Jump to content

wyprasowanie tulei z bloku cylindrow

hati

Recommended Posts

Mam zagadnienie - dwa niepełnosprawne bloki cylindrow do motocykla. Jeden ma sprawną aluminiową obudowę ale zmasakrowaną tuleję zaś drugi ma tuleje ok , natomiast jest uszkodzony aluminiowy kadłub. Potrzebuję wyprasować z obydwu tuleje i wcisnąc dobre tuleje do dobrego bloku. Ktos się orientuje kto to zrobi dobrze we Wrocławiu lub okolicach ? 

W domowych warunkach to moze sie nie udac. Niby są jakies spraje do chlodzenia do -55 celsjuszy, caly blok mozna podgrzac i w piekarniku nawet - ale prasy nie posiadam,  wiec moze sie nie udac, dlatego szukam jakiegos zakaldu ktory to juz umie

Dzieki za info. Wlasnie dzisiaj sie dowiedzialem ze wyprasowac sie nie da - tuleje są zalewane w bloku i czesto mają jakis pierscien , wiec mozna je tylko jakos wytoczyc z bloku i wmontowac dorabiane. Lata temu dorabiałem tuleję do kawasaki Z1000 ale nie podziałała zbyt długo. Pare razy przycisnąłem z obrotami wyzej i silnik zaczął widocznie kopcic i zaczął siorbac olej. A to nie tttm  jak w subaru 

Specjalistą nie jestem ale mam inne zdanie. Po pierwsze albo jest odlewany blok z integralną częścią tuleją i ją można tylko wyfrezować albo jest tuleja oddzielna część wprasowana w bloku.

W samochodach osobowych mamy doczynienia z powodów ekonomicznych z tym pierwszym przypadkiem najczęściej.

W maszynach bodowlanych,samochodach ciężarowych często lest tuleja osobna i tę tak można wymować jak też wkładać. Wiem bo jako młody chłopach często się potykałem w garażu o tuleję do koparki Ostrówek i bodajże do Stara 200.

I jesteśmy już blisko tulei Darton do subaru ...

Po pierwsze albo jest odlewany blok z integralną częścią tuleją i ją można tylko wyfrezować

I jesteśmy już blisko tulei Darton do subaru

Pozostaje nam jeszcze metoda i sposób stabilnego osadzenia nowej tulei w starym bloku w dość wysilonych silnikach.Nie jest łatwo. ;)

W maszynach bodowlanych,samochodach ciężarowych często lest tuleja osobna i tę tak można wymować jak też wkładać. Wiem bo jako młody chłopach często się potykałem w garażu o tuleję do koparki Ostrówek i bodajże do Stara 200.

Mówisz o żeliwnych blokach z mokrą tuleją.Bywają też takie bloki aluminiowe.Mają swoje zalety ale nie są pozbawione wad. ;)