Jump to content

Takie małe coś (innego)

-=nikon=-

Recommended Posts

Jako ze forum nasze jest dość luźne w podejściu do pasji użytkowników to ja zacznę tu prezentować coś swojego.
Od jakiś 3 lat zajmuje się technika timelapse za wikipedią:

Film poklatkowy, fotografia poklatkowa − technika pozwalająca lepiej zobaczyć procesy zbyt powolne dla ludzkiej percepcji. Polega na wykonywaniu zdjęć w (stosunkowo) dużych odstępach czasu a następnie wyświetlanie ich w przyśpieszonym tempie. W ten sposób procesy trwające w rzeczywistości całymi godzinami, czy nawet dniami można obejrzeć w kilkanaście sekund.

Postaram się wam tu pokazać nasz kraj i nie tylko w oparciu o takie filmy.

Dziś tylko test nowego sprzętu ale już za kilka dni pierwsze kadry z polski :)

• 2 months later...

Bardzo fajnie się to prezentuje. Ile czasu rzeczywiście spędzasz nad zlepieniem takiego 20 - 30 sekundowego timelapsa ?

To pierwsze video od razu nasunęło mi na myśl jeden kawałek z ciekawie zlepionym klipem bazującym na dokumencie przyrodniczym bodajże od BBC "Życie":

Bardzo fajnie się to prezentuje. Ile czasu rzeczywiście spędzasz nad zlepieniem takiego 20 - 30 sekundowego timelapsa ?

To pierwsze video od razu nasunęło mi na myśl jeden kawałek z ciekawie zlepionym klipem bazującym na dokumencie przyrodniczym bodajże od BBC "Życie":

Są ujęcia które powstają w 12 minut a są takie które kosztują 20 godzin. Najdł7urzesze jak do tej pory to było od wschodu do zachodu słońca.

• 3 months later...
  • 2 weeks later...

Ja swoja przygodę z TL zacząłem od lustrzanek canona ale znam osoby które robią to hobbystycznie kompaktami. Tu akurat jest inaczej niż w filmie czy typowej fotografii, ciemne szkło zawsze można ukryć dłuższym czasem naświetlania. Zobacz sobie w google czy nie ma ulepszonego przez kogoś softu do twojego aparatu. Sporo Canonw jest rozkodowanych sam nieraz korzystam z oprogramowania magiclantern.

A tymczasem coś nowego. Dwie maszyny z odkrywki węgla brunatnego z Szczercowa.