kraszana Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Witajcie szanowni forumowicze Pytanie bardzo proste a mianowicie czy spotkaliscie sie z przypadkiem kiedy to po wymianie chlodnicy wody przestala dzialac klimatyzacja ? Niestety mam taki problem i prosze was o pomoc. Dziekuje z gory Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 A masz czynnik w układzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grooby78 Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Może podczas wymiany chłodnicy, doszło do rozszczelnienia układu i czynnik uciekł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszana Posted April 3, 2014 Author Share Posted April 3, 2014 Czy mam czynnik teraz to nie wiem ... Jak moge to sprawdzic ? Przed wymiana klimatyzacja krecila i czynnik byl , teraz nawet sie nie wlacza ola boga Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 U mnie właśnie ma miejsce taki przypadek, że uleciał gaz... Efekt jest taki, że kontrolka na pokrętle się pali, ale klima nie włącza się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bright Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Ja miałem taką sytuację rok temu(niedziałającą klimę). Okazało się, że w ogóle nie było czynnika i wtedy też sprężarka się nie włącza. Po nabiciu wszystko wróciło do normy. Później wymieniałem chłodnicę wody po standardowym pęknięciu przy górnym wężu i nie miało to żadnego wpływu na działanie klimatyzacji.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Czy mam czynnik teraz to nie wiem ... Jak moge to sprawdzic ? Odkręć korek zabezpieczający z zaworu i naciśnij dzyndzel. Jak zasyczy mocno to coś tam jest, jak anemicznie....to lipa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FILIP2010 Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 A radził bym szybciutko naładować,bo sprężarka z pewnością droga .. i bez czynnika nie powinna za długo się obracać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodzlo Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 A radził bym szybciutko naładować,bo sprężarka z pewnością droga .. i bez czynnika nie powinna za długo się obracać Bo i nie będzie od tego sa czujniki by nie do puścić do pracy sprężarki bez czynnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
FILIP2010 Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Nie załączy się .ale czynnik ma za zadanie też smarować sprężarkę a jego brak jak i nie używanie klimatyzacji powoduje zatarcie się sprężarki ... swoją tak załatwiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
MATRIX Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Na aluminiowych przewodach od klimy masz dwie końcówki na szybkozłączki zaślepione niebieskimi lub zielonymi korkami (mogą być na nich literki L i H). Jedna końcówka większa H jest na cienkim przewodzie wysokiego ciśnienia a druga mniejsza L na grubym przewodzie od niskiego ciśnienia. Po odkręceniu korka z końcówki ukarze Ci się wewnątrz zaworek taki jak w kole samochodowym. Wciśnij go długopisem albo śrubokrętem na ułamek sekundy. Jeśli będzie mocne syknięcie gazu pod znacznym ciśnieniem to znaczy, że klima jest napełniona i problem tkwi w sterowaniu klimatyzacji (ciśnienie w niepracującym układzie to około 4,5 bara więc wciskaj zaworek bez obawy). Jeśli po naciśnięciu zaworka będzie słabe syczenie które po dwóch, trzech sekundach ustanie to znaczy, że klima jest pusta a co za tym idzie nieszczelna (czynnik sam nie ulotni się nawet przez wiele lat). Jeśli w klimie nie będzie czynnika to normalne, że nie zadziała ponieważ układ ma ciśnieniowy zawór bezpieczeństwa uniemożliwiający pracę sprężarki bez wystarczającego ciśnienia gazu w układzie. W przypadku rozszczelnienia klimatyzacji procedura jest taka, że najpierw klimę napełnia się azotem w celu ustalenia dużych nieszczelności (azot jest suchy i nie pozostawia szkodliwej wilgoci w układzie). Jeżeli nie słychać dużych nieszczelności wówczas napełnia się klime czynnikiem wraz z barwnikiem UV który pod lampą ultrafioletową pozwala wykryć mikropęknięcia w układzie. Należy po napełnieniu pojeździć kilka dni żeby barwnik dobrze wypełnił cały układ a następnie sprawdzić lampą UV wszystkie elementy klimy czy nie są zabarwione barwnikiem. Możliwe, że podczas wymiany chłodnicy wody ktoś uszkodził chłodnicę klimy która jest przed nią. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszana Posted April 3, 2014 Author Share Posted April 3, 2014 Dziękuje bardzo za wszystko odpowiedzi , Matrix Koch... Ci.. ... Ups nie tak miałem napisać . Matrix super to wytlumaczyles Bede działał . Zdrowia dla wszystkich :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanekS Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 (edited) A ja ma bardziej prozaiczne i tansze potencjalne wytlumaczenie Sprawdz czy masz wpiete wtyczki od obu wentylatorow, nie jestem pewien ale klima bez wiatraka sie chyba nie odpali. Brak czynnika to tez jak najbardziej mozliwa przyczyna ale po cholere by to ruszali przy wymianie chlodnicy wody... Edited April 4, 2014 by JanekS Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszana Posted April 4, 2014 Author Share Posted April 4, 2014 Hej Janek , prawda jest taka ze chlodnice wymieniał mi młody stażem mechanik jeśli mogę tak to nazwać. I tu mogą być rożne przyczyny , np uszkodzenie chlodnicy jak rownież nie wpiete wtyczki :-( Dzieki , dzis po południu bede sprawdzał i dam znać co i jak. :-) Witajcie ponownie. Cóż , brak czynnika był do przewidzenia :-( teraz pytanko ... Co dalej ... Nie mieszkam w kraju , czy w zakładzie zajmującym sie nabijaniem klimy sprawdzają szczelność układu ? Bo z tego co tu słyszałem to maja do tego sprzęt ... Co wy na to ? Witajcie ponownie. Cóż , brak czynnika był do przewidzenia :-( teraz pytanko ... Co dalej ... Nie mieszkam w kraju , czy w zakładzie zajmującym sie nabijaniem klimy sprawdzają szczelność układu ? Bo z tego co tu słyszałem to maja do tego sprzęt ... Co wy na to ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bright Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Hej Janek , prawda jest taka ze chlodnice wymieniał mi młody stażem mechanik jeśli mogę tak to nazwać. I tu mogą być rożne przyczyny , np uszkodzenie chlodnicy jak rownież nie wpiete wtyczki :-( Dzieki , dzis po południu bede sprawdzał i dam znać co i jak. :-)Witajcie ponownie. Cóż , brak czynnika był do przewidzenia :-( teraz pytanko ... Co dalej ... Nie mieszkam w kraju , czy w zakładzie zajmującym sie nabijaniem klimy sprawdzają szczelność układu ? Bo z tego co tu słyszałem to maja do tego sprzęt ... Co wy na to ?Witajcie ponownie. Cóż , brak czynnika był do przewidzenia :-( teraz pytanko ... Co dalej ... Nie mieszkam w kraju , czy w zakładzie zajmującym sie nabijaniem klimy sprawdzają szczelność układu ? Bo z tego co tu słyszałem to maja do tego sprzęt ... Co wy na to ?Szczelność klimy sprawdza ta sama maszyna, która ją napełnia. U nas jak pojechałem nabić, to za sprawdzenie szczelności nic nie policzyli, tylko za samo napełnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MATRIX Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Większość dobrych warsztatów zajmujących się klimą sprawdza również jej szczelność. Do wprowadzenia barwnika UV służy ta sama maszyna która nabija klimę. Nieszczelności w układzie klimatyzacji są bardzo często spotykaną usterka i zakłady które zajmują się napełnianiem klimatyzacji zazwyczaj są przygotowane również na lokalizowanie nieszczelności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszana Posted April 4, 2014 Author Share Posted April 4, 2014 Dziękuje jeszcze raz :-))) poniedziałek lecę nabijac :-))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MYSZA Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Tak na przyszłość .... jak będziecie planowali jakieś prace wymagające rozpięcia układu klimatyzacji to proponuję podjechać do serwisu specjalizującego się w klimatyzacji , aby odessali gaz z układu. Powinniście dostać wtedy wydruk z maszyny z informacją ile gazu odzyskano z układu. Przy ponownym napełnieniu zapłacicie tylko za ewentualną różnicę w ilości gazu i nowy olej z czynnikiem UV. My tak robimy w naszym serwisie .... oszczędzamy złotówki klientom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszana Posted April 4, 2014 Author Share Posted April 4, 2014 Myszko , nie przeczytales/as od początku tematu . 1: wymienialem chlodnice wody 2: mieszkam poza krajem 3: precz z reklamą . Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bright Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Myszko , nie przeczytales/as od początku tematu . 1: wymienialem chlodnice wody 2: mieszkam poza krajem 3: precz z reklamą . Pozdrawiam.Wydaje mi się, że to akurat dosyć cenna informacja i nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. I to był komentarz do ogólnej dyskusji o klimie, a nie do Twojego konkretnego przypadku, więc ja bym się tak nie burzył. Żeby nie było, z Myszką, czy jej firmą nie mam nic wspólnego, na forum widzę ją po raz pierwszy . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr-WRX Posted April 7, 2014 Share Posted April 7, 2014 Mam podobny problem. Po wymianie chłodnicy czynnik uciekł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 Szczelność klimy sprawdza ta sama maszyna, która ją napełnia. U nas jak pojechałem nabić, to za sprawdzenie szczelności nic nie policzyli, tylko za samo napełnienie. kurde a jaka to maszyna nabija klimę? myślałem że butla z freonem, postawiona do gory nogami na wadze podłączona pod przepływomierz. Jak ja nabijam klimatyzację zaczynam od zrobienia próżni, a to nie maszyna tylko pompka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzioba Posted June 10, 2014 Share Posted June 10, 2014 Mysza, tez mam takie uklady ale tylko z dobrym kumplem kory ma maszyne do klimy. Tak z lapanki nikt nie chce tak robic i olej/gaz idzie często w las. @@darecki1981,waga , pomka prozniowa, przelaczniki zaworow, wyswietlacze to juz maszyna a twoje informacje nieci sie zdewaluowaly od kiedy fron jest zabroniony du urzytku w klimatyzacjach i lodowkach, czyli od bardzo dawna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts