maciej123414 Posted February 28, 2014 Share Posted February 28, 2014 Witam, chciałbym założyć dystans do gc8, mam felgi 17cali, szer 7, et55, pięcio ramienny wrx, zawias agx+eibach, opony 215/45/17. Jakiej szerokości można by założyć dystans żeby nie przycierało? myślałem o 1cm, niby nie dużo, a jednak wygląd/prowadzenie troszke by sie poprawiło. Jakie są negatywne skutki zakładania dystansów? słyszałem że łożyska szybciej padają, aczkolwiek nie jeżdże samochodem po torach, używam go do jazdy na codzień, więc raczej męczony nie jest mocno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted February 28, 2014 Share Posted February 28, 2014 Ilu zwolenników tylu przeciwników tego typu rozwiązań...Napiszę tylko tyle, ze nie ma przeciwskazań do zastosowania dystansu...wbrew pozorom 10mm to wcale nie tak mało miałem przez jakiś cas u siebie podobne dystanse...fakt w ssaku ale jednak- jeździły / służyły...nic się nie działo..ważne by nie była to jakaś "tania chińszczyna" Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciej123414 Posted February 28, 2014 Author Share Posted February 28, 2014 przy 10mm potrzebne są nowe szpilki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted February 28, 2014 Share Posted February 28, 2014 ja miałem dokładnie 8mm i nie wymieniałem szpilek na dłuższe aczkolwiek przy tej grubości i wiekszej- zapobiegawczo wypadałoby je mienić na dłuższe..dla bezpieczeństwa i własnego spokoju Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Witam, kupiłem właśnie WRX-a 2002. Chciałem założyć mu koła, które dostałem w "zestawie", ale niestety nie pasują, delikatnieopierają się na hamulcu. Rozumiem, że powinienem założyć dystanse i w związku z tym pytanie: Jakie (dokładne parametry) i gdzie szukać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_gt4 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 jezeli ocieraja o heble delikatnie, to powinno starczyc jakichs 3-4mm - takie dystanse nie wymagaja dluzszych szpilek (najtaniej taki dystans dorobic ze starej tarczy hamulcowej) przez jakis czas (chyba jeden sezon letni) jezdzilem tak w Forku XT, absolutnie nic zlego sie nie dzialo Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Eddie dobrze gada, z dzwonu tarczy hamulcowej będziesz miał idealnie pasujące dystanse, wytnie Ci chyba każdy tokarz. tyle że z dzwonu wychodzą chyba dystanse grubości ~6 mm grubości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Dzięki, no tak można zrobić, ale wolę jednak kupić i nie zawracać sobie głowy robotą. Przeglądałem allegro, ale nie mam pewności jakie mam kupić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_gt4 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Eddie dobrze gada, z dzwonu tarczy hamulcowej będziesz miał idealnie pasujące dystanse, wytnie Ci chyba każdy tokarz. tyle że z dzwonu wychodzą chyba dystanse grubości ~6 mm grubości. z 6mm zawsze mozna zrobic mniej Dzięki, no tak można zrobić, ale wolę jednak kupić i nie zawracać sobie głowy robotą. Przeglądałem allegro, ale nie mam pewności jakie mam kupić. najpierw masz sprawdzic, jakiej grubosci potrzebujesz (mozna miedzy felge a tarcze podlozyc jednakowe podkladki, stopniowo zwiekszajac ich grubosc) a same dystanse to 5x100, otowor centrujacy min. 56.1mm + odpowiednia grubosc powyzej 5mm juz bym zakladal dluzsze szpilki p.s. a najlepiej to sprzedac obecne felgi i kupic takie, ktore pasuja bez zadnych dystansow 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 p.s. a najlepiej to sprzedac obecne felgi i kupic takie, ktore pasuja bez zadnych dystansow To by było najprostsze, ale czas... Auto stoi obecnie na stalówkach i zimowych oponach. Nie mogę na nie patrzeć, wygląda okropnie . Ale najważniejsze to że nie mogę się doczekać, żeby je trochę poupalać, a na zimówkach się nie da w takich warunkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciej123414 Posted May 12, 2014 Author Share Posted May 12, 2014 Ja osobiscie dystanse sobie odpuscilem, zamienilem felgi wrx na troche szersze tj 8 cali et35, co prawda trzeba bylo wycinac blotniki zeby nie przycieraly, ale efekt mam nadzieje ze bedzie dobry, jutro odbieram auto od lakiernika i juz nie moge sie doczekac;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlo20 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Jakie chcesz e dystansy? Właśnie będę robić, więc mogę zrobić więcej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Jakie chcesz e dystansy? Właśnie będę robić, więc mogę zrobić więcej. Super zrób też dla mnie 4 szt. Właśnie mi zmierzyli. Potrzebuję 15mm. A reszta tak jak eddie pisał 5x100 otwór 56,1 Napisz najlepiej na PW cenę i najważniejsze kiedy możesz mi to wysłać. Dzisiaj??? Nie mogę się doczekać, kiedy założę normalne koła. Na razie mam taką radość z auta, jakbym przyprowadził do domu supermodelkę i tylko z nią rozmawiał. Będę potrzebował dłuższych szpilek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlo20 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Szpilki na pewno będziesz musiał dłuższe założyć.Ok wiec kupuje dłuższy wałek duraluminium. Aha przy takiej grubości dystansu mozna zrobić osadzenie na felgę jeśli chcesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Aha przy takiej grubości dystansu mozna zrobić osadzenie na felgę jeśli chcesz? Nie wiem czy chcę. Nie miałem z tym doświadczenia. Chyba nie i tak za jakiś czas jak skończą się opony będę zmieniał też felgi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlo20 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Aha przy takiej grubości dystansu mozna zrobić osadzenie na felgę jeśli chcesz? Nie wiem czy chcę. Nie miałem z tym doświadczenia. Chyba nie i tak za jakiś czas jak skończą się opony będę zmieniał też felgi. ok robimy na płasko. otowor centrujacy min. 56.1mm 56mm to jest średnica piasty? Otwór w tarczy ma 58mm. Może to ktoś potwierdzić, żeby nie było potem problemów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Wszystkie oryginalne felgi do Subaru mają otwór centrujący o średnicy 56,1mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlo20 Posted May 12, 2014 Share Posted May 12, 2014 Wszystkie oryginalne felgi do Subaru mają otwór centrujący o średnicy 56,1mm ok dla pewności robimy 56,2mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts