sc00by Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 witam jako że nabyłem imprezę WRX 2005 2.0 Turbo kilka dni temu, staram się wybadać wszelkie podejżane zachowania, choć i tak pod koniec przyszłego tygodnia mam zamiar zabrać ją na sprawdzenie silnika i mechaniki do Subaru Centre. Tak czy siak niepokoi mnie to że kiedy jadę bardzo powoli np na 1 biegu czy nawet na 2 bez gazu to delikatyne muśnięcie gazu sprawia że auto rwie do przodu przy czym szarpie, kiedy już wejdą obroty tak około 1000 to chodzi super i nie ma jakich kolwiek szarpań itp. zastanawiam się czy to wina źle wyregulowanego gazu (jeśli coś takiego tam jest ) czy wina skrzyni, czy coś całkiem innego. Z czym to można powiązać ? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 zastanawiam się czy to wina źle wyregulowanego gazu (jeśli coś takiego tam jest ) to nie wiesz czy masz gaz PS. tak, jeżeli na benzynie nie szarpie a na lpg szarpie - to wina może być po stronie instalacji lpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
sc00by Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 może się źle wyraziłem , chodzi o "pedał gazu" a nie o zasilanie gazem , silnik jest benzyna Link to comment Share on other sites More sharing options...
ruyven Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 U mnie taki objaw dają luzy na półosiach. Podobnie szarpie przy odpuszczeniu gazu i jak schodzę bez gazu na biegu poniżej 2000rpm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 U mnie taki objaw dają luzy na półosiach. Podobnie szarpie przy odpuszczeniu gazu i jak schodzę bez gazu na biegu poniżej 2000rpm. Musiałyby te luzy być monstrualne.Przyczyna lub kilka przyczyn może się składać na takie zachowanie.Luzy na półosiach mogą być jedną ze składowych,ale nie główną i jedyną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ruyven Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 (edited) Na półosiach, satelitach + zmęczone tuleje na dyfrze, poduszki silnika, skrzyni itd. Edited May 8, 2014 by ruyven Link to comment Share on other sites More sharing options...
makaveli23 Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 A moze swiece? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ruyven Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 W zasadzie to pytanie jak dokładnie szarpie. Jeżeli gwałtownie reaguje na wciśnięcie gazu, to problem jest raczej mechaniczny, jak wspomniałem wcześniej. Jeśli natomiast raczej przerywa, nie za bardzo chce ciągnąć i od pewnej prędkości obrotowej ciągnie już normalnie, wtedy problem z zapłonem - przewody wysokiego napięcia, cewka. Otwórz wieczorem, jak będzie ciemno, maskę i na włączonym silniku przyjrzyj się, czy nie skacze gdzieś iskra. W okolicy cewki. Najlepiej przykryj się jakąś bluzą, bo musi być ciemność idealna Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 problem z zapłonem - przewody wysokiego napięcia, cewka. Otwórz wieczorem, jak będzie ciemno, maskę i na włączonym silniku przyjrzyj się, czy nie skacze gdzieś iskra WRX nie ma takiej cewki i przewodów zapłonowych jak w N/A, tu są 4 osobne cewki założone bezpośrednio na świecach ... przepięć nie będzie widać @@sc00by jedź do warsztatu, zrób diagnostykę, sprawdź .... nie ma sensu zgadywać czy to winna przepływka czy wyrobiona poduszka pod silnikiem .... PS. masz historie od poprzedniego właściciela ? kiedy np regulował zawory, wymieniał świece, sprzęgło, itp. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sc00by Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 dzieki za pomoc, jak juz pisalem wczesniej w innym poscie to po weekendzie sie wybieram jednak do Subaru Sport Centre juz dzwonilem to taka usluga kosztuje 60 Funtow zrobia diagnostyke i powiedza czy wrak czy tylko jakies duperele jak bedzie kicha to mam 30 dni gwarancji wiec poprostu oddam i poszukam czegos innego, a co do tego szarpania to bardzo gwaltownie na gaz reaguje myslalem ze linka moze zasniedziala, no ale to sie okarze po weekendzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts