-=nikon=- Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Jako ze forum nasze jest dość luźne w podejściu do pasji użytkowników to ja zacznę tu prezentować coś swojego.Od jakiś 3 lat zajmuje się technika timelapse za wikipedią: Film poklatkowy, fotografia poklatkowa − technika pozwalająca lepiej zobaczyć procesy zbyt powolne dla ludzkiej percepcji. Polega na wykonywaniu zdjęć w (stosunkowo) dużych odstępach czasu a następnie wyświetlanie ich w przyśpieszonym tempie. W ten sposób procesy trwające w rzeczywistości całymi godzinami, czy nawet dniami można obejrzeć w kilkanaście sekund. Postaram się wam tu pokazać nasz kraj i nie tylko w oparciu o takie filmy. Dziś tylko test nowego sprzętu ale już za kilka dni pierwsze kadry z polski Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=nikon=- Posted June 23, 2014 Author Share Posted June 23, 2014 https://www.youtube.com/watch?v=FsyyYNJXY8I Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławomir Strzałkowski Posted June 23, 2014 Share Posted June 23, 2014 Bardzo fajnie się to prezentuje. Ile czasu rzeczywiście spędzasz nad zlepieniem takiego 20 - 30 sekundowego timelapsa ? To pierwsze video od razu nasunęło mi na myśl jeden kawałek z ciekawie zlepionym klipem bazującym na dokumencie przyrodniczym bodajże od BBC "Życie": Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=nikon=- Posted June 30, 2014 Author Share Posted June 30, 2014 Bardzo fajnie się to prezentuje. Ile czasu rzeczywiście spędzasz nad zlepieniem takiego 20 - 30 sekundowego timelapsa ? To pierwsze video od razu nasunęło mi na myśl jeden kawałek z ciekawie zlepionym klipem bazującym na dokumencie przyrodniczym bodajże od BBC "Życie": Są ujęcia które powstają w 12 minut a są takie które kosztują 20 godzin. Najdł7urzesze jak do tej pory to było od wschodu do zachodu słońca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzioba Posted July 1, 2014 Share Posted July 1, 2014 nie zanm sie ale mi się podoba Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=nikon=- Posted October 2, 2014 Author Share Posted October 2, 2014 No to ruszamy w Polskę: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ten_Typ_tak_ma Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 (edited) Tak mi się przypomniało Edited October 2, 2014 by ten_Typ_tak_ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=nikon=- Posted October 2, 2014 Author Share Posted October 2, 2014 Tak mi się przypomniało Znam to doskonale. Ale moim ulubionym jest: Cały film 45 minut robi wrażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ten_Typ_tak_ma Posted October 11, 2014 Share Posted October 11, 2014 Zastanawiam się jakie są wymagania sprzętowe, by czymś takim się zająć, bo znam kilka fajnych miejsc. Podejrzewam, że mój kilkuletni Canon PowerShot SX100 IS chociaż ma parę bajerów, to obiektyw ma zbyt mizerny. Ile musiałby zainwestować w nowy sprzęt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=nikon=- Posted October 19, 2014 Author Share Posted October 19, 2014 Ja swoja przygodę z TL zacząłem od lustrzanek canona ale znam osoby które robią to hobbystycznie kompaktami. Tu akurat jest inaczej niż w filmie czy typowej fotografii, ciemne szkło zawsze można ukryć dłuższym czasem naświetlania. Zobacz sobie w google czy nie ma ulepszonego przez kogoś softu do twojego aparatu. Sporo Canonw jest rozkodowanych sam nieraz korzystam z oprogramowania magiclantern.A tymczasem coś nowego. Dwie maszyny z odkrywki węgla brunatnego z Szczercowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts