Jump to content

Części - uszczelka pod głowicą/rozrząd

e-grek

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem nowy na forum :). Niedawno (listopad 2013) kupiłem Forestera XT(2006/2007) i po przejechaniu ok. 3000 km dopadł mnie problem uszczelki pod głowicą :angry:. Naprawę chcę powierzyć bardzo doświadczonemu mechanikowi (choć niekoniecznie w Subaru). Przy okazji muszę zrobić rozrząd. Mam w związku z tym pytanie - jakie części najlepiej dobrać (oryginalne/zamienniki) i jakich konkretnie marek (jeśli zamienniki)? Z tego co wiem to na pierwszy montaż dają pasek rozrządu Mitsuboshi i rolki NTN, ale na tym kończy się moja wiedza. Przy okazji jestem ciekaw co sądzicie o kupowaniu części przez Allegro? Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.

Też kiedyś kupiłem subaru i też na dzień dobry miałem okazję wyjaśnienia sobie skrótu UPG.

Nie zniechęcaj się więc na początku no ale rozrząd + UPG no to już tam jakieś koszty.Ciekawy jestem jaki odsetek nabywców używanych Subaru ma nieprzyjemność się o tym przekonać.

Powiem tak, że bardzo dużo części kupowałem w serwisie i ceny nie były dużo większe niż zamienników. Sama uszczelka głowicy kosztowała w porównywalnej cenie jak uszczelka  z serwisu Subaru. Może na wszystkich gratach, kupując zamienniki, zaoszczędzisz z 200 zł ale lepiej kupować markowe części co nie znaczy że nie można kupić markowych dobrych części w innych sklepach. Tutaj niestety nikt Ci nie wskaże konkretnego miejsca, ale jak ktoś chce to znajdzie.

Wiem że takie wydatki na dzień dobry potrafią zniechęcić ale ja już jestem po UPG gdzie autko jest zagazowane i 80 kkm za nami-raczej bezproblemowo choć faktem jest że nie sposób porównywać silnika 2,5 bez wiatraka do xt.

Tak czy inaczej życzę powodzenia w naprawie i szybkiej radości z jazdy bo jeżeli ktoś kupuje subaru wbrew opiniom  to na to przecież liczy.

Dzięki za słowa wsparcia :). Uszczelki chyba rzeczywiście warto kupić oryginalne Subaru. Chyba, że są jakieś bardziej wytrzynałe zamienniki. Słyszałem, że warto zainwestować w uszczelki Cosworth (choć są sporo droższe). Co do rozrządu to zestaw Subaru jest jakieś 600 - 700 zł droższy od dobrych zamienników. Pytanie tylko, które zamienniki są dobre :unsure:? Może ktoś potrafi doradzić, której firmy zmienniki dobrać (pasek, napinacz, rolki, pompa)?

Hej

Ja miałem też przyjemność wymiany UPG i to w niby pancernym 2,0 N/A. Naprawa na oryginalnych częściach, tylko zaszalałem i kazałem zamontować szpilki ARP (choć zdania są podzielone na forum o konieczności ich stosowania). Na razie zrobiłem 15 tyś km od wymiany i wszystko hula. Naprawa oczywiście obejmowała planowanie głowic i wymianę kompletnego rozrządu z pompą wody włącznie.

Powodzenia w walce z Subaryną

Edited by bobsynek