durrrr Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Witam, moja wanna NA '95 od czasu do czasu przy 2.5k - 3k obrotow na 5 biegu wywala CEL o nr 23. W spisie kodów jest to blad przeplywomierza ale skoro NA nie maja przeplywki tylko maf sensor wydaje sie logiczne, ze to blad tego ustrojstwa. Z objawow jakie zaobserowowalem to czasami gorzej wkreca sie na wysokich obrotach. Zauwazylem tez ze kiedy CEL sie zaswieci, najszybsza metoda na jego zgaszenie jest redukcja i pedal w podloge Czy jedynym sposobem na pozbycie sie CELa jst wymiana sensora na inny? Czym moze grozic dluzsza jazda z walnietym sensorem? Przebywam teraz za granica i slabo tu z dostepem do czesci, moze da sie jakos temu zaradzic? ps. wanna jezdzi na cyklonie b Z gory dzieki za wszelkie sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dodo Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Nie wiem czy to prowokacja dnia dzisiejszego ale MAF to własnie przepływka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
durrrr Posted April 1, 2014 Author Share Posted April 1, 2014 absolutnie zadna prowokacja przegladalem pare watkow na forum gdzie bylo napisane, ze wolnossaki nie posiadaja przeplywki tylko wlasnie ten sensor, stad moje pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Konrad...masz przepływomierz przecież zaraz za puchą filtra jest przepływka takie ustrojstwo z wtyczką Nowsze imprezki jej nie miały... Ja ją kiedyś odpinałem i czyściłem....zresztą nie dlatego że wywalała błąd tylko tak...profilaktycznie przy czyszczeniu całego układu...tam w srodku sa takie blaszki...delikatna sprawa...nie wiem co uszkodzone tam może być- szkoda, ze nie masz żadnej na podmiankę Link to comment Share on other sites More sharing options...
durrrr Posted April 1, 2014 Author Share Posted April 1, 2014 a no widzisz, czytalem czytalem i nie doczytalem ze to nowe Imprezy nie maja przeplywomierza... :/ na podmianke niestety nie mam nic i nic tu nie zalatwie :/ no nic blad zlokalizowany, teraz niech mi ktos powie czy jazda na dluzsza badz krotsza mete ze swirujaca przeplywka moze do czegos groznego doprowadzic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 rzecz jasna z uszkodzoną przepływką nie powinieneś jeździć...Nie zmierzy prawidłowo ilości powietrza, które wpływa przez dolot do kolektora- przez to sterownik silnika będzie wariował..No i jak widzisz tym się objawia jego uszkodzenie....przymulaniem czy zwiekszonym spalaniem....nie będę tutaj filozofował- czy mylił pojęcia...Powinieneś spisac numery z przepływki i kupić nową....W środku są takie blaszki- nic więcej...ale ich czyszczenie itp 9delikatne rzecz jasna) nie wiele chyba już wniesie....Przykro Mi, że babcia kolejny raz zawodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
durrrr Posted April 1, 2014 Author Share Posted April 1, 2014 oj tam kolejny raz zawodzi... to tylko pierdoly a niestety tu nie mam dostepu do czesci :/ poza tym ma prawo cos sie dziac po tylu latach, w koncu nie na darmo jest Babcia chyba bede musial sie do Ciebie ladnie usmiechnac co bys zrobil mi paczke z odpowiednia zawartoscia. Zreszta nie bedziemy tu czatowac, szczegoly na PW. Jezeli ktos ma cos konstruktywnego do dodania (rady/wskazowki itp) to zapraszam, jezeli nie mozna zamykac i na smietnik. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 (edited) Kup spray do czyszczenia przepływomierzy popryskaj powinno pomóc, przy okazji filtr powierza nowy zamontuj. Edited April 1, 2014 by andre82 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Filtr powietrza to wkładka k&n'a, którą nalezy czyścić bieżącą wodą i nasączyć olejkiem...dałem taki zestaw wraz z samochodem Link to comment Share on other sites More sharing options...
hemi112 Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Durrrr po naszych błotno wodnych kąpielach w Wartowicach non stop cos szarpało,czasem zawieszało sie itd. Ogólnie znośnie się jeździło ,ale wkurzało to "zawieszanie" sie ,tzn. czy to z wcviśniętym pedałem gazu ,czy nie ,czy to na IIb czy zwykle na IVb tak jakby sie na chwilke dławiło i nagle łapało z powrotem Wojna trwała ponad rok .Wymrugiwało błędy:23-przepływomierz ,i 31 oraz 32 czyli czujnik położenia przepustnicy i lambda. Czyszczenie pomogło w nieznacznym stopniu i w końcu zapadła decyzja ,że jedziem ze swinią do Podgórzyna i wymieniamy co trzeba na sprawne elementy ,diagnozujemy i usuwamy ten cholerny problem I jestem wsciekły ,bo...pitoliłem się ponad rok w czyszczenia,restety itp a wystarczyło raz konkretnie zrobic i z głowy. Przepływka do mej NA '96 to ok 150zł , doszła jeszcze lambda i silnik krokowy.Przepustnica wariowała bo przepływka źle podawała. Koszt ogólny niewielki ,jak na osiagniete efekty,bo świnia nie szarpie,goni i na nic nie patrzy ,nie kicha,nie smarka i apetyt jej zmalał Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Hemi112..Już z Konradem działamy w tym kierunku by babcia więcej fochów nie strzelała Tym bardziej, że w Moich rękach nigdy nie było z tym kłopotu- a przepływke czyściłem kiedyś tam- przy okazji czyszczenia całego układu aż po przepustnice w której był nie mały syf...Ale po tej operacji autko śmigało kilka lat..teraz zrobimy tak jak piszesz- Durr spisze numery i znajdzie przepływke a ja zajmę się jej dostarczeniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts