Jump to content

Legacy EJ20GN zieje w bagnet ,stracil moc

Mateusz Maroszek

Recommended Posts

Witam.Mam problem z silnikiem w moim legacy otoz silnik stracil moc, po odkreceniu korka badz wyciagniecia bagnetu silnik zieje i pobiera bardzo duzo oleju okolo 1 litra na 500km. Co moze byc przyczna tych zjawisk??? Jest to moje pierwsze subaru i mam go dosc krotko.

Opisane objawy kwalifikują silnik do remontu,ale to "diagnoza" internetowa.LPG w aucie jest?Zawory były regulowane?Kopci z wydechu?

Bez wizyty w warsztacie i pomiarze ciśnienia sprężania i innej diagnostyki się nie obejdzie.

Współczuję. :(

Zawory nie byly regulowane.W aucie jest LPG.Jutro pomierze cisnienie na cylindrach. Dodam jeszcze ze stalo sie to dosc nagle wiec wykluczam ze poprostu skonczyl sie silnik chyba ze pekl ktorys pierscien.Tak z wydechu kopci na niebiesko tak jakby spalal olej wiec podejrzewam uszczelke pod glowica.

Przy uszczelce raczej nie będzie kopcił na niebiesko i żarł oleju,nie w Subaru.

Mogły się powypalać zawory,gniazda.Falowały wolne obroty?Miałeś szarpanie przy przyspieszaniu?Duży przebieg na LPG?

Tak czy inaczej silnik do wyjęcia i rozbiórki.

Nie wiem jaki jest przebieg na lpg na szafie jest okolo 300tys ale tak naprawde to nikt nie wie ile ma przejechane ;)Tak wydawalo mi sie jakby lekko poszarpywal na wyzszych obrotach. Jakie wogole powinno byc sprezanie na cylindrach? Gdzie mozna znalezc jakis manual odnosnie tego silnika? I na co zwrocic uwage przy rozbieraniu?