Paciu21 Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Witam serdecznie! Mam problem z up-pipe w swoim wrx'ie. Aktualnie mam założony żeliwny o zewnętrznej średnicy 2,5 cala czyli to będzie 2 calowy w środku. Jednak po stłuczce pękł przy samej flanszy przy kolektorze i auto jest bardzo głośne i trochę słabsze. Czy opłaca się naprawa czy kupić inny? I jeśli kupować to czy jest zdecydowana różnica między 1,75 a 2 calowym? Z góry dziękuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam, Paweł Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Kup seryjny od sti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciu21 Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 Aaaa a seryjny od STi jest z katalizatorem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herostrates Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 (edited) Na 1,75 będzie się trochę lepiej wkręcał, ale czy to odczuwalne nie wiem, będę wiedział jak u siebie niebawem wymienię. Edited March 31, 2014 by Herostrates Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciu21 Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 W sensie, że turbina będzie szybciej reagowała? A nie będzie go przeładowywał czasem? Ogólnie chodzi o to czy mogę zamiast 2 zamontować 1,75? Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Aaaa a seryjny od STi jest z katalizatorem? Jest przelotowy bez kata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciu21 Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 A jaka jest średnica up'a od STI? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vince_snd Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 (edited) Wystarczająca. Pamietaj ze w Uppipe do STI nie ma miejsca na czujnik EGT, no ale to przecież nie problem Jak już będziesz kupowal to zwróć uwage na jego obudowę, czy nie ma przerdzewiałych spawów. Luźna obudowa może dzwonić podczas używania, wtedy trzeba ją troszke podspawać, jak jest do czego.. Edited March 31, 2014 by vince_snd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciu21 Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 (edited) A co w takim wypadmu zrobić z czujnikiem i przewodem? czyli nie muszę się martwić o przeładowanie? Jeśli to nie problem to możemy zamykać. Dziękuje wszystkim za pomoc! Edited March 31, 2014 by Paciu21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vince_snd Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 u mnie jest odłączony i coś tam jest wpięte w kostke, dokładnie nie wiem co jakiś rezystorek chyba. W każdym razie pokazuje cały czas temperaturę 360 czy 380 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciu21 Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 No ok. Czyli jeśli troszkę mniejsza średnica nie będzie wielkim problemem to myślę, że po problemie. Jeszcze raz dziękuje za pomoc, a jeśli komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy to bardzo chętnie posłucham;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanekS Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 No ok. Czyli jeśli troszkę mniejsza średnica nie będzie wielkim problemem to myślę, że po problemie. Jeszcze raz dziękuje za pomoc, a jeśli komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy to bardzo chętnie posłucham;) przyszlo mi do glowy sprawdzic ten rezystorek od oszukania EGT - powinien byc 34,2 ohm, czuwaj dawno temu oryginalny up-pipe mi sie rozszczelil i wymienialem wlasnie na STI'ajowy, chlopaki sie nawet postarali i wspawali gniazdko na ten czujnik, przelozyli...i zaraz padł był, pewnie od ruszania starocia;) od tego czasu zamieszkal u mnie ten rezystorek z wolumenu za pare groszy, wpinasz w kostke o ile pamietam gdzies w okolicach prawego nadkola, kolo solenoidu turbo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciu21 Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 No to spoko;) ale ciągle się zastanawiam nad średnicą jednak najwyraźniej trzeba po prostu spróbować. Gites, jak się będzie zbierał troszkę niżej to nawet dobrze. A czujnik najwyżej zrobię tak jak piszesz, czyli czymś zastąpie. A jeszcze mam pytanko gdzie można uszczelki dostać ewentualnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
garfield Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Możesz kupić uppipe z pewnej firmy z katowic , z nierdzewki i z miejscem na czujnik i z uszczelkami. Nie wychodzi tak drogo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts