stick Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 (edited) Witam forumowiczów i proszę o pomoc... Wczoraj dojeżdżając do domu poczułem zapach bodajże płynu chłodniczego , po 2 min wjechałem do garażu i zauważyłem kilka kropel pod autem , otworzyłem maskę wszędzie sucho... Dzisiaj rano jadąc do mechanika , mam 2km jadąc 60 km/h , zajezdzam , z pod maski zaczął się unosić delikatna para od nagrzanych elementów , pod autem trochę płynu a pod maską od strony zderzaka widać mokre elementy . Niestety mechanik nie pracuje więc auto zostawiłem na oględziny do poniedziałku . Powiedzcie czy już mam się bać ?? PS. Autem od zakupu przejechałem 2 tyś km a 5 tyś km temu był zakuwany u Carfita przez poprzedniego właściciela... Dziękuje za porady Aha , jeszcze jedno olej w silniku ok , płyn chłodniczy w zbiorniczku w normie , brakowało około 1cm , dzwięki silnika ok nic nie stuka nic nie puka Edited April 26, 2014 by stick Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacky X Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 Masz owinięty kolektor bandarzem ? Widać po odpaleniu zimnego silnika taką mgiełkę o zapachu płynu unoszącą się z boku silnika ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted April 26, 2014 Author Share Posted April 26, 2014 Jacky X nie mam owiniętego kolektora . Powiem szczerze , że nie przyglądałem się temu zjawisku ale raczej nic takiego nie dojrzałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
antikos Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 sprawdz przewody ten górny od chłodnicy i ten na dole, może masz dziurę lub obejma puszcza, ściśnij te węże i zobacz czy nie leci Link to comment Share on other sites More sharing options...
aprzemek Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 U mnie wprawdzie nie było widać mokrych elementów, ale też wyciekał płyn pod auto. Okazało się, że przy termostacie była nieszczelność - chwila i po kłopocie. Może podobnie u Ciebie jest, jakieś połączenie puszcza po prostu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted April 26, 2014 Author Share Posted April 26, 2014 Panowie auto zostało u mechanika na placu i będę u niego rano w poniedziałek więc teraz już nie mam możliwości wglądu. Myślę , że macie rację , pewnie jakaś pierdółka (wąż lub obejma) ale trochę ciśnienie mi się podniosło Link to comment Share on other sites More sharing options...
impreza555 Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 na pewno chłodnica lub wąż 1 cm ubytku w zbiorniczku moze okazać się 30 ml a więc krople pod samochodem uzasadnione nic nie ginie w przyrodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek19922 Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 skoro tyle Ci wyciekło przez dwa dni czyli ok. 1 cm nie masz się co martwić bo pewnie jakaś pierdoła, gorzej jak by wyciekł był spory, mi ostatnio wyciekł litr oleju silnikowego i był problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 @stick miałem podobnie, z tym, że u mnie leciało spod korka, skończyło się na wymianie chłodnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartu Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 U mnie delikatnie puszczał wężyk od zbiorniczka wyrównawczego (ten wąż który idzie pod kolektorem ssącym. Opaska się poluzowała - 5 min i po problemie a ciężko było zlokalizować . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 najprawdopodobniej tak ja miałem przewód ze zbiorniczka wysokiego ciśnienia był przetarty i takie same objawy były! ale to nie jest grożne dopóki nie pęknie! mam nadzieje że tylkomto koszt wymiany 10 zł i hula do tej pory ! skoro tyle Ci wyciekło przez dwa dni czyli ok. 1 cm nie masz się co martwić bo pewnie jakaś pierdoła, gorzej jak by wyciekł był spory, mi ostatnio wyciekł litr oleju silnikowego i był problem kurde niezle! i co wyszło? tylko nie pisz że szydło Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted April 28, 2014 Author Share Posted April 28, 2014 Wszystko wyjaśnione... W górnym wężu od chłodnicy znajdowała się mała dziurka i stąd wyciek , więc kilka minut i po sprawie... A teraz szukam ori węża , gdzie powinienem szukać , dziękuje za podpowiedzi problemu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted April 28, 2014 Share Posted April 28, 2014 @stick no to ważne, że po "awarii" . Szukaj w ASO, to nie są jakieś drogie rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted April 28, 2014 Author Share Posted April 28, 2014 Ayu jutro wąż będzie u mnie , jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts