rombu Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 To nie jest silnik Subaru, ale wierzę, że pomożecie mi w podjęciu decyzji. Chcemy z Juniorem zbudować youngtimera, oczywiście trzeba wszystko rozsądnie policzyć. Na początek silnik - jak jest do remontu, to dajemy sobie spokój. Cylindry w silniku są wypolerowane jak na zdjęciu, każdy w taki sam sposób. Czy można budować na jego podstawie, czy dać sobie spokój ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL-Marcin Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 (edited) Cylindry są owalne i tłok lekko klepie na boki (coś jak piston slap u nas) Trzybaby to dokładnie pomierzyć (do tysięcznej części milimetra) i zadecydować, czy honowanie rozwiąże sprawę. Od czego ten silnik? Jeśli możesz, to podjedź z tym blokiem do Quattro-Service na Rzemieślniczą w Karakowie (www.quattro-service.pl) Pytaj o Artura. O resztę się nie martw Edited April 11, 2014 by EL-Marcin Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Pomiary bloku i cylindrów to podstawa do decyzji co dalej. Ale dla mnie to jakoś co najmniej dziwnie wygląda,w pozostałej części cylindrów widać wyraźnie siatkę po honowaniu. Albo silnik ma mały przebieg,albo wcześniej robiony był remont nie do końca udany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rombu Posted April 11, 2014 Author Share Posted April 11, 2014 Silnik jest z Colta, 94r, 1.6 . Pracował z automatem. Przebieg 150 tys. remontu nie było, siatka po honowaniu dobrze widoczna, oprócz własnie tych wypolerowanych miejsc. Wypolerowanie praktycznie identyczne na wszystkich cylindrach. Może to jest po prostu normalne zużycie eksploatacyjne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL-Marcin Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 To nie jest normalne, szczególnie z tak małym przebiegiem i automatem, gdzie silnik z definicji pracuje bardziej miękko Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamann1 Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 Może mnie zlinczują, ale ja bym składał i jeździł Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavok Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 (edited) Też bym składał i jeździł, jak nie kopcił i nie brał oleum to nie ma co tam grzebać... rozbierałem kilka silników co prawda nie colt a suzuki i często gęsto zastawałem takie widoki, po porostu tłok klepie na boki i wypolerował powierzchnie ścianki cylindra w tych miejsach, i tak jest ładnie, zazwyczaj na całej powierzchni w takich leciwych samochodach masz lustro a tutaj jeszcze widać fabryczne honowanie, nie wydaje mi się by ktoś się pchał w remont wcześniej... Popatrz np na ścianki tych tłoków to pojmiesz skąd ten efekt, po prostu film olejowy czasami się zrywa : Edited April 12, 2014 by slavok Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamann1 Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 I jak się zakończyła akcja? Poskładany i upalany , czy remont i docierany Link to comment Share on other sites More sharing options...
eres Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 W 2 silnikach w Sunny GTI N14 widziałem to samo, poskładałem, dołożyłem TD04, z 142 zrobiłem 320hp i nic nie poległo Link to comment Share on other sites More sharing options...
rombu Posted April 27, 2014 Author Share Posted April 27, 2014 Przemierzyliśmy cylindry, wypolerowanie zabrało 0.01mm, podjęliśmy decyzję, że składamy tak jak jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rombu Posted August 19, 2014 Author Share Posted August 19, 2014 (edited) A jednak nie. Rozebraliśmi i dobrze ! Piersienie olejowe zapieczone. Panewki - chyba pracowało chwilę bez oleju. Trochę ryśnięte. Postanowiliśmy - nowe panewki + pierścienie. Cylindry - honowanie Wał - polerowanie. Tłoki - poprawienie powierzchni Zabawa, a przede wszystkim NAUKA dla juniorów trwa. Było Jest: Edited August 19, 2014 by rombu Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 Zabawa, a przede wszystkim NAUKA dla juniorów trwa. Bardzo dobrze.Sami chcieli czy trochę ich "podpuściłeś"? Tak czy inaczej bardzo dobra nauka i praktyka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rombu Posted August 20, 2014 Author Share Posted August 20, 2014 Wołami trzeba było zaciągać. Ale teraz załapali. Ogólnie - jest smartfon to po co coś więcej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts