Boryster Posted May 19, 2014 Share Posted May 19, 2014 (edited) Przepraszam jeśli można to chciałem spytać bo noszę się z zamiarem zostawienia właśnie w rozliczeniu swojego samochodu u jednego z Pana dealerów w ramach rozliczenia za nowy samochód wiadomej marki. Pytanie dotyczy zdania "myślę,że zmienione warunki fiskalne przy oddawaniu auta używanego w rozliczeniu u dealera (teraz korzystniejsze) ułatwiają takie procedury" Proszę o odpowiedź bo akurat w mojej sytuacji gdy ja kupiłem samochód od kogoś kto nie był Vat-owcem (zakupiony poprzednio Pana w Krakowie) to wg nowych zmian w vacie musze odprowadzić vat pomimo, że nie mogłem go sobie odliczyć w chwili zakupu.Dlatego jeśli znajdzie Pan czas to proszę o wyjaśnienie tego co miał Pan na myśli pisząc o korzystniejszych warunkach. góry dziękuję za ewentualną odpowiedź.Boryster Edited May 19, 2014 by Boryster Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted May 20, 2014 Ojciec Założyciel Share Posted May 20, 2014 Obawiam się, że w tym przypadku zmiany nie są korzystne ... niestety. Natomiast z punktu widzenia delaera do tej pory wyglądało to tak, że nabywał towar zwolniony, ale sprzedając teak nabyty samochód musiał naliczyć pełny VAT. W efekcie różnica pomiędzy ceną jaką musiałby uzyskać dealer a ceną rynkową ( tu: oczekiwaną przez Klienta ) wynosiłaby 23% ( bez zysku, kosztów magazynowania, kosztów zainwestowanego kapitału etc.). Niemniej sugeruję kontakt z dealerem, u którego chce Pan dokonać transakcji - może się okazać, że i tak całość będzie mogła być sensownie dla obydwu stron przeprowadzona. Pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boryster Posted May 20, 2014 Author Share Posted May 20, 2014 Dziękuję za szybką odpowiedź. Zamierzam to uczynić. Trzeba sobie dać szansę :-) .Dziś jestem po rozmowie z Panią od vatu w moim urzędzie skarbowym i Jej oświadczeniu, że ten przepis ich samych zaskoczył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts