Jump to content

Wymiana zegarów MY10 2.0D

maver

Recommended Posts

hej,

czy ktoś już może rozpoznawał temat wymiany zegarów w Forku 2.0D MY08-MY12 ze starszych (te niebieskie) na nowsze (te czerwone)? Bo za każdym razem jak patrze na te niebieskie liczniki to mnie coś boli. Chodzi mi głownie o to czy ktoś wie ile taka przyjemność może kosztować i z jakim ryzykiem to się wiąże? Zdobycie takich zegarów to inny problem...

Pozdro

a te zegary nie są takie same jak w imprezie? bo też mam te "piękne" niebieskie i z chęcią bym je podmienił na czerwone, jak coś będziesz wiedział to daj znać... IMO w ASO powiedzą Ci, że nie ma takiej możliwości...

zaiste w ASO powiedzieli: "Ooo Panie... to by trzeba było sprawdzić napięcia, wtyczki i w ogóle rozebrać pół auta. My tego tu nie zrobimy.". Zegary z imprezy nie będą pasowały, gniazdo z tyłu jest to samo z tego co widziałem ale kształt inny. Z resztą te czerwone zegary po lifcie są zupełnie spoko. Jak coś się w temacie posunie to dam znać.

• 3 weeks later...

Czy już są nowe informacje na ten temat? Też mi to kilka razy przechodziło przez myśl...

Nie powinno być najmniejszego problemu według:

http://www.subaruforester.org/vbulletin/f115/superacercs-garage-journal-104989/index23.html#post1322702

i

http://www.subaruforester.org/vbulletin/f77/2011-optional-instrument-cluster-88954/

Przeczytałem od początku do końca. W skrócie: Wszystkie zegary z imprez/foresterów z MY08+ można ze sobą zamieniać. Instalacja prosta: zdjąć plastik, dwie śrubki wykręcić, kabel przełożyć do nowych zegarów no i wszystko poskładać. Problem: immobilizer trzeba przeprogramować. Stan kilometrów trzeba zaprogramować. Czy może ktoś potwierdzić, że ASO może to bez problemu zrobić? Czy ktoś się orientuje czy to się może gryźć z EcuTek?

I jeszcze coś: niby wyświetlacz temperatury i spalania na ekranie w środku nad radiem nie działa aż się je znowu włączy. Czy ktoś może potwierdzić, że ASO powinno dać sobie radę z tym? 

Aso z takimi rzeczami to raczej nie będzie chciało sobie dać rady hehe, ale takie sprawy jak immo czy stan licznika to każdy ogarnięty w elektronice samochodowej macher ci zrobi.

@ericsson T10s