Jump to content

Fotoradar - inna naklejka niż rejestracja - co teraz?

PrzemoST

Recommended Posts

Panie i Panowie,

ograniczenie do 70, na budziku miałem 80 i zwalniałem bo wiedziałem że jest uzbrojony. Ni stąd ni zowąd błysk i mnie dopadło. Dziwna sprawa, bo z doświadczenia wiem, że czasami można przelecieć 90tką i nic się nie dzieje... 

W każdym bądź razie nastawiam się na zdjęcie. Jest jednak problem z naklejką na szybie - od momentu zakupu nie zmieniałem jej i jeżdżę na starej, z numerami byłego właściciela (nie wnikajcie proszę dlaczego, liczy się stan faktyczny;)). Czy w związku z tym czekają mnie jakieś dodatkowe konsekwencje związane z niespójnością numerów tablice-naklejka? 

Czasami jak nie ma klientów na wysokie prędkości- zaniżają próg robienia fot aby powystawiać mandaty  za pasy tudzież telefon.

Co do wlepy- jak są inne nr to tak jakby jej nie było- a co za jej brak grozi to wyczytaj- bo zasłyszanych wysokich kwot nie będę powielał.

Czasami jak nie ma klientów na wysokie prędkości- zaniżają próg robienia fot aby powystawiać mandaty  za pasy tudzież telefon.

Ale z tego co mi wiadomo to wg przepisów jest tak, że zdjęcie z fotoradaru jest bezużyteczne, jeśli prędkość jest ok. Jakim więc prawem na podstawie takiego zdjęcia mogą wypisać mandat za brak pasów?? 

Przepraszam, że tak wtrącam pytanie ale zaintrygowało mnie to, a taka wiedza może przydać się w przyszłości (choć mam nadzieję, że nie w praktyce)

Co do naklejki sprzecznej z numerami: teoretycznie jeśli będą chcieli się przyczepić do tego to mogą, bo jest to bezprawne i mogą wyciągać konsekwencje tłumacząc to jako podejrzenie kradzieży tablic, czy inne tego typu... 

ja jeździłem bez nalepki przez rok ponad aż mnie na lornetkę wypatrzyli - mandat 20zł, 0 pkt i dużo śmiechu z Policjantem ;) nalepkę nakleiłem i mam spokój teraz :)

No dokładnie - moja też w schowku cały czas. Chyba się za to będę musiał zabrać i nakleić tak jak trzeba. Co do prędkości to będzie to chyba najgłupszy mandat w historii - od lat jeżdżę tą drogą i zawsze zwalniam do tych 80, a tu nagle pyk i błysk. Co za życie...;)

Ale z tego co mi wiadomo to wg przepisów jest tak, że zdjęcie z fotoradaru jest bezużyteczne, jeśli prędkość jest ok.

Możesz podać przepis na poparcie swojej tezy?

Co do naklejki sprzecznej z numerami: teoretycznie jeśli będą chcieli się przyczepić do tego to mogą, bo jest to bezprawne i mogą wyciągać konsekwencje tłumacząc to jako podejrzenie kradzieży tablic, czy inne tego typu...

Od kiedy policja musi się tłumaczyć z egzekwowania przepisów?

Ale z tego co mi wiadomo to wg przepisów jest tak, że zdjęcie z fotoradaru jest bezużyteczne, jeśli prędkość jest ok.

Możesz podać przepis na poparcie swojej tezy?

Szczerze?? Nie wiem, tak wywnioskowałam po kursie prawka (z tego co tam gadali)...

prawda taka, że dwa-trzy lata temu przeczytałam cały kodeks i o co by mnie ktoś nie zapytał, wiedziałam, a po prawku już nic nie wiem (poza tym co się regularnie praktycznie stosuje jeżdżąc).... :(  Muszę znowu przeczytać kodeks w najbliższym czasie...  ;) 

Stąd to pytanie, bo jak to mówią "kto pyta, nie błądzi"  :) 

Od kiedy policja musi się tłumaczyć z egzekwowania przepisów?

Przecież zawsze muszą Ci podać dokładny powód skąd taka decyzja... W końcu jak zechcesz się odwoływać (oczywiście nikt nie będzie się odwoływał jak jest zdjęcie, bo to nie ma sensu) to musisz wiedzieć od czego....

Edited by Gabin

Tja ... :facepalm:

Jeśli to mówisz to drugiego to nie wiem skąd taka reakcja...

Nie znam nikogo (przynajmniej osobiście) kto przyjął by mandat "bo tak", "bo pan policjant dał to tak ma być" bez usłyszenia/przeczytania wyjaśnienia (nie mówię o sobie, bo ja prawo jazdy mam tak krótko,że to żaden wyznacznik-mimo, że sama też bym tak postąpiła, natomiast mówię to o ludziach którzy mają prawo jazdy co najmniej kilkanaście lat)