tytus111 Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Witam. zamierzam zamontować cb radio w foresterze II. Nauczony doświadczeniem z poprzedniego samochodu (generował mi bardzo duże zakłócenia, dopiero 4 z kolei radio Yosan turbo poradziło sobie z nimi) proszę podrzućcie jakie radia macie u siebie. Mile widziane również miejsce i sposób montażu, oraz wrażenia z odbioru. Dziękuje i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaszyn Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 (edited) To i ja poproszę do xt 2014 jakiś fajny polecony zestaw. Edited June 15, 2014 by jaszyn Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamot Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 (edited) Obecnie użytkuję taki zestaw http://www.yosanpolska.pl/cb-radia/radiotelefony/cb-radio-yosan-cb-300-2933.html + http://www.president.com.pl/virginia,130469,2.html Po trochu....małe radyjko renomowanej firmy - daję radę - ASQ ustawiony w sam raz - 0 pkt karnych Antena może nie jest mistrzem zasięgu ale ma dwie ogromne zalety 1-przy dużych prędkościach nie ściąga jej z dachu 2-ma cienki przewód antenowy i łatwo nim manewrować między uszczelkami I dla nie kumatch wygląda jak zwykła antena radiowa Edited June 15, 2014 by szamot Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 u mnie jeździ mtech legend II + lemm 1200 na magnesie dobranym do szerokości przetłoczeń dachu. W poprzednim aucie lemm stał na fabrycznej podstawie, ale była za duża niestety. Obecna trzyma bdb, nie ma problemów trzymaniem nawet jak zapomnę położyć przy wjeździe do garażu. Radio jest wciśnięte pomiędzy tunel a fotel pasażera, pod tunelem jest wyprowadzone zasilanie i wpięte na złączu T. Zakłóceń z instalacji nie zbiera, za to przy nadawaniu przytłumia radio FM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max 84 Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Ja mam zestawik składający się z Radyjka Alan 199-A, oraz Anteny Wilson Little Will 110 cm. Średnica podstawy anteny, to 10 cm idealnie mieści się, między przetłoczeniami na dachu w Forku SF. Zestaw sprawny i tani użytkowany już 3 rok, wcześniej w poprzednim aucie. Zabudowa "Custom". Jako Nie palący - eksmitowałem popielniczkę. Zasilanie podpięte pod zapalniczkę. Zależało mi na tym. aby nie było prądu na radiu, po wyjęciu kluczyka. Przy nadawaniu, trochę zakłóca FM w radiu ale idzie przeżyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 @Max 84 kto Ci zamienił miejscami knefle od awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MUrsus Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Szukajcie radia z funkcjami: RF gain Mic gain ACS Dodatkowo dobra antena. Wg zasady im dłuższa tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Od ponad 6 lat mam radio Alan 102 i jakąś tanią antenę na magnes. Wszystko działa bez zarzutów. Żadnych szumów i zakłóceń, zasięg ok, w mieście ściągam z ponad 8 km. Szczerze pisząc nie bardzo rozumiem sens kupowania radia za kwotę większą niż 200zł. Radio zabudowałem na tunelu przy prawym kolanie. Wszystko dostępne i dobrze słyszalne przede wszystkim dla mnie. Od radia w kierunku pedałów na tunelu zamontowałem też poczwórne gniazdo na GPS, kamerkę, ładowarkę i CB. Zwróć uwagę na mikrofon, żeby nie był zbyt duży, bo niektórzy producenci produkują takie gruchy, że... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Kochani, może warto zacząć od przejrzenia tego, co już napisano na forum w tym temacie? 1. CB 2. zakłócenia 3. trzaski Jest tam dość dużo uwag co do sprzętu, przyczyn trzasków i montażu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max 84 Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 (edited) @Max 84 kto Ci zamienił miejscami knefle od awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby? Polecenie Żonki. Uwarunkowane : "łatwiejszym, intuicyjnym" dostępem do "knefla" podgrzewania tylnej szyby i podpiętego do Niego, podgrzewania lusterek Przyzwyczajenie z poprzedniego furasia Edit : PS: Nie zauważyłeś, że radio też powędrowało piętro wyżej, względem oryginału Edited June 15, 2014 by Max 84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grin Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Lafayette venus+president virginia. Zależało mi, żeby radio było nie widoczne. Centrala w kufrze, a przy konsoli tylko mała gruszka z pełną obsluga radia. Extra sprawa. Zasięg w mieście ok 6km. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted June 16, 2014 Share Posted June 16, 2014 PS: Nie zauważyłeś, że radio też powędrowało piętro wyżej, względem oryginału wydaje mi się, że jest tam gdzie powinno, google też to potwierdza, ale jutro muszę zerknąć bo mi daleś do myślenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
randall Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 No właśnie nie, u mnie stockowo radio jest piętro niżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 A w jakim celu montujecie te radyjka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytus111 Posted June 17, 2014 Author Share Posted June 17, 2014 Lafayette venus+president virginia. Zależało mi, żeby radio było nie widoczne. Centrala w kufrze, a przy konsoli tylko mała gruszka z pełną obsluga radia. Extra sprawa. Zasięg w mieście ok 6km. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Powiedz mi, czy w tym radyjku mikrofon można przedłużyć zwykłą skrętką rj45?? gdzieś to czytałem, nie wiem czy to prawda. Ja też myslałem nad tym żeby radio umieścić w bagażniku i przedłużyć mikrofon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaszyn Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 A w jakim celu montujecie te radyjka? to chyba forma uzaleźnienia, ja kiedyś miałem teraz od 2-3 lat jeździłem bez CB, i teraz ciągnie wilka do lasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
grin Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 Lafayette venus+president virginia. Zależało mi, żeby radio było nie widoczne. Centrala w kufrze, a przy konsoli tylko mała gruszka z pełną obsluga radia. Extra sprawa. Zasięg w mieście ok 6km. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Powiedz mi, czy w tym radyjku mikrofon można przedłużyć zwykłą skrętką rj45?? gdzieś to czytałem, nie wiem czy to prawda. Ja też myslałem nad tym żeby radio umieścić w bagażniku i przedłużyć mikrofon. Szczerze, to nie wiem co to skretka rj45, ale zestawie jest kabel ok 2m do gruszki która sama jest na tym rozciągliwym kablu. Generalnie w aucie ok 4,4m doprowadzilem kabel idealnie pod kanapą w podłokietnik. :-) Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 Szczerze, to nie wiem co to skretka rj45, Zwykłe UTP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamot Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 A w jakim celu montujecie te radyjka? Parę razy informacja od innych uratowała mi cztery litery, wiedząc że rolnik zupełnie olał temat oświetlenia swej maszyny I choćby po to - warto.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaszyn Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 (edited) Parę razy informacja od innych uratowała mi cztery litery, wiedząc że rolnik zupełnie olał temat oświetlenia swej maszyny I choćby po to - warto.... tez tak miewałem, były tez informację o nieoświetlonych rowerzystach i pijanych na drodzę, objazdach no i o miśkach, czeste podpowiedzi jak gdzies dojechac też się przydaja Edited June 17, 2014 by jaszyn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb_ek Posted June 19, 2014 Share Posted June 19, 2014 U mnie Harry III + antena na stałe w dachu z przełącznikiem na 3-trójzakresową sirio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted June 20, 2014 Share Posted June 20, 2014 (edited) A w jakim celu montujecie te radyjka? Parę razy informacja od innych uratowała mi cztery litery, wiedząc że rolnik zupełnie olał temat oświetlenia swej maszyny I choćby po to - warto.... No i fajnie jest czasem komuś pomóc trafić we właściwe miejsce, albo wyprowadzić z korka. CB ma same plusy i jeden minus. To konieczność wysłuchiwania bluzgających chamów. Edited June 20, 2014 by suberet Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaro Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 Ja mam w swoim forku Unidena 520 ( zamontowanego jak kolega Max 84 ) i antenę na stałe lemm 900. Śmiga ale z tymi zasięgami to u mnie dużo słabiej niż u kolegów. Tylko ja skręcam radyjko w mieście, bo mnie szumy denerwują. Z radyjkiem jeżdżę od 2006 roku , mandat dostałem jeden. ( fotoradar w Rędzikowie ewidentnie ustawiony na zarobek ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts