Hybuś Posted June 11, 2014 Share Posted June 11, 2014 Mam problem z instalacją elektryczna, moja subarynka stała jakies 6 dni i sie okazało ze akumulator byl praktycznie rozładowany do zera bo nawet nie dało rady odpalic. I teraz pytanie jak znalezsc zrodło lewego poboru pradu. Napewno jest jakies zwarcie bo auto stalo w najwieksze upały. Proszę o jakies podpowiedzi albo gdzie najlepiej sie zgłosic w obrębie Rudy Śląskiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted June 11, 2014 Share Posted June 11, 2014 Masz amperomierz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arq Posted June 12, 2014 Share Posted June 12, 2014 Masz amperomierz ? Albo multimert z zakresem amperomierza A potem po koleji wyjmujesz bezpieczniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hybuś Posted June 21, 2014 Author Share Posted June 21, 2014 Dzieki za rade ale nic nie znalazłem jak narazie. Czyli ze może jakieś zwarcie okresowo występowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spawalniczy Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 Zdejmij klemę, pomiędzy klemę a czop akumulatora połącz szeregowo miernik. Zamknij samochód centralnym zamkiem, odpal alarm o ile masz. Po kilku minutach pobór prądu powinien się ustabilizować - odczytaj wartość prądu. Jeśli masz alarm, to wcześniej przyczyśnij czymś wyłącznik krańcowy podmaską, żeby alarm się nie uruchamiał. Jeśli pobór prądu jest w normie,to pozostaje dokładne sprawdzenie akumulatora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hybuś Posted July 30, 2014 Author Share Posted July 30, 2014 Z tego co zauważyłem prąd jest pobierany przez zegar w kabinie oraz alarm ale to są takie znikome wartości że nie mogą rozładować akumulatora. Akumulator ma napięcie 12,66V Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 30, 2014 Share Posted July 30, 2014 Mialem podobny problem w zimie i sie okazalo ,ze w bagazniku ciagle swiecilo sie oswietlenie a to sedan wiec nie bylo widac, zostalo zrobione domyka i gasi i wszystko dziala Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tranquilizer Posted July 30, 2014 Share Posted July 30, 2014 O patrz pan... na świecące się światełko w bagażniku to bym nie wpadł.... Będę musiał to sprawdzić u siebie, bo po powrocie z urlopu auto nawet nie miało siły centralnym ruszyć, przy otwieraniu z "pilota". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hrumque Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 O patrz pan... na świecące się światełko w bagażniku to bym nie wpadł.... Będę musiał to sprawdzić u siebie, bo po powrocie z urlopu auto nawet nie miało siły centralnym ruszyć, przy otwieraniu z "pilota". Mi taki sam objaw wygenerowała (ale nie w subaru) żona, która włączyła oświetlenie wewnątrz kabiny "na stałe" (zamiast na "przy otwarciu drzwi)- a że był dzień, to nie rzuciło się w oczy że ciągle świeci, a potem tydzień nikt nie zaglądał ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmlody Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 O patrz pan... na świecące się światełko w bagażniku to bym nie wpadł.... Będę musiał to sprawdzić u siebie, bo po powrocie z urlopu auto nawet nie miało siły centralnym ruszyć, przy otwieraniu z "pilota". Żonę w kufer i niech patrzy czy świeci po zamknięciu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hybuś Posted September 17, 2014 Author Share Posted September 17, 2014 okazało się jednak że akumulator był już złomem i sam tracił napięcie, więc chyba z elektryką u mnie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
pencilpaul Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 U mnie podobnie. Akumulator potrafi paść zupełnie od włączonych przez minutę świateł przy zgaszonym silniku. Ale przeczytałem na forum dość długi temat odnośnie seryjnych akumulatorów Subaru i podobno normą jest ich zupełne padanie po 3-4 latach. Zamówiłem już Boscha - zobaczymy ile posłuży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts