JaMir Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Cześć - może moje pytanie jest trywialne, ale jak wiadomo kto pyta nie błądzi... Na dniach mam dostać zamówione felgi Speedline i teraz to pytanie: Czy oem'owe nakrętki od alu Subaru będą w 100% kompatybilne z tymi Speedline? Czy też muszę szukać jakichś innych (dłuższe, inny kształt itp.)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzudok Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 witaj ja zmieniałem na dłuższe i z wiekszym stożkiem Speedline corse 2113.pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaMir Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 Czy coś więcej? Jakiś model śruby? czy może wystarczy po prostu dłuższa, jak taka: http://allegro.pl/nakretki-nakretka-do-felg-alu-nissan-suzuki-subaru-i4064885292.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 (edited) Ja też zmieniłem nakrętki do Speedlinów na inne, o takie: http://www.ebay.co.uk/itm/BLUE-Tuner-Wheel-Nuts-x-20-12x1-25-Subaru-Impreza-WRX-STI-Legacy-Forester-/110804033059?pt=UK_Cars_Parts_Vehicles_Wheels_tyres_Trim_Nuts_ET&hash=item19cc6f5e23 Siedzą idealnie, nie mam czasu wrzucić fotki ale w temacie "AKCJA OŚWIADCZYNY" są jakieś zdjęcia i może uda się podejrzeć. Edited March 24, 2014 by Ayu Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaMir Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 @Ayu czyli stożek, ale węższa i dłuższa nakrętka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Na dniach mam dostać zamówione felgi Speedline i teraz to pytanie: Czy oem'owe nakrętki od alu Subaru będą w 100% kompatybilne z tymi Speedline? To przede wszystkim zależy od Twojego modelu speedline, czy ma wcięcie na stożek, czy na kulę. Czy też muszę szukać jakichś innych (dłuższe, inny kształt itp.)? To pytanie trochę IMO trochę bez sensu: oryginalne śruby są przelotowe, więc nawet jeśli nowa felga będzie miała mniej "mięsa", to ją założysz. Jeśli felga będzie miała mięsa więcej, to i tak najpierw będziesz musiał wymienić szpilki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaMir Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 (edited) Na dniach mam dostać zamówione felgi Speedline i teraz to pytanie: Czy oem'owe nakrętki od alu Subaru będą w 100% kompatybilne z tymi Speedline? To przede wszystkim zależy od Twojego modelu speedline, czy ma wcięcie na stożek, czy na kulę. Czy też muszę szukać jakichś innych (dłuższe, inny kształt itp.)? To pytanie trochę IMO trochę bez sensu: oryginalne śruby są przelotowe, więc nawet jeśli nowa felga będzie miała mniej "mięsa", to ją założysz. Jeśli felga będzie miała mięsa więcej, to i tak najpierw będziesz musiał wymienić szpilki... No chyba nie do końca bez sensu - mam "zamknięte" nakrętki... Edited March 24, 2014 by JaMir Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_gt4 Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 (edited) Jeśli felga będzie miała mięsa więcej, to i tak najpierw będziesz musiał wymienić szpilki... nigdy nie spotkalem sie z felgami (drogowymi, moze w wyczynowym sporcie jest inaczej, nie wiem), montaz ktorych wymagalby dluzszych szpilek... Edited March 24, 2014 by eddie_gt4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Dokładnie tak jak eddie napisał...Raczej małe prawdopodobieństwo, zeby ta Twoja "zamknięta" nakrętka nie sięgnęła felgi..Wszystko rozchodzi sie o kształt gniazda nakrętki...to, że jest ona stożkowa to PRAWIE pewne...Pytanie jak z kątami tego stożka...czy będzie pasował ori nakrętka do tej felgi....Ale martwiłbym się właśnie tylko tym..kształtem stożka...a nie tym czy nakrętki wystarczy Z Mojego doświadczenia (takiego sobie ni to małego ni wielkiego) jako użytkownika Subaru i kilku kompletów felg wszelakich...To do alu bbs np. fabrycznie przeznaczonych VW- pasowały fabryczne nakrętki...nic nie musiałem kombinowac...z długością czy kątek stożka nakrętki itp itd....montujesz koło-przykręcasz nakrętkę i wsio nawet jak zmieniałem nakrętki na takie tjuningowe kute ameliniowe to priorytetem dla Mnie był tylko skok gwintu..stożek pozostał stożkiem i wszystko pasowało Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaMir Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 Dzięki za szczegółową odpowiedź. Jutro felgi dotrą to sprawdzę organoleptycznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 No chyba nie do końca bez sensu - mam "zamknięte" nakrętki... I buga w moim ulubionym, najszybszym kolorze "British Racing Green" Fakt, mój błąd przy fabrycznych nakrętkach. Pomyślałem skrótowo o przelotówkach, które stosuję do kół z audi. Z Mojego doświadczenia (takiego sobie ni to małego ni wielkiego) jako użytkownika Subaru i kilku kompletów felg wszelakich...To do alu bbs np. fabrycznie przeznaczonych VW- pasowały fabryczne nakrętki...nic nie musiałem kombinowac...z długością czy kątek stożka nakrętki itp itd....montujesz koło-przykręcasz nakrętkę i wsio Na forum pojawiały się problemy z odkręcającymi się felgami. Drugą konsekwencją może być wyrobienie gniazda śruby. Sam w ten sposób zniszczyłem kiedyś jedne felgi, bo "na siłę" wkręciłem w nie nakrętki, jakie miałem. Płaszczyzna przylegania nakrętki i felgi nie gwarantuje bezpiecznej eksploatacji... ale oczywiście się da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavok Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Jak nakrętki nie będą pasować to ja chętny Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaMir Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 Jak nakrętki nie będą pasować to ja chętny Oki mogę przytrzymać nakrętki Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek_k Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Jeśli już mowa o nakrętkach to moje są jakieś liche i po zimie pordzewiały i chciałbym kupić jakieś lepsze, co polecacie? Ciągle zastanawiam się nad kutymi alu ale ta cena Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Kute alu jest ok..ale nie te "chińskie" Ja mam u Siebie aktualnie kute stalowe D1Spec Wcześniej miałem ORI także kute ale ameliniowe D1spec oraz Chińskie DRAG...Z zadnymi nie miałem problemów aczkolwiek Ja mocherowo jeżdżę Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek_k Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Kute alu jest ok..ale nie te "chińskie" Ja mam u Siebie aktualnie kute stalowe D1Spec Wcześniej miałem ORI także kute ale ameliniowe D1spec oraz Chińskie DRAG...Z zadnymi nie miałem problemów aczkolwiek Ja mocherowo jeżdżę znalazłem, ale chyba wolałbym kryte Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 to właśnie aktualnie mam kryte stalowe D1Spec...Nie żebym jakis przekonany był...po prostu pasuja Mi do felg i ogólnej wizji autka Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek_k Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 nie mogę takowych znaleźć Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Takie mam ja...chromowane bo do polerowanych felg jak zalazł http://www.d1spec.com.tw/style/frame/templates8a/product_detail.asp?lang=2&customer_id=2349&name_id=101741&content_set=color_1&rid=56177&id=315658 można też znaleźć i kupić rzecz jasna zamknięte ameliniowe...tylko teraz nie mam żadnego linku pod ręką ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek79 Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Takie mam ja...chromowane bo do polerowanych felg jak zalazł http://www.d1spec.co...56177&id=315658 Jaka cena ,ok takich ? Ja też myślę jakieś kupić ale już nie wiem jakie bo sporo tego na rynku a D1 spec to podobno pełno podróbek ktoś ma takie ? http://www.ebay.co.uk/itm/COMPETITION-WHEEL-NUTS-12-x-1-25MM-BLUE-SUBARU-NISSAN-/230502613182 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WueM Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 A więc tak...o nakrętkach był choć krótki ale temat był...w dodatku o amelinowych D1Spec właśnie Ja-jak i kolega o ile dobrze pamiętam Bartolomeo mieliśmy otwarte nakrętki ww. marki- ale ORYGINALNE D1Spec Gdyby nie to, że 3sztuki ktoś w nocy mi odkręcił to bym na nich smigał do dziś Faktycznie podróbek jest sporo a ceny ich zaczynają się już od 100PLN'ów Zaznaczę, iz jeździłem przeszło sezon na takich chińskich alu nakrętkach marki Drag i nic złego się z nimi nie działo...Uwaga jest tylko co do ostrożności z ich zakręcaniem- żadnym pneumatykiem....tylko ręcznie a później dokręcać dynamometrycznym Coś o tym wiem Grzesiek79 ja Swoje z linku powyżej kupiłem na ebay'u za kwote coś około 100$..nie pamiętam dokładnie Moja rada? jeśli nie dbacie o wygląd i lans (aż tak) swoich kółek to kupcie zwykłe stalowe dedykowane do alufelg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guzik3 Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 Cześć - może moje pytanie jest trywialne, ale jak wiadomo kto pyta nie błądzi... Na dniach mam dostać zamówione felgi Speedline i teraz to pytanie: Czy oem'owe nakrętki od alu Subaru będą w 100% kompatybilne z tymi Speedline? Czy też muszę szukać jakichś innych (dłuższe, inny kształt itp.)? Nie zapomnij pochwalić się nowymi felgami na aucie Link to comment Share on other sites More sharing options...
respect Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 Uwaga jest tylko co do ostrożności z ich zakręcaniem- żadnym pneumatykiem....tylko ręcznie a później dokręcać dynamometrycznym Coś o tym wiem NIe tylko chińskie-tu może pół biedy , bonakrętki szlag trafi, a inne,lepsze dadzą radę szpilkom i na nich gwint można obkręcić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts