Jump to content

Impreza STI 06 wyciek płynu chłodniczego

stick

Recommended Posts

Witam forumowiczów i proszę o pomoc...

Wczoraj dojeżdżając do domu poczułem zapach bodajże płynu chłodniczego , po 2 min wjechałem do garażu i zauważyłem kilka kropel pod autem , otworzyłem maskę wszędzie sucho... Dzisiaj rano jadąc do mechanika , mam 2km jadąc 60 km/h , zajezdzam , z pod maski zaczął się unosić delikatna para od nagrzanych elementów , pod autem trochę płynu a pod maską od strony zderzaka widać mokre elementy . Niestety mechanik nie pracuje więc auto zostawiłem na oględziny do poniedziałku . Powiedzcie czy już mam się bać ??

PS. Autem od zakupu przejechałem 2 tyś km a 5 tyś km temu był zakuwany u Carfita przez poprzedniego właściciela...

Dziękuje za porady

Aha , jeszcze jedno olej w silniku ok , płyn chłodniczy w zbiorniczku w normie , brakowało około 1cm , dzwięki silnika ok nic nie stuka nic nie puka

Edited by stick

U mnie wprawdzie nie było widać mokrych elementów, ale też wyciekał płyn pod auto. Okazało się, że przy termostacie była nieszczelność - chwila i po kłopocie. Może podobnie u Ciebie jest, jakieś połączenie puszcza po prostu.

Panowie auto zostało u mechanika na placu i będę u niego rano w poniedziałek więc teraz już nie mam możliwości wglądu. Myślę , że macie rację , pewnie jakaś pierdółka (wąż lub obejma) ale trochę ciśnienie mi się podniosło :)

U mnie delikatnie puszczał wężyk od zbiorniczka wyrównawczego (ten wąż który idzie pod kolektorem ssącym. Opaska się poluzowała - 5 min i po problemie a ciężko było zlokalizować :)

najprawdopodobniej tak ja miałem przewód ze zbiorniczka wysokiego ciśnienia był przetarty i takie same objawy były! ale to nie jest grożne dopóki nie pęknie! mam nadzieje że tylkomto koszt wymiany 10 zł  :)  i hula do tej pory !

skoro tyle Ci wyciekło przez dwa dni czyli ok. 1 cm nie masz się co martwić bo pewnie jakaś pierdoła, gorzej jak by wyciekł był spory, mi ostatnio wyciekł litr oleju silnikowego i był problem :)

kurde niezle! i co wyszło? tylko nie pisz że szydło :)

Wszystko wyjaśnione... W górnym wężu od chłodnicy znajdowała się mała dziurka i stąd wyciek , więc kilka minut i po sprawie... A teraz szukam ori węża , gdzie powinienem szukać , dziękuje za podpowiedzi problemu...