Jump to content

Geometria Legacy 2.0 D 2008

kancelista1

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Czy ktoś miał do czynienia z podobnym problemem, jaki mi się przytrafił, a jeśli tak, to co zrobił? :)

Od mniej więcej roku mam problem ze skręcaniem auta w prawo. Rzecz o tyle dziwna, że po zmianie i wyważeniu kół zarówno z przodu jak i z tyłu, testowaniu kół zimowych i letnich, problem nie chce zniknąć. Czekałem na możliwość dostania się do najlepszej maszyny od geometrii w Poznaniu i doczekałem się, ale problem niestety nie zniknął. Dziwne jest to, że po w miarę szybkim najechaniu na tory tramwajowe lub kolejowe czasem problem eliminuje się sam i auto jest nieprawdopodobnie stabilne jeśli chodzi o tor jazdy. Niestety, to działa jedynie na krótką metę :). Co Waszym zdaniem powinienem zrobić, żeby sprawę rozwikłać?

Pozdrawiam

1) Jeździć więcej po torach :)
2) Dać komuś zawias do przejrzenia. Luzów gdzieś tam nie masz? Nie pokrzywiłeś czegoś przypadkiem?

Masz problem bo auto skręca (ściąga) w prawo czy ciężko wchodzi w skręt (w prawo)?

Pewnie jakieś luzy - może na tylnych gumach przednich wahaczy?

Pozdr.

1) Jeździć więcej po torach :)

2) Dać komuś zawias do przejrzenia. Luzów gdzieś tam nie masz? Nie pokrzywiłeś czegoś przypadkiem?

No bardzo dziękuję, ale nie bardzo wiem, co to jest "zawias":). Zawias w drzwiach to jeszcze tak, ale pewnie nie o ten zawias chodzi:).

Masz problem bo auto skręca (ściąga) w prawo czy ciężko wchodzi w skręt (w prawo)?

Pewnie jakieś luzy - może na tylnych gumach przednich wahaczy?

Pozdr.

Auto ściąga w prawo przy puszczonej swobodnie kierownicy. Testy robiłem wieeeelokrotnie na długich prostych bez nachylenia i efekt, cholera jasna, zawsze ten sam, oprócz bardzo rzadkich sytuacji, kiedy przejechałem tory i na krótko efekt był porażająco fantastyczny:).

zawias = zawieszenie

może coś się pokrzywiło - a opon nie zdziera jakoś nierówno?

A dziękuję, dziękuję za ten zawias:). Dziwne, ale opony jakoś zdzierają się równo....

Możesz jeszcze zamienić przednie koła lewe z prawym i zobacz co będzie. Druga sprawa to ustawienie geometrii. Mi też fachowcy na super maszynie ustawili wszystko na zielono (w granicach normy) i dalej jechał na prawo. Poszedłem do innych bardziej fachowych fachowców, którzy mieli jakąś starą maszynę i teraz jedzie prosto. A jakbym chciał to by też wykręcili żeby w lewo jechał. Wszystkie ustawienia są oczywiście dalej na zielono czyli w normie.

Pozdr.

morda