PedroAlvaro Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 Hej Czy ktoś wie jakie żarówki postojowe są w Forku ? Chciałbym wymienić bo słabo wyglądają (żółta poświata) na jakieś ledowe tak żeby pasowały do Xenonów. I drugie pytanie, jak wyjąć owe żarówki bo jakoś mi się nie widzi żeby było łatwo Z góry dzięki Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sen123 Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 (edited) Oznaczenie rodzaju żarówki znajduje sie na obudowie klosza (widoczne jak podniesiesz maskę silnka). Z wyjęciem jest p...... Ile sie nakląłem. Wyjmowałem spinki łaczące cos plastkowe od grila z belką i lekko odginałem by kleszcami wyjąć żarówkę. Czy tak to ma być...nie wiem. Moze ktos inny zna jakiś myk Edited March 26, 2014 by Sen123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leonorex Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 Witam. Żarówki postojowe mają oznaczenie W5W. Pozdr. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotruś Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 Musisz wyjąć cztery spinki z pasa przed chłodnicą. Potem nieco odgiąć go do siebie, i najlepiej cienkimi szczypcami lub mocną pęsetą chwycić oprawkę żarówki, obrócić w lewo o ok.90° i wyjąć żarówkę. Dość łatwo i szybko to się robi, tylko uważaj na te zatrzaski. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pionio Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 (edited) Nieźle wyglądają LEDy W5W. Do ksenonów pasują kolorem idealnie. Ale u mnie szybko zdychają. Zaczynają mrugać i gasną. Sprawdzają się też w oświetleniu tablicy rejestracyjnej i wnętrza. Jednak trwałość jest słaba, albo kupiłem jakieś kiepskie. Wymiana koszmarna, wyjmuję wszystkie spinki od góry w zderzaku i proszę kogoś o pomoc. Jedna osoba odgina zderzak, druga wymienia żarówkę. Edited March 27, 2014 by pionio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ura_bus Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 Wymiana koszmarna, wyjmuję wszystkie spinki od góry w zderzaku i proszę kogoś o pomoc. Jedna osoba odgina zderzak, druga wymienia żarówkę. W przybliżeniu tak to wygląda: http://www.carcarekiosk.com/video/2006_Subaru_Forester_X_2.5L_4_Cyl./lights/parking_light Pozdrawiam, 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamaryn Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Gdzieś wcześniej było już o wymianie i faktycznie trzeba mieć zgrabne palce, trochę czasu i coś na uspokojenie Ostatnio zmieniałem wszystkie żarówki tak profilaktycznie (część nie świeciła) w ledach najważniejsza jest ich jakość dlatego po jakimś czasie mrugają więc Tu nie oszczędzaj. Ja kupiłem led'y CREE http://allegro.pl/najmocniejsze-postojowki-led-cree-w5w-t10-jakosc-i4099221594.html - standardowe wymiary Jak coś lepszego(choć nie ma sensu na postojówki) to takie, tylko że już inny wymiar więc może być problem: http://allegro.pl/zarowka-led-w5w-5w-cree-6000k-z-soczewka-hit-i4021376865.html http://allegro.pl/zarowka-led-cree-5w-4x-smd-5630-w5w-t10-12v-drl-i4028878239.html Jakość REWELACJA. W bagażniku jak wieczorem odmykam klapę robi się prawie jak w dzień !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
PedroAlvaro Posted April 2, 2014 Author Share Posted April 2, 2014 Ogarnięte Wymieniłem na LEDy i wygląda super Akcja 15 minut ale faktycznie zręczne ręce Dziękuję wszystkim za pomoc Pozdro 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek_shin Posted April 5, 2014 Share Posted April 5, 2014 Jeśli kogoś interesuje, to proszę: https://plus.google.com/photos/107255703527775616140/albums/5998900212914758417?banner=pwa Zarówno postojówki jak i oświetlenie wewnątrz wymienione na LED. Przepraszam za jakość, ale fotki wykonywane były Sony Z1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zandeo Posted September 11, 2017 Share Posted September 11, 2017 udało mi się wymienić żarówki w postojówkach ale łatwo nie było. Najlepiej jest wyciągnąć spinki od maskownicy, odgiąć atrapę, przesunąć i wyciągnąć żarówkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
loony Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 A ktoś może podpowiedzieć jak wymienić postojówki w SG przed liftem ? Bo wszystkie komentarze dotyczą po-lifta, a przed-lift ma pozycje od strony błotnika. Patrząc na szybko wychodzi mi, że muszę wyciągnąć lampę, ale może się mylę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rześki Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Ja ściągałem lampy żeby wymienić postojówki. Jak pamiętam ściągałem grill i przesuwałem te maskownice pod lampą w stronę grila do środka. Uważać trzeba na spinki mocujące żeby nie zniszczyć-połamać. Założyłem osram T10 4000k i jest białe światło. Bardzo ładnie też wypełnia światłem całą "bańkę" postojówki. Szczerze polecam. Tu masz filmik z demontażem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedimy99 Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Ja w przed lifcie wymieniałem od strony koła , odchylając nakole . Trochę kiepsko z dostępem ale szybko i bez większego rozbierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mazur6662 Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 w SG wystarczy zaopatrzyć się w pean albo szczypce i wymiana żarówki trwa z 2 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
loony Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Dzięki za sugestie z nadkolem. Brzmi lepiej niż wyciąganie lampy... A jedno pozycyjne mam spalone więc wcześniej czy później muszę się za to wziąć.A po polsku "pean" to co będzie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mazur6662 Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 to narzędzie chirurgiczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel2.0 Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Właśnie wymieniłem te żaróweczki. W SG po lifcie faktycznie nie jest to łatwe ale uporałem się w parę minut. Nie potrzebowałem żadnych specjalistycznych narzędzi. Dodatkowo trochę przepolerowałem pastą ten nalot na reflektorach w miejscu świateł postojowych. Często widziałem to w innych Forkach a jestem zaskoczony jak łatwo to zeszło. Jednak nie wiem czemu u mnie jedna postojówka i tak świeci bardziej na żółto. Przyglądałem się i nie widzę żeby odbłyśnik był zniszczony. Być może cały reflektor był zmieniany... Mimo wszystko warto było zważywszy na koszt - 2 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lewy87r Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 No wymiana to jakiś dramat... na razie udało mi się ją wyjąć, niestety jest przed sezonem wędkarskim i nie wiem gdzie podziałem moje szczypce :/ - bo faktynie z nimi to kwestia 2minut. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukciosti Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 Pierwszy raz to był dramat, myślałem, że paluchy połamię. Ale żarówki led tak szybko zaczynają migać, że teraz zanim żona i dziecko się załadują do auta zdanżam wymienić obie strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek_shin Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 Moje postojówki LED mają już 4 lata - działają wciąż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lewy87r Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 No ja właśnie na LED-y zamienilem, ale drugą już operowałem ze szczypcami i dosłownie 2minutki. To nie to co ze skruszałą żarówką w przeciwmmgielnych akurat mam chusteczkowo przegląd, że zimno może jeszcze być więc grzebanie przyaucie do najmilszych nie należy choć raz ostrą zimą naprawiałem mechanizm wycieraczek ale to w innym aucie - wiem, że fachowcy zrobią to z przyjemnością lecz jak auto potrzebne to trzeba działać Link to comment Share on other sites More sharing options...
markos007 Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 Jaki typ żarówek led potrzeba do wnętrza/podsufitki? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukciosti Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 Żarówka rurkowa C5W, z tego co pamiętam 36mm. W dniu 30.03.2018 o 11:19, radek_shin napisał: Moje postojówki LED mają już 4 lata - działają wciąż. daj link Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmot Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Odkopuję. Jakie LED W5W polecacie do postojówek w SG przedlifcie? Bardziej chodzi mi o trwałość, niż walory "świetlne". Wymiana upierdliwa, a nie mam tak szczupłych łap, żeby próbować przez nadkole Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriskristoffers Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Naprawdę lepiej na spokojnie wyjąć całą lampę i wymienić niż się gimnastykować. Postojówki w SG to W5W Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts