Jump to content

Fotoradar

Tomek Niecik

Recommended Posts

Witam Panowie,

Na wstepie chcialbym powiedziec ze nie wiem gdzie zapytac o pomoc mam nadzieje ze mi pomozecie.

Mam taki problem - fotoradar cyknął mi fotkę. Jest to moj pierwszy raz i nie wiem dokladnie jak przebiega procedura mandatowa. Słyszałem że przychodzi list od Inspekcji czy jakos tak. Dodam ze samochod zarejestrowany jest na mojego tate a ze chcialbym mu oszczedzic nerwow (ma podwyzszone cisnienie a ja jestem mlodym kierowca dopiero 4 miesiace mam prawko z pewnoscia bedzie zly) chcialbym zalatwic sprawe bez jego wiedzy. Czy tak sie da? Co powinienem zrobic??

Pozdrawiam

Wyluzuj. Mialem taka sama sytuacje rok temu, tez autem ojca ;)

Kazdemu sie moze zdazyc. Pogadaj ze staruszkiem na spokojnie i uprzedz go, ze moze cos takiego przyjsc. Pamietaj, ze klamstwo ma krotkie nogi. Jak nie masz teraz kasy, to uzbieraj do tej pory i zaplac. A jak nie uzbierasz na szybko, to nie odbierajcie listu. Polezy troche na poczcie i za jakis czas wysla ponownie. 7 dni na zaplate bedziesz mial dopiero po odebraniu mandatu. Ale najpierw przyjdzie ci powiadomienie o popelnieniu wykroczenia, ktore musisz wypelnic (jako twoj ojciec) wskazujac sprawce i odeslac. Pozniej znowu minie jakis czas zanim przysla ci mandat. Ja tak zwlekalem ponad miesiac, a pewnie da sie i dluzej z nimi pogrywac :)

Przy czym i tak w koncu przyjdzie ci zaplacic ;)

Mozesz liczyc jeszcze na to, ze jakims cudem na zdjeciu nie bedzie mozna odczytac nr z blach ;)

Tego Ci zycze :P

Edited by pajac_am

A ten 7-dniowy termin to jest taki urzędowy ,bo oni muszą jakiś  termin podać  . Po roku przychodzi komornik i mandat jest droższy o 15 zeta . A  tak na marginesie, niezły początek za kółkiem,na start fotka z bonusem .Ale masz dwie opcje ,podać że ty kierowałeś i dostaniesz punkty karne i kare pieniężną adekwatną do prędkości,lub nie podajesz kierującego i jest tylko kara pieniężna 500pln. W twoim przypadku wybrał bym tą drugą opcje ze względu na te aż ;4 miesiące :rolleyes: posiadania prawka ;) ..

nie podajesz kierującego i jest tylko kara pieniężna 500pln

O ile na zdjęciu nie da się rozpoznać twarzy ;)

i... Albo się coś zmieniło, albo te 500 PLN zależy od wysokości mandatu.

Ja dostałem 150 zł za 74 km/h przy ograniczeniu do 50 km/h. a jeżeli nie podałbym sprawcy to grozili mi 300 zł, więc może po prostu bez podania sprawcy jest kasa x2, ale bez punktów. @FILIP2010, jak dostałeś normalnie 250 zł, a bez punktów te 500 zł to by się zgadzało ;)

P.S.

U mnie fotka była z tyłu, dlatego punkty sprezentowałem dziewczynie  :biglol:

nie podajesz kierującego i jest tylko kara pieniężna 500pln

O ile na zdjęciu nie da się rozpoznać twarzy ;)

i... Albo się coś zmieniło, albo te 500 PLN zależy od wysokości mandatu.

Ja dostałem 150 zł za 74 km/h przy ograniczeniu do 50 km/h. a jeżeli nie podałbym sprawcy to grozili mi 300 zł, więc może po prostu bez podania sprawcy jest kasa x2, ale bez punktów. @FILIP2010, jak dostałeś normalnie 250 zł, a bez punktów te 500 zł to by się zgadzało ;)

P.S.

U mnie fotka była z tyłu, dlatego punkty sprezentowałem dziewczynie  :biglol:

Akurat przed paroma tygodniami przydarzyło się coś takiego mojemu kumplowi bo jechał na 50 o 34 kmh za dużo więc mandat wynosił 300 i 6 punktów do przytulenia,a z racji że dużo jezdzi, wybrał opcje za 500 bez punktów ..  ;)

Straż miejska kręci z tymi fotami,więc jeśli coś nie tak będzie ,to zasięgnij  porad zanim zapłacisz  :unsure:

200 złotych 6 punktów za przekroczenie o 34km/h jesli nie wiadomo kto kierował 300 złotych

Malutki ten mandat..  :P

Jeżeli się nie poda danych sprawcy dostaje się maksymalny mandat przewidziany dla danego wykroczenia.

Przykład: kara za przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h

1) 10 pkt i 400zł przy podaniu sprawcy

2) 0 pkt i 500 zł bez podawania sprawcy.

To mało :mrgreen:

Poza tym to się dokładnie pokrywa z tym co napisałam, za przekroczenie prędkości o 34 km/h takie właśnie kary przewiduje taryfikator. 6 pkt karnych i od 200 do 300 zł.