przy predkosciach autostradowych da sie rozmawiac - pewnie zalezy tez co masz na mysli predkosc autostradowa bo ja np posiadajac 2.5NA to chyba 170 nie przekraczalem bo juz mu ciezko troche.

Nawet nie pamietam jakie sa predkosci obrotowe, ale jak najbardziej wygodnie sie jedzie, wszystko ok.

Mysle ze ciezko Ci bedzie tak teoretycznie podjac decyzje, przejedz sie to rozjasni Ci sie zdecydowanie.

Edited by piwozniak

Miałem Forka 2.5 NA z automatem 4EAT, a teraz 2.5XT z manualem - prędkości obrotowe na ostatnim biegu są bardzo podobne jeśli nie identyczne...

Pierwszym Forkiem maiłem okazję pojeździć w lekkim terenie i automat z tym silnikiem sprawował się rewelacyjnie. Automat ma tez trochę inaczej rozwiązaną kwestię przekazywania momentu na tylną oś (nie ma wiskozy, a sprzęgło wielopłytkowe)

Jak wygladaja koszta zwiazane z ewentualna naprawa.

Pytam bo kumpel w swojej Hondzie Oddysey za naprawe dal 15 tysia - tak przynajmniej mowi.

I jeszcze jedno: czy przy predkosciach autostradowych da sie rozmawiac, jaka jest predkosc obrotowa silnika. Mowimy tutaj o 2 lub 2,5 na.

140-150km/h (nie pamiętam dokładnie) to ok 3500 RPM w 2.5 N/A (Impreza 4eat).

Mam 4 EAT,wolna,przejezdzila 100 000 km na tym samym oleju,zero objawow ubocznych,po wymianie dziala jak trzeba.Mam,nie narzekam,nastepny tez bym chcial miec AT w kolejnym aucie,po tym oczywiscie,ktore mam.

Troszeczke H6 za duzo pali.

W Forku z 2009 montowana jest 4 at?

Czyzby czas dla Subaru sie zatrzymal?

Roznica miedzy 2.5 a 3.0 w spalaniu jest dosyc mala a roznica w silnikach naprawde duza.

Wydaje mi sie ze w 09 zarowno w 2.0 jak i 2.5 sa 4EAT

Czas sie zatrzymal na jakis czas :) teraz juz ruszyl ;)

Edited by piwozniak

Roznica w spalaniu pomiedzy 2,5 a 3 jest mala chyba tylko w trasie bo w miescie to moim zdaniem przepasc.

Fakt teraz jest lineartronic.

Jezdzilem i mi sie podoba :)

Roznica miedzy 2.5 a 3.0 w spalaniu jest dosyc mala a roznica w silnikach naprawde duza.

To prawda  :) 

Roznica w spalaniu pomiedzy 2,5 a 3 jest mala chyba tylko w trasie bo w miescie to moim zdaniem przepasc.

Nie wiem skąd takie zdanie u Ciebie

Z mojego doświadczenia wiem że ta przepaść ma około 1-2 litry

Pomijając definicję jazdy w mieście, płynności ruchu regulowanego światłami, stopnia zakorkowania itd., to 2,5 n/a bez szaleństw w mieście pociągnie spokojnie 14 litrów.

Polecam bezwzglednie.U mnie Legacy 2.0 pali 12.5 latem po miescie,13.5 zima,w trasie caly rok 9-10,z predkosciami typowymi...W trasie nad morze,4 rowery na dachu,tempomat na 120 km/h,spalil mi przy pelnym bagu i 4 osobach 11/100....Wygoda,spokoj,jak dla mnie,nowicjusza jesli chodzi o AT,rewelacja w korkach,brak staczania sie spod gorki,odciazenie lewej nogi...Polecam i ciesze sie ze swojej skrzyneczki....

Wysłane z mojego KM1060 przy użyciu Tapatalka

H6 w miescie okolo 16l, a 2,5 n/a 12.

Prawda?

Jeżeli pytasz mnie to FAŁSZ  :) 

w tzw. mieście 2,5-ok.14 3.0-15/16

ale żeby było zabawniej na trasie 3.0 wg mnie pali mniej skoro średnia wychodzi mi taka sama  :yahoo:

A i jeszcze jedno

Wszystkie dane jakie podaję dotyczy LPG 

Wnioskuje z postow ze w automat mozna smialo wchodzic.

Słuszny wniosek  :ok: