wojtekmzks Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 (edited) Witam, zakładałem już podobny temat ale gdzieś mi zniknął, albo go nie mogę znaleźć.Zamówiłem do swojego Legacy 2.0 164KM 2005 r. felgi (link pod postem). Wybrałem parametry: 16'', 5x100, 6,5". ET 48 bo identyczne widziałem przy felgach oryginalnych Subaru dla Legacy. Jednak zadzwonił do mnie Pan konsultant, który twierdzi, że te felgi nie wejdą do mojego auta i trzeba wziąć ET35 bo ten wymiar jest wtedy homologowany do Legacy. Coś tu chyba jest nie tak? Na forum piszą, że poniżej ET 40 nie ma co schodzić, a tu mi mówią, że ET35 będzie, cytat: "na tysiąc procent pasować". Mimo zmiany zamówienia na ET35, zdecydowałem się powrócić do ET48 i zaryzykować, chociaż konsultant twierdzi, że jest możliwość ewentualnej zmiany felgi jeśli nie będzie pasować. Tu nasuwają się dwa pytania:- który wymiar będzie odpowiedni?- jak sprawdzić (bez zakładania opony na felgę!) czy felga pasuje po dokręceniu? http://www.alusy.pl/fw,3,1195,16,6/felgi-aluminiowe-mak-veloce-l-matt-titan.html Z góry dziękuję za w miarę szybką odpowiedź, gdyż felgi są już zamówione.Pozdrawiam! edit/ A więc tak, dzwonił znów do mnie Pan ze sklepu. Jest bardzo zdziwiony, że chcę ET48 bo ten wymiar nie ma homologacji do Subaru Legacy i otwór może być kompletnie inny i mogą w ogóle nie pasować. Tłumaczy mi, że wartość ET nie jest wartością standaryzowaną i trzeba sugerować się homologacją nadawaną felgom. Jest zdania, że te felgi z ET35 będą na pewno pasować i nie ma co się spierać. No nic, zgodziłem się i zobaczymy, najwyżej będziemy wymieniać. Teraz jak sprawdzić bez zakładania opony czy felgi będą pasować? Dokręcić je przecież dokręcę bo otwór centrujący jest ok, ale co potem? Jak ocenić czy gdzieś później koła nie będą tarły? Opona zakładana będzie Nokian Line 205/55/r16. Edited May 6, 2014 by wojtekmzks Link to comment Share on other sites More sharing options...
spawalniczy Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 (edited) Na forum nic nie ginie: http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/70856-wymiana-felg-z-17-na-16-legacy-05/ Fabrycznie przy tym rozmiarze było ET 48. Jak założysz ET 35, to płaszczyzna boczna koła przesunie się o 13 mm bardziej na zewnątrz samochodu (w stosunku do fabrycznego koła 16". Czy nie będzie wystawać poza obrys błotnika, albo zahaczać o niego na dziurach tego nie wiem. A Pan Ci tak mówi, bo pewnie ten model felgi z et 48 nie występuje z otworem centralnym pasującym do Legacy. Tu masz ciekawe narzędzie do porównania parametrów felg: http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi Edited May 6, 2014 by spawalniczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmzks Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 No tak, tylko że ta felga ma 6,5", a przy fabrycznych jest chyba 7" albo 7,5". Więc płaszczyzna nie przesunie się aż o 13mm bo felga ma mniejszą średnice odpowiednio prawie o 1,5cm lub 3cm (w przybliżeniu). Więc sam już nie wiem. Jak to w ogóle ocenić po założeniu felgi bez zakładania opony? Czy bez opony nie da się tego zrobić?Jeszcze jedno pytanie, czy inne ET niż sugerowane przez producenta ma jakiś wpływ na jakość/styl prowadzenia się samochodu?No nic, Pan zapewnia w 1000%, że będą pasować, zobaczymy najwyżej pozostanie wymiana towaru na inny pasujący, chociaż te felgi wyjątkowo wpadły mi w oko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GREGG Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 No tak, tylko że ta felga ma 6,5", a przy fabrycznych jest chyba 7" albo 7,5". Mi się kojarzy że fabryczne 16' mają szerokość właśnie 6,5'' Link to comment Share on other sites More sharing options...
walus_legacy Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 (edited) Moge sie mylic, ale fabryczne felgi sa w rozmiarze 16x6.5x55x100. Patrz plik w zalaczniku. Nie prosciej by bylo znalezc felgi wlasnie w takim rozmiarze? Edited May 6, 2014 by walus_legacy Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmzks Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 No niestety, ale znalezienie takich felg jest według mnie niemożliwe. Pomijam tu oczywiście felgi oryginalne Subaru. Nie zapominajcie, że ja wybrałem takie same felgi ale z ET48, które ponoć pasuje do Legacy, ale sprzedawca zapewnia i upiera się przy tym, że felgi będą pasować, jak nie będą to pozostanie wymiana, trudno się mówi. Ale czy wiecie jak ocenić po założeniu felg czy są odpowiednie?A fabrycznie u mnie są felgi 17" calowe, a te mają 7" albo 7,5". Link to comment Share on other sites More sharing options...
walus_legacy Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 No niestety, ale znalezienie takich felg jest według mnie niemożliwe. Pomijam tu oczywiście felgi oryginalne Subaru. Nie zapominajcie, że ja wybrałem takie same felgi ale z ET48, które ponoć pasuje do Legacy, ale sprzedawca zapewnia i upiera się przy tym, że felgi będą pasować, jak nie będą to pozostanie wymiana, trudno się mówi. Ale czy wiecie jak ocenić po założeniu felg czy są odpowiednie? A fabrycznie u mnie są felgi 17" calowe, a te mają 7" albo 7,5". No tak twoj model jest po-liftowy wiec raczej 17x7x55x100. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmzks Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 Dokładnie tak. No nic, średnio raczej widzę dopasowanie tych felg. Zadziwia mnie tylko jak to możliwe, że felgi z takim małym ET mają homologację do Subaru Legacy? Jak tu teraz zwykły przeciętny klient ma sobie poradzić z kupnem felg, jak po wyborze auta w konfiguratorze 3/4 felg posiada właśnie takie ET. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dedekfr Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Miałem na legacy MOMO 17" z et35 i było idealnie... W ogóle chyba jedna z najładniejszych wzorów: http://allegro.pl/17-momo-5x114-3-honda-mazda-lexus-kia-hyundai-nowe-i4208264853.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmzks Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 A no to dodałeś mi trochę nadziei Felga ładna, ale jednak nie przepadam za lakierowanym czarnym kolorem, jak już ciemne to tylko w macie. Dokładałeś do tej felgi pierścienie czy leżała z takim ET idealnie? A więc tak, sprawa się wyjaśniła. Pan ze sklepu musiał przyznać mi rację, bo podczas składania przez niego zamówienia pojawiła mu się uwaga, że takie ET może być za małe do tego modelu i trzeba wziąć ET48. Także temat można zamknąć. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts