Jump to content

Wyskakuje 6 bieg. STI 2002

Karol Goszczynski

Recommended Posts

Witam.

Koledzy bardzo proszę o info. Dziś dwa razy wyskoczyła mi szóstka przy przyśpieszaniu. Później już ją trzymałem :) Inne biegi są ok. Zauważyłem, że piątka lekko zgrzyta.

Jakieś pomysły? Gdzie w Warszawie jest dobry warsztat? Zależy mi na fachowej naprawie a nie naprawianiu wszystkiego po kolei.

Pozdrawiam

Dzięki. Właśnie trudno powiedzieć. Poczytałem trochę forum i różne opinie na "wyskakujące biegi" a sprzedający mówił, że sprzęgło prawie nowe. Myślę, że mogę mu zaufać bo auto poza tym w bdb stanie. Ma może ktoś jakiś pomysł jak to sprawdzić?

Jak Ci bieg wypada to masz prawdopodobnie widelki do wymiany oraz synchro :(

Przerabialem to ostatnio z 5tka w 6MT. Zgrzytalo przy wrzucania. Wiec nastawilem sie na wymiane symchro, a wymienione

zostaly jeszcze w/w widelki.

Tania naprawa to nie bedzie, bo jak juz wyciagna skrzynie to zrobia jej rewizje.

Ps.:

Inzynier z FHI, ktory wymyslil zeby w widelkach zastosowac plastikowe elementy powinien dostac nobla.

Edited by Tranquilizer
  • Upvote 1

Dzięki. Właśnie trudno powiedzieć. Poczytałem trochę forum i różne opinie na "wyskakujące biegi" a sprzedający mówił, że sprzęgło prawie nowe. Myślę, że mogę mu zaufać bo auto poza tym w bdb stanie. Ma może ktoś jakiś pomysł jak to sprawdzić?

IMHO to nie sprzęgło. Wątpię również, że to synchronizator...

Jak Ci bieg wypada to masz prawdopodobnie widelki do wymiany oraz synchro :(

Przerabialem to ostatnio z 5tka w 6MT. Zgrzytalo przy wrzucania. Wiec nastawilem sie na wymiane symchro, a wymienione

zostaly jeszcze w/w widelki.

Tania naprawa to nie bedzie, bo jak juz wyciagna skrzynie to zrobia jej rewizje.

Ps.:

Inzynier z FHI, ktory wymyslil zeby w widelkach zastosowac plastikowe elementy powinien dostac nobla.

Ile zapłaciłeś?

Mi kiedyś wyskakiwała 3 w Alfie - wymiana synchronizatora i przesuwki pomogła. Sprzęgło nic tu nie miało do rzeczy.

I jeszcze jedno - trzymanie lewarka zmiany biegów ręką żeby bieg nie wypadał nie jest dobrym pomysłem, bo można coś jeszcze uszkodzić.