Jump to content

Pytanie odnośnie fragmentu wypowiedzi

Boryster

Recommended Posts

Przepraszam jeśli można to chciałem spytać bo noszę się z zamiarem zostawienia właśnie w rozliczeniu swojego samochodu u jednego z Pana dealerów w ramach rozliczenia za nowy samochód wiadomej marki.

Pytanie dotyczy zdania "myślę,że zmienione warunki fiskalne przy oddawaniu auta używanego w rozliczeniu u dealera (teraz korzystniejsze) ułatwiają takie procedury"

Proszę o odpowiedź bo akurat w mojej sytuacji gdy ja kupiłem samochód od kogoś kto nie był Vat-owcem (zakupiony poprzednio Pana w Krakowie) to wg nowych zmian w vacie musze odprowadzić vat pomimo, że nie mogłem go sobie odliczyć w chwili zakupu.Dlatego jeśli znajdzie Pan czas to proszę o wyjaśnienie tego co miał Pan na myśli pisząc o korzystniejszych warunkach. góry dziękuję za ewentualną odpowiedź.Boryster

Edited by Boryster

• Ojciec Założyciel

Obawiam się, że w tym przypadku zmiany nie są korzystne ... niestety.

Natomiast z punktu widzenia delaera do tej pory wyglądało to tak, że nabywał towar zwolniony, ale sprzedając teak nabyty samochód musiał naliczyć pełny VAT.  W efekcie różnica pomiędzy ceną jaką musiałby uzyskać dealer a ceną rynkową ( tu: oczekiwaną przez Klienta ) wynosiłaby 23% ( bez zysku, kosztów magazynowania, kosztów zainwestowanego kapitału etc.).

Niemniej sugeruję kontakt z dealerem, u którego chce Pan dokonać transakcji - może się okazać, że i tak całość będzie mogła być sensownie dla obydwu stron przeprowadzona. 

Pozdrowienia

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zamierzam to uczynić. Trzeba sobie dać szansę :-) .Dziś jestem po rozmowie z Panią od vatu w moim urzędzie skarbowym i Jej oświadczeniu, że ten przepis ich samych zaskoczył.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...