Jump to content

kupilem WRX i sie zaczelo...

simonnt

Recommended Posts

Rok 2000 przebieg podobno 190tys. Z poprzednim wlascicielem przejechalem jakies 50km w roznym stylu I bylo ok. Gdy odlechalem Sam po ok 10 km zamrugal z 10 razy check engine I zgasl.wlasciciel mowi ze Nic sie u niego nie dzialo. Po nastepnych 30 km check sie zaswiecil I tak juz swieci.auto jedzie normalnie I zalaczam zdjecie bledow z komputera.dodam ze po skasowaniu bledow po 6 km znow zamrugalo I zgaslo ale sie nie zaswiecilo...moze dlatego ze zrobilem tylko 20 km wiec niedlugo pewnie znow...wie ktos moze co moga znaczyc Te bledy?

niestety nie moge wgrac zdlecia z telefonu wiec napisze jakie blędy pokazało:

P0301 cylinder 1 misfire detected

P0302 cy...2....

P0303 cy...3...

P0546 exhaust gas temperature sensor circuit malfunction (high input)

jakies propozycje?

Nie żebym był pesymistą ale nie dobrze to wróży, skoro auto zaraz po kupnie to nie wierze że właściciel nic nie wiedział o stanie silnika. Choć jeśli wracałeś te 30 Km jak na rajdzie odcinka za każdym razem to kto wie ale domyślam się że było zupełnie odwrotnie. Pozdrawiam i życzę aby wszystko dobrze się skończyło.  

wlasciciel mowi ze Nic sie u niego nie dzialo

taaaak, jasne   :)

pewnie odpinał akumulator na noc (z oszczędności oczywiście) i nigdy żaden błąd się nie pojawiał :twisted:  

ale misfire to nie dramat - do sprawdzenia świece i regulacja zaworów ... egt - uppipe masz seryjny ? sprawdź kabelki od czujnika, może się przetarł, może odpiął ...

• Upvote 1

obstawiałbym cewki, świece, zawory do sprawdzenia i walnięty czujnik od temperatury albo faktycznie kabelek się wypiął, poluzował, przetarł. 

Tak uwazam ze odpinal aku .dramatu nie robie przeciez zawsze trzeba zakladac wymiane silnika ;) w kazdym razie przedemna wymiana rozrządu oleju filtrów ,swiece zobacze również i zobaczymy co sie bedzie dzialo.auto to seria .Auto przy zlych luzach zawodowych nie powinno chodzic nierówno?zawsze tak mialem ale tutaj chodzi dobrze,rowno

.A subarak byl na alledrogo za ponad 20 srebrny sedan z rogozna wlkp,przez chwile z halogenami na zolto,później nie.

hehe, ja też tanio kupiłem wrx'a ;) i poczekałbym rok i miałbym zajefajnego hawka STI ;) 

ps. czekam na silnik - idzie właśnie do mnie na palecie.....

Tak uwazam ze odpinal aku .dramatu nie robie przeciez zawsze trzeba zakladac wymiane silnika ;) w kazdym razie przedemna wymiana rozrządu oleju filtrów ,swiece zobacze również i zobaczymy co sie bedzie dzialo.auto to seria .Auto przy zlych luzach zawodowych nie powinno chodzic nierówno?zawsze tak mialem ale tutaj chodzi dobrze,rowno

.A subarak byl na alledrogo za ponad 20 srebrny sedan z rogozna wlkp,przez chwile z halogenami na zolto,później nie.

to już wiem o którego chodziło... gość chyba rok nim jeździł

• 1 month later...

No i co sie stalo ze do wymiany nie doszlo? Bo moze bylem slepy na jakieś fakty :D dzis po chwili malej pogoni za gjetkiem (pozdro Tomek ;)) znów zamrugal te 10 czy ileś razy check i zgasl...i pewnie zaraz znów sie zapali na tydzień czy dwa i znów zgaśnie i tak w kolko...co sie z tego urodzi zobaczymy,narazie nie mam pojęcia. Co mogę powiedzieć to ze auto jest nerwowe na zimno ale moje poprzednie n/a mialo tak samo wiec nie wiem czy subaru tak maja czy co :)

Edited by simonnt

No i co sie stalo ze do wymiany nie doszlo? Bo moze bylem slepy na jakieś fakty :D dzis po chwili malej pogoni za gjetkiem (pozdro Tomek ;)) znów zamrugal te 10 czy ileś razy check i zgasl...i pewnie zaraz znów sie zapali na tydzień czy dwa i znów zgaśnie i tak w kolko...co sie z tego urodzi zobaczymy,narazie nie mam pojęcia. Co mogę powiedzieć to ze auto jest nerwowe na zimno ale moje poprzednie n/a mialo tak samo wiec nie wiem czy subaru tak maja czy co :)

ja proponuję na początek wlać porządne paliwo 98.

Dokładnie zalej go paliwem 98 ,ja przy dwóch modelach miałem z celem to samo mrugał,gasł,zapalał sie,po sprawdzeniu wszystkiego , wymieniłem komputer u Carfita i problem znikną

Jak chcesz mieć sprawne auto to od żałuj te kilka stówek i oddaj go do naprawy komuś kto ogarnia subaraki i zrobi to raz a porządnie a Ty będziesz się cieszyć sprawnym autem ;)

No zależy wlasnie jak kto na to patrzy bo auto wydaje sie sprawne, fakt zamruga i zaświeci sie check ale puki co wszystko gra to trochę szukanie dziury w calym:)

Powiem Ci tak:

skoro mruga to z jakiegoś powodu. Nie zawsze musi mrugać kiedy zdycha, skoro coś się dzieje i pokazuje to ja bym wolał (o tak zresztą robię ze swoim) wywalić kilka stówek na sprawdzenie niż kilka tysięcy na wymianę.

Tobie się wydaje sprawny a ktoś kto ogarnia temat może od razu wyczuć, że coś jest nie tak. Jedź, niech ktoś ogarnięty sczyta błędy przejedzie się i posprawdza wszystko.

Żeby potem mi tu nie było płakania... :)

jeżeli świeci się CEL, to nie dzieje się to bez powodu .... podjedź do "mądrego mechanika" i zdiagnozujcie błędy, przyczyn może być kilka i nie ma sensu zgadywać na odległość. .... robiłeś już przegląd po zakupie ? rozrząd, zawory, świece i takie tam drobiazgi ?

PS. WRX bugeye jest seryjnie przystosowany do paliwa Pb95 i nie musisz lać 98, chyba że już zrobiłeś remap i wymagane jest lepsze paliwo .... w serii w zupełności wystarcza 95. 98 też może być, ale nie jest wymagane ;)