Jump to content

jakie opony na pojeżdżawki ?

dzioba

Recommended Posts

Czytam to forum już od jakiegoś czasu  i tak naprawdę jest bardzo dużo wiadomości na ten temat ale niestety z bardzo cywilnym pryzmatem.

Moim zdaniem opony cywilne na tor to zły pomysł

Mam zamiar nastawić się na jekies konkretne opony na pojezdzawki. próbowałem jak do tej pory 

- Federale 595 RS-R (zjechalem kilka kompletów)zjechałem

-Yokohama advan nouova 08

-Dmack DMT-RC mieszanka T5 (hard) (homologacja WRC i drogowa E ) Jeździł na niej Michał

- pozostaje jeszcze opcja używanych opon na "rally forez" gdzie można trafić opony 90% za mniej niż 100€ (przeważnie 2-3 letnie

Federale - lanos STI jest trochę za ciężki na ta oponę. Kładzie barki i płynie. Jak na razie 2 góra 600km na komplecie (z obracanie m na felgach)

Yokohama - dawała rade ale to jednak cywilna choć trzyma całkiem całkiem. Trochę za wiotka. Jeździłem pół dnia i zostawiłem do cywila.

Dmack - Wytrzymała 4 pojezdzawki i pewnie jeszcze piata by zrobiła. Niestety używałem w zimie zdecydowanie letniej mieszanki i za diabla nie doszło dogrzać przed południem. (żadna strata bo dobra zabawa była jak na śniegu  :biglol: ) Dogrzana trzyma znacznie lepiej niż federal.  

Pojawiło się na rynku sporo różnych opon Dmacka i ze względu na cenę (240€ za 225/40/18) zamierzam is w tym kierunku.

Na dniach zamówię następne dmacki tylko się zastanawiam czy twarde T5 czy medium T7 

11maja dowiem się czy dobry wybór

Jaki inne doświadczenia macie w tej dziedzinie 

http://www.dmacktyres.com/uploads/File/Dmack-Booklet.pdf

Edited by dzioba

Toyo R888

Akurat te na torze w temp.powyżej 20 stopni dość szybko polegną i trzymanie w stosunku do DMACK-ów też będzie słabsze. ;)

Na dniach zamówię następne dmacki tylko się zastanawiam czy twarde T5 czy medium T7 

Pomieszaj mieszanki,twardsza na przód,bardziej miękka na tył.  ;)

Pomieszaj mieszanki,twardsza na przód,bardziej miękka na tył.
to jest metoda na równomierne dogrzanie :rolleyes:   ale  ja znam inne. Mam DCCD  :biglol:  :yahoo:

Osobiście wole lekka nadsterowność co by nie trzeba było cały czas na nosie jechać. Jak będzie zimno zrobię odwrotnie. To dopiero będzie tańcowanie. Wlasnie znalazlem fajne ogloszenie. Czekam na odpowiedz czy jeszcze aktualne.

http://rallye-forez.com/materiel/index.php?annonce=M215261