Jump to content

Forester SH 2.5 SOHC U.S. jakie płyn do Automatu?

rekorder

Recommended Posts

Witajcie,

Nasz Subi (Silnik EJ253) ma prawie 100tys.KM na liczniku. Najwyższy czas na wymianą płynu w skrzyni automatycznej.
Co to sposobu to znam tej 2 metody. Problem jest z dobieraniem płynu. Musi to być Subaru ATF HP. Numer Subaru to SOA868V9241.
http://www.subaru.com/content/downloads/pdf/parts_brochures/ChemicalsBrochure.pdf
SOA to znaczy Subaru of America. ASO w Polsce nie znajdzie taki numer w systemie Subaru.
ASO Subaru w Rzeszowie chciał mi sprzedawać Subaru ATF, "bo tylko taki lejemy do wszystkich aut".
Jako zamiennik znalazłem Fuchs Titan ATF 4400. Jest tylko jeden problem:
Po bagniecie widać że w mojej skrzyni jest płyn jasny/żółty, na pewno nie czerwony. To jest nieprawdopodobny płyn OEM z fabryki. Subaru ATF HP i Fuchs Titan ATF 4400 to płyny czerwony.
Przy wymianie metodą spuścić/dolewać miesza się olej żółty z nowym czerwonym. To chyba nie ta droga....
Co zrobić?

Edited by rekorder

Siema.

W zeszłym roku wymieniałem oleje w ASO z tym, że wszystkie kupiłem we własnym zakresie. Do automatu poszedł Millers Millermatic ATF SPIII-WS. Oczywiście serwis zaproponował swój Subaru ATF, ale żem się uparł i poszedł Millers.

Ok. Millers Millermatic ATF SPIII-WS podaje zgodność z Subaru Special ATF an nie ATF HP. Co to jest Special ATF?

Pozostaje pytanie czy zalecane jest mieszać płyn żłóty z płynem czerwonym.