Jump to content

Problem z nadgorliwymi wiatrakami chłodnicy.

Max 84

Recommended Posts

Mam problem, a może nie ??

Odkąd mam Forka ok 8 miesięcy, zauważyłem że wentylatory chłodnicy chodzą bardzo często i gęsto.

To znaczy czy ciepły czy zimny ( zima, lato ) po przekręceniu kluczyka i odpaleniu praktycznie po kilku sekundach, załączają się wentylatory i chodzą ok 30 sekund.

Po ok 2-3 minutach znowu się załączają, chodzą chwile, cały czas dwa razem, gasną na parę minut i tak w kółko.

Oczywiście wtyczki serwisowe rozpięte.

Po spięciu, częstotliwość załączania się wentylatorów, znacznie wzrasta i jest bardziej cykliczna.

Na początku nie zwróciłem na to uwagi, myślałem że TTTM.

Po "zbadaniu" kilku innych forków, nie zauważyłem takiej nadczynności wiatraków.

Obstawiam czujnik temperatury mam 3 pinowy.

Tyle że, nie mogę dostać konkretnego typu.

Z rozkodowania VIN'U wychodzi że potrzebuje : Sensor Assembly Temperature 22630AA100

Jednak w sklepach "fachowych" dostępny jest tylko : 22630AA161

Sprzedawca mówi że, będzie pasował.

Jakoś nie mam pewności i nie chce mi się bawić w odsyłanie itp.

Czy ktoś przerabiał takie zastępstwo ?

Jeszcze pytanie dotyczące samego wskaźnika temperatury.

Czy tak powinien wyglądać poprawny odczyt temperatury, nagrzanego silnika ??

Torque pokazuje ok 87-89 stopni.

f89d7b9cf0584728med.jpg

U mnie podobnie sie zachowuja przy wlaczonej klimie,z tym,ze cykl jest krotszy znacznie.

Prawidlowa temperatura rozgrzanego silnika powinna byc o niecala kreske wyzej niz jest u Ciebie.

Ps.jaki to rocznik Forka?Widze,ze SF jak moj,ale u mnie jest obd1 i nijak sie podlaczyc..

Edited by Yanas

Mój jest z czerwca 2002. Tak jak w podpisie.

Mam OBD2. Łącze się bez problemu, z Torque na Androidzie.

Jak mam włączoną klime, to wiatraki zachowują się tak samo jak z wyłączoną. Tyle że z klimą częściej kręcą.

Może termostat trafiony że, temperatury nie trzyma ? Nie zwróciłem uwagi czy było tak od początku. Węże od chłodnicy jak i chłodnica gorące jak diabli. Układ odpowietrzony.

• 2 years later...

U mnie podobnie sie zachowuja przy wlaczonej klimie,z tym,ze cykl jest krotszy znacznie.

Prawidlowa temperatura rozgrzanego silnika powinna byc o niecala kreske wyzej niz jest u Ciebie.

Ps.jaki to rocznik Forka?Widze,ze SF jak moj,ale u mnie jest obd1 i nijak sie podlaczyc..

Hej,

też mam problemy z wentylatorami, Udało się wam znaleźć przyczyne?

odnośnie OBD, Mam forka z 1999, udało mi się zrobić interface, jeżeli masz pytania, daj znać, pomogę ;)