Jump to content

cb radio do forestera

tytus111

Recommended Posts

Witam. zamierzam zamontować cb radio w foresterze II. Nauczony doświadczeniem z poprzedniego samochodu (generował mi bardzo duże zakłócenia, dopiero 4 z kolei radio Yosan turbo poradziło sobie z nimi) proszę podrzućcie jakie radia macie u siebie. Mile widziane również miejsce i  sposób montażu, oraz wrażenia z odbioru. Dziękuje i pozdrawiam.

Obecnie użytkuję taki zestaw

http://www.yosanpolska.pl/cb-radia/radiotelefony/cb-radio-yosan-cb-300-2933.html

+

http://www.president.com.pl/virginia,130469,2.html

Po trochu....małe radyjko renomowanej firmy - daję radę - ASQ ustawiony w sam raz - 0 pkt karnych  ;)

Antena może nie jest mistrzem zasięgu ale ma dwie ogromne zalety

1-przy dużych prędkościach nie ściąga jej z dachu 

2-ma cienki przewód antenowy i łatwo nim manewrować między uszczelkami

I dla nie kumatch wygląda jak zwykła antena radiowa 

Edited by szamot

u mnie jeździ mtech legend II + lemm 1200 na magnesie dobranym do szerokości przetłoczeń dachu.

W poprzednim aucie lemm stał na fabrycznej podstawie, ale była za duża niestety. Obecna trzyma bdb, nie ma problemów trzymaniem nawet jak zapomnę położyć przy wjeździe do garażu.

Radio jest wciśnięte pomiędzy tunel a fotel pasażera, pod tunelem jest wyprowadzone zasilanie i wpięte na złączu T. Zakłóceń z instalacji nie zbiera, za to przy nadawaniu przytłumia radio FM ;)

Ja mam zestawik składający się z Radyjka Alan 199-A, oraz Anteny Wilson Little Will 110 cm.

Średnica podstawy anteny, to 10 cm idealnie mieści się, między przetłoczeniami na dachu w Forku SF.

Zestaw sprawny i tani użytkowany już 3 rok, wcześniej w poprzednim aucie.

Zabudowa "Custom". Jako Nie palący - eksmitowałem popielniczkę.

Zasilanie podpięte pod zapalniczkę. Zależało mi na tym. aby nie było prądu na radiu, po wyjęciu kluczyka.

Przy nadawaniu, trochę zakłóca FM w radiu ale idzie przeżyć.

39af9d830dd8ae06med.jpg

dee17249df9d2e4cmed.jpg

32b1d8e4eb515409med.jpg

Od ponad 6 lat mam radio Alan 102 i jakąś tanią antenę na magnes. Wszystko działa bez zarzutów. Żadnych szumów i zakłóceń, zasięg ok, w mieście ściągam z ponad 8 km. Szczerze pisząc nie bardzo rozumiem sens kupowania radia za kwotę większą niż 200zł.

Radio zabudowałem na tunelu przy prawym kolanie. Wszystko dostępne i dobrze słyszalne przede wszystkim dla mnie.

Od radia w kierunku pedałów na tunelu zamontowałem też poczwórne gniazdo na GPS, kamerkę, ładowarkę i CB.

Zwróć uwagę na mikrofon, żeby nie był zbyt duży, bo niektórzy producenci produkują takie gruchy, że...

@Max 84

kto Ci zamienił miejscami knefle od awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby? ;)

Polecenie Żonki.

Uwarunkowane : "łatwiejszym, intuicyjnym" dostępem do "knefla" podgrzewania tylnej szyby i podpiętego do Niego, podgrzewania lusterek :)

Przyzwyczajenie z poprzedniego furasia :D

Edit :

PS: Nie zauważyłeś, że radio też powędrowało piętro wyżej, względem oryginału :biglol:

Edited by Max 84

Lafayette venus+president virginia. Zależało mi, żeby radio było nie widoczne. Centrala w kufrze, a przy konsoli tylko mała gruszka z pełną obsluga radia. Extra sprawa. Zasięg w mieście ok 6km.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

PS: Nie zauważyłeś, że radio też powędrowało piętro wyżej, względem oryginału :biglol:

wydaje mi się, że jest tam gdzie powinno, google też to potwierdza, ale jutro muszę zerknąć bo mi daleś do myślenia ;)

Lafayette venus+president virginia. Zależało mi, żeby radio było nie widoczne. Centrala w kufrze, a przy konsoli tylko mała gruszka z pełną obsluga radia. Extra sprawa. Zasięg w mieście ok 6km.

Powiedz mi, czy w tym radyjku mikrofon można przedłużyć zwykłą skrętką rj45?? gdzieś to czytałem, nie wiem czy to prawda. Ja też myslałem nad tym żeby radio umieścić w bagażniku i przedłużyć mikrofon.

Powiedz mi, czy w tym radyjku mikrofon można przedłużyć zwykłą skrętką rj45?? gdzieś to czytałem, nie wiem czy to prawda. Ja też myslałem nad tym żeby radio umieścić w bagażniku i przedłużyć mikrofon.

Szczerze, to nie wiem co to skretka rj45, ale zestawie jest kabel ok 2m do gruszki która sama jest na tym rozciągliwym kablu. Generalnie w aucie ok 4,4m doprowadzilem kabel idealnie pod kanapą w podłokietnik. :-)

A w jakim celu montujecie te radyjka?  :rolleyes:

Parę razy informacja od innych uratowała mi cztery litery, wiedząc że rolnik zupełnie olał temat oświetlenia swej maszyny

I choćby po to - warto....

Parę razy informacja od innych uratowała mi cztery litery, wiedząc że rolnik zupełnie olał temat oświetlenia swej maszyny I choćby po to - warto....

tez tak miewałem,  były tez informację o nieoświetlonych rowerzystach i pijanych na drodzę, objazdach no i o miśkach, czeste podpowiedzi jak gdzies dojechac  też się przydaja

Edited by jaszyn

A w jakim celu montujecie te radyjka?  :rolleyes:

Parę razy informacja od innych uratowała mi cztery litery, wiedząc że rolnik zupełnie olał temat oświetlenia swej maszyny

I choćby po to - warto....

No i fajnie jest czasem komuś pomóc trafić we właściwe miejsce, albo wyprowadzić z korka. :)

CB ma same plusy i jeden minus. To konieczność wysłuchiwania bluzgających chamów. :facepalm:

Edited by suberet

Ja mam w swoim forku Unidena 520 ( zamontowanego jak kolega Max 84 ) i antenę na stałe lemm 900. Śmiga ale z tymi zasięgami to u mnie dużo słabiej niż u kolegów. Tylko ja skręcam radyjko w mieście, bo mnie szumy denerwują.

Z radyjkiem jeżdżę od 2006 roku , mandat dostałem jeden. ( fotoradar w Rędzikowie ewidentnie ustawiony na zarobek ).