Jump to content

Wyjęcie akumulatora

kulbit

Recommended Posts

Witam,

W moim Forku padł aku (zostawiona włączona lampka w podsufitówce). Czy jak go wyjmę na noc do ładowania to nic się nie stanie?

Słyszałem, że potem ECU musi się od nowa ustawić, czy są jeszcze jakieś problemy, czegoś się obawiać? Słyszałem też, że czasami problem jest ze zmieniarką, że płyt nie można wyjąć..

Akurat w Forku nie wymieniałem, bo aku wytrzymał powłączane oświetlenie kabiny (LEDy), ale w Obk nie działo się nic ponad to, co opisał spawalniczy. Akumulator wyjęty na ok. 5h.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Edited by radek_shin

Kolego jeśli masz drugie aku do dyspozycji i kable to mozesz tak wyjąć rozładowane aku, żeby nawet na sekunde nie stracić prądu...

W twoim przypadku jeśli twoje aku rozładowane będzie już doszczętnie to i tak masz stan jakbyś był bez aku. Mi ostatnio padł tak kompletnie, że bez jego wyjmowania zzerował mi się licznik przebiegu, zegar i stacje radiowe

Jeśli masz jakiś kod w radio, to też może Cię o niego poprosić po takiej przerwie w dostawie prądu i jak odepniesz aku to alarm może/powinien się wzbudzić.

Dziękuję Wam za odpowiedź. Aku nie był całkiem padnięty, ale poradziłem sobie inaczej - sprawdziłem jak działa asistance :)

Przyjechał Pan z walizeczką i po kłopocie :) Wybrałem się jeszcze na małą przejażdżkę, żeby nie było znów niespodzianki.

Kulbit, nie licz na to, że mała przejażdżka spowoduje naładowanie do optymalnego poziomu. Pewnie wystarczy, żeby uruchomić samochód następnego ranka, ale o pełnym naładowaniu nie ma mowy. Taki stan zdecydowanie skraca żywotność akumulatora.

• 2 weeks later...

W swoim wyjmowałem kilka razy aku, max. na kilka godzin, bez widocznych zmian w działaniu auta. Co ciekawe, nawet stacje radiowe mi się nie rozprogramowały  :)  Może się "rozprogramować" pilot do Webasto (jeśli ktoś ma), choć u mnie i to się nie stało.