Jump to content

Słaby sygnał radia w WRX '05

hero85

Recommended Posts

Cześć,

mam problem z moca sygnału w seryjnym radiu w moim WRXie. Odbieram tylko dwie stacje RMF i jakąś inną. Czy możecie mi powiedzieć czego to jest wina i co zrobić, żeby wzmocnić sygnał?

A radio jest fabryczne czy wymieniales na jakies inne?

Ja tez tak mialem po wymianie radia i okazalo sie, ze przypadkiem odlaczylem wzmacniacz antenowy.

Moze u Ciebie tez cos sie stalo z tym wzmacniaczem.

Jesli bedzie problem to zamontuj inny wzmacniecz sygnalu antenowego, kosztuje to grosze a moze rozwiazac sprawe.

Ja po zakupie swojego Bug'a WRX miałem ten sam problem, okazało się że kabel antenowy "wyskoczył" z anteny, odkręciłem, wyciągnąłem, zamontowałem kabel, zabezpieczyłem przed kolejnym poluzowaniem i założyłem wszystko z powrotem - działa jak marzenie  ;) 

Dzięki za odp. Radio jest fabryczne wyglada dokładnie tak:

http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/4nAAAOxyVaBS7qZ5/$_35.JPG?set_id=8800005007

Szyb nie przyiemniałem.

@Grooby78- powiedz mi proszę a gdzie jest dokładnie podłączony ten wzmacniacz i jaką alternatywę mogę zastosować, no i gdzie to wpiąć?

Nie jestem dokładnie pewien ale jak otworzysz bagażnik to po prawej stronie podwieszona jest taka czarna kostka z dwoma kabelkami. Według mnie to jest wzmacniacz antenowy, sprawdź czy jest podłączony.

• 4 weeks later...

Panowie wiecie może jak wygląda kabel anteny od strony radia i jak on jest prowadzony (którą stroną i pod którymi elementami) w stronę wzmacniacza antenowego? Ewentualnie kojarzycie czy można zamontować jakiś aftermakietowy wzmacniak dodatkowo?

Dzięki z góry za odp.

halo halo pomoże ktoś?

• 1 year later...

Miałem podobny problem z radiem. Odbierało góra 1-2 stacje i to nie zawsze... Radio nie oryginalne (1-din Pioneer). Rozwiązanie okazało się bardzo proste! :) W tym modelu (Blobeye 2003r.) antena jest na 100% w tylnej szybie (ścieżki na samej górze szyby). W lewym (strona kierowcy), tylnym słupku jest podłączenie tejże anteny i puszka Clarion (pewnie sterowanie anteną i wzmacniacz). Problem polega na tym że trzeba zapewnić zasilanie tej antenie (wzmacniaczowi). U mnie wystarczyło podłączyć niebieski kabel przy radiu i wszystko zaczęło działać! :) Chodzi o to że bez zasilania tej puszki Calarion antena marnie ściąga. :)