Jump to content

Regulacja wys. światła mijania, ksenon FD MY2012

cewie

Recommended Posts

Światła w moim nowym Forku świecą zbyt nisko. Wypatrzyłem tylko jedną plastikową (kol. kremowy) śrubę regulacyjną na sześciokąt i wkrętak zarazem.

Czy jak nią pokręcę to nie uszkodzę silniczka regulacji wysokości świecenia reflektorów?

A może podpowiecie, jak wyregulować wysokość świecenia lamp bez popsucia kierunku lewo-prawo.

Pozdrawiam

cewie

W Subaru XV z ksenonami /prawdopodobnie w innych Subaru tak samo/ do ustawienia wstępnego jest śruba plastikowa pod klucz 10 mm lub śrubokręt , wykręcając w lewo podnosi się poziom reflektora , najlepiej ustawić poziomo przed ścianą i podnieść w przypadku XV przy odległości od ściany 3,5 m ,  2cm co zwiększa zasięg z ustawionych 35 m do ok 50 m/granica cienia./ :)

Światła w moim nowym Forku świecą zbyt nisko. Wypatrzyłem tylko jedną plastikową (kol. kremowy) śrubę regulacyjną na sześciokąt i wkrętak zarazem.

Czy jak nią pokręcę to nie uszkodzę silniczka regulacji wysokości świecenia reflektorów?

A może podpowiecie, jak wyregulować wysokość świecenia lamp bez popsucia kierunku lewo-prawo.

Pozdrawiam

cewie

Zawsze są dwie śruby regulacyjne lamp - w pionie i poziomie. Kręcąc jedną (pionową) trzeba zawsze lekko skorygować również ustawienie w poziomie - wynika to ze sposobu zamocowania odbłyśnika. Polecam podjechać do dobrego diagnosty (stacja kontroli pojazdów), ale taki z przyrządem, a nie ustawianiem na ścianie (mniej precyzyjne)

Pozdrawiam

cewie

Zawsze są dwie śruby regulacyjne lamp - w pionie i poziomie. Kręcąc jedną (pionową) trzeba zawsze lekko skorygować również ustawienie w poziomie - wynika to ze sposobu zamocowania odbłyśnika. Polecam podjechać do dobrego diagnosty (stacja kontroli pojazdów), ale taki z przyrządem, a nie ustawianiem na ścianie (mniej precyzyjne)

Ustawiłem światła na przyrządzie, plus malutka korekta na ścianie. Jak napisałeś są dwie śruby, plastikowa i metalowa na sześciokąt 8 z doskonałym do nich dostępem.

Pozdrawiam

cewie