Jump to content

Legacy IV H6 AT pada(nięty) napęd

jankesik

Recommended Posts

Pany!

Legacy H6 2004 AT , objawy: trzęsie budą, przy skręcaniu przy przy szybkich prędkościach wielkie wibracje, jakby któreś z koł było hamowane, wtedy włącza się kontolka awd i wszystkom jest oke. Przy cofaniu w garazu na pełnym skręcie słychac przeskakiwanie. Tak samo jak zimny przy małych prędkościach na wprost.

Test na podnośniku:

gdy jedno tylne koło zostaje zatrzymane to drugie mozna poruszyć ale z duuużym oporem. Gdy oba tylne koła są nietrzymane i jedym się zakręci toteż jest opór choć mniejszy, i wtedy drugie z opóźnieniem zaczyna kręcić się w tym samym kierunku,

to samo tylko z przodu. brak oporu. ale pamietam jak pół roku temu kręciłem przednim kołem to drugi kręciło sie w przeciwnym kierunku. teraz to drugie koło jest nieruchome.

z tylnego mostu olej czarny. Pół roku temu oke. Olej w skrzynie biegów oke.

Biegi skrzynia często przerzuca ze stukiem (jakiś luz czy cóś :))

Tak na prawdę to nie chce mi sie rzeźbić w wymienę jakiś poszczególnych elemencików i dlatego chcę wymienić skrzynie i tylny most na inny używany ( niestety cena fabrycznych nowych części za duża dla mnie)

Pytanie: czy skrzynie at pieciobiegowe i tylny most są takie same w rocznikach 2004-2005 w legacy i outback??? mają takie same przełożenia?. Pytam bo mój legaś chyba to trochę rzeźba i ma parę części z outbacka np licznik, fotele...może poszczególne części napędu też są mieszane...

Czy wystarczy, że kupie obojetnie czy od legacy czy outbacka (2004-2005)skrzynie i most i będzie zawsze pasować?

Wydawało mi się, że na allegro czasem sprzedawane skrzynie mają rożne numery...

pozdrawiam

Na jakim ustawieniu skrzyni robiłeś te testy? (P/N/D ?) Z opisu tył zachowuje się normalnie (wiskoza), natomiast przód nie powinien tak się zachowywać... Dziwne natomiast, że płyn z tyłu zmienił kolor... :/

Na ustawieniu N.

tylny most, dyfer czy jak tam zwał na bank jest uszkodzony. Dźwięki jakie wydaje na zakretach to jakby wrzucić tam kilo gwoździ:) Jak łuk jest długi to w koncu słychać trzask włącza się kontrolka awd i jest spokój.Jak zgaszę samochód i odpalę kontrolka zgasa i znów jest drganio-przeskakiwanie, czasem samochód potrafi sam zacieśnić zakręt, szczególnie jak na łuku np. zjazd z autostrady doda się i zaraz puści gaz.

Podejrzewam, że sprzegło wieloplytkowe się uszkodziło od zrabanego mostu albo odwrotnie. Może napęd spina się czasem na stałe. Na bank skrzynia i most zdrowy nie jest bo trochę na tym przejeździłem szczególnie do mechanika 60km w jedną stronę parę razy.

Dokładnej usterki raczej nie szukam choć ciekaw jestem co za przyczyna, wolę wymienić te dwa ustrojstwa (most i skrzynię) na używaną (chyba że trafie złom). Nie wiem tylko czy outback i legacy te części przeniesienia napędu ma takie same, być może mam pewne części od legaca a inne od outbacka i obawiam się czy nie mają innych przełożeń.

pzdr

Edited by jankesik

Jeśli padło sprzęgiełko blokujące centralny dyfer, to koszt wymiany tarczek jest znacznie niższy niż kupno używanej skrzyni. Z tylnym dyfrem jest odwrotnie. Taniej kupić używkę.