slavok Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 (edited) Panowie i być może Panie, mam problem z SBD (nie pierwszy i zaczyna mnie to irytować powoli) mianowicie nie mogę pojąć jak działa układ chłodzenia w tym silniku, tj. dolałem płynu do zbiorniczka wyrównawczego bo był pusty, pojeździlem samochodem, wróciłem do domu sprawdziłem spoko, płynu w połowie skali, dzisiaj rano otwieram maskę - zbiornik znów pusty... mysle co jest kurna, podjechałem do mechanika, otwieram maskę a w zbiorniku płynu znów powyżej "low"... płynu mogło ubyć bo zmieniany był zawór EGR który jest owym płynem chłodzony ale bez przesady, w przeciągu 3 tyś km uzupełniałem płyn już ze 3 razy w tym zbiorniczku, nie mam żadnych objawów czy to UPG czy innych dziwactw, nie dmucha w zbiornik, nie ma w nim syfu, samochód nie kopci, nie ma też pod nim plam itd. Czy do tego układu płyn chłodniczy wlewa się w jakiś specjalny sposób czy może gdzieś się to odpowietrza? Zwracałem na to uwagę przy przeglądzie w ASO to dolali płynu i tyle było gadania. Edited March 25, 2014 by slavok Link to comment Share on other sites More sharing options...
spawalniczy Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Jeździj, kontroluj i dolewaj. Też tak miałem po naprawie w ASO. Sytuacja dokładnie jak u Ciebie. W sumie dolałem 1,5 l zanim poziom się ustabilizował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 SBD nawet po dokładnym odpowietrzeniu układu,wymaga 2-3 krotnych dolewek,bywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwiatek6178 Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Potwierdzam U mnie było tak samo Nie ma się czym przejmować .Obserwować i dolewac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts