Jump to content

Rozpórka górna przednia (GD) STI

Jacky X

Recommended Posts

Ważne by nie trzeba było opuszczać coolera i kabli od klimy czyli żeby była naprawdę dedykowana do STi  :)

Sam szukam czegoś w rozsądnej cenie ale od jakiegoś czasu zawsze są ważniejsze wydatki na auto.

Nie wiem czy sprzedały się ale na alledrogo była góra Whiteline i tył Cusco po 299 PLN, do GD tylko sprzedający nie potrafił potwierdzić, że to STi i nie chciał negocjować ceny.

mialem tytanowa rozporke w Forku XT, wygladala fajnie, ale niestety trzeba bylo kombinowac z przewodem klimy, no i rozporka nie miala regulacji

byloby fajnie, gdyby kazdy, kto ma rozporke, wrzucil fote, podal producenta/model i napisal czy trzeba bylo cos kombinowac przy przewodach klimy i/czy TMIC

W rallyShop widziałem Sparco za chyba 350zł

Tak, coś koło tego - miałem taką i jest ogólnie w porządku, z tym, że trzeba ją trochę zmodyfikować, ponieważ te centralne otwory na wywinięcia na kielichach są za małe (o jakieś 1 - 1.5mm) i trzeba je powiększyć - wszak jest to produkt włoski :-) Potem jak ktoś chce mieć pięknie należy ją pomalować. A poza tym OK, ma regulację. Mija się z IC, i z przewodami klimy. Może (nie wiem jak to jest w Hawku i Blobie) dotykać trochę do maski.

byloby fajnie, gdyby kazdy, kto ma rozporke, wrzucil fote, podal producenta/model i napisal czy trzeba bylo cos kombinowac przy przewodach klimy i/czy TMIC

I napisał, czy mu to cokolwiek poprawiło prowadzenie ;)

Raczej nie poprawi w znaczny sposób prowadzenia ale zabezpiecza  przed "rozchodzeniem" się kielichów w mocno sfatygowanych budach przy szybkich/ostrych manewrach.

Ja miałem u siebie dedykowane do GD regulowane rozpórki Whiteline z przodu i z tyłu - pasowały P&P

Pozdrawiam

poprawilo, poprawilo... reakcje na ruchy kierownica "czystsze", przednie zawieszenie jakby bardziej zwarte... mialem rozporke w GT, XT i teraz w B9 i kazdemu polecam taki mod :)

eddie_gt4, dużo jeździsz ma torze? Pytam, bo raczej trudno mi uwierzyć,że czujesz taką różnicę w jeździe "po bułki".

P.S. Sam mam rozpórkę przednią, a tylną zdemontowałem. Po co? Bo,chcę żeby buda dłużej wytrzymała.

P.S. Sam mam rozpórkę przednią, a tylną zdemontowałem. Po co? Bo,chcę żeby buda dłużej wytrzymała.

Ale wyjaśnij - po co ściągnąłeś czy po co masz przednią? ;)   :D

eddie_gt4, dużo jeździsz ma torze? Pytam, bo raczej trudno mi uwierzyć,że czujesz taką różnicę w jeździe "po bułki".

jezdze cywilnie, ale roznice odczulem w kazdym z 3 Subarakow (najbardziej roznica byla odczuwalna w GT, oczywiscie :) )

p.s. tylna rozporka w GT i XT tez dawala fajny efekt, w Forku bagaznik sie "wyciszyl", mniej plastiki potrzaskiwaly :D

w B9 niestety nie mam...

edit: moze w Lanosie buda jest rzeczywiscie tak sztywna, ze rozporki nic nie daja?

Edited by eddie_gt4

• 3 years later...
W dniu 7.05.2014 o 20:44, ALEX napisał:

To z usztywnieniem zapewnionym przez rozporke chyba jednak dluzej buda wytrzyma...czy sie myle? 

10 minut temu, vonsal napisał:

To z usztywnieniem zapewnionym przez rozporke chyba jednak dluzej buda wytrzyma...czy sie myle? 

Nikt tego nie sprawdzi, bo musiałbyś mieć ze 3 jednakowe auta z  rozpórkami i 3 bez ,6 kierowców i jeździc razem podobnie:)

Ale na pewno przy twardym zawieszeniu, dziurach, ostrych łukach cos pomaga i korozyjnie  też bo korozja czesto zaczyna się od spawów, zgrzewów, a one mniej pracują wtedy.

4 minuty temu, respect napisał:

Nikt tego nie sprawdzi, bo musiałbyś mieć ze 3 jednakowe auta z  rozpórkami i 3 bez ,6 kierowców i jeździc razem podobnie:)

Ale na pewno przy twardym zawieszeniu, dziurach, ostrych łukach cos pomaga i korozyjnie  też bo korozja czesto zaczyna się od spawów, zgrzewów, a one mniej pracują wtedy.

Ktos tam pewnie sprawdzil - to sie nazywa doswiadczenie wowczas ;) mozna bazowac na czyjejś praktyce i wiedzy. 

Sam jestem przed zamontowaniem tylnej (tylnych) i zdziwilem sie po prostu opinia, ze kolega zdjal rozporke, aby buda dluzej wytrzymala...Robie wreczodwrotnie ;) 

14 minut temu, vonsal napisał:

Ktos tam pewnie sprawdzil - to sie nazywa doswiadczenie wowczas

Ale porównywać lepiej w podobnych warunkach.

A co do zdjęcia rozpórki to jak w każdej konstrukcji: Jeśli buda jest już z plasteliny i dasz     b. sztywną rozpórkę to faktycznie niektóre -nieusztywnione elementy budy mogą bardziej cierpieć. To tzw przesztywnienie ,podobnie jak  blachy  2 mm nie wzmacniamy nakładką o grubości 10mm ,bo nakładka wytrzyma , a reszta się rozleci.

pozdr.

Mam tę rozpórkę tytanową:

IMG_9920.thumb.jpg.d515dedcfb40b31ef0bab2a17eca5e47.jpg

Z tym że w WRXie - po wrzuceniu IC z STi, popartego rurką od klimy tez z STI, trzeba było przykręcić tę rurke na jedną śrubkę, ale to chyba normalne. Ważne żeby IC się mieścił, na tym polega problem z rozpórkami (np Staffa) że przy większym IC nie da się ich założyć.

Dla porównania rozmiarów - podwójna rurka na dole jest tej samej długości w obu:

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_b4.thumb.jpg.ebd66773ca62665be120521072a22a0a.jpg

Może się to komuś przyda :) 

PS: Różnica w prowadzeniu - zerowa. Ale ładnie wygląda i waży tyle co nic.