subcharles Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Witam. Mam Forka 2.5 XT MY05 - przed liftem. Wiem, że nie jest to raczej pojazd stworzony do jazdy autostradowej. Z zainteresowaniem czytam więc posty, w których rozpisujecie się na temat takich właśnie podróży. Mój forester powyżej 130 km/h z wiernego i zaufanego towarzysza zamienia się w wymagającego przeciwnika ;-). Wiem, że jeśli chodzi o szum wiatru i opory toczenia to pewnie z racji "wyjątkowej aerodynamiki" TTTM. U mnie jednak dochodzi coś jeszcze. Otóż boki maski powyżej wskazanej prędkości zaczynają falować niczym skrzydło. To dość przerażający widok, skutecznie studzący pokusę dalszego rozpędzania. Maska jest dobrze spasowana, nie ma żadnego luzu na zamku. Mimo to pod wpływem oporu powierza krawędzie maski zaczynają żyć własnym zyciem. Czy to tylko kwestia odpowiedniej jej regulacji ? Jeśli tak to jak to zrobić ? Ponadto przy jeszcze wyższych prędkościach wewnątrz pojawia się dziwny pisk lub raczej gwizd - dochodzi z okolic radia lub środkowych nawiewów. Nie nasila się ze wzrostem prędkości, lecz powiedzmy przy około 140 km/h "włącza się" bez ostrzeżenia. Wiecie może jak można temu zaradzić ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premo Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Maska w Forku tym różni sie od masek innych samochodów, że ma wielki kurnik na środku, który powoduje to falowanie. Jechałem forkiem ponad 200 i nie odleciała Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Otóż boki maski powyżej wskazanej prędkości zaczynają falować niczym skrzydło. Witaj w klubie. TTTM. W imprezie jest jeszcze większy horror... Jedynie spinki mogą uspokoić lęki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DANIO Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 ciekawe objawy, może Twój forek myśli że jest ptakiem (z racji leśnego pochodzenia), a tak poważnie fruwająca maska nic przyjemnego. Na szczęście w moim MY07 2.0 przy 190km/h słychać tylko szum, idzie jak po szynach. pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apacz Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 To celowe działanie producenta w modelach na Polskę, bo u nas nie można szybciej jeździć . A tak poważnie to, tak jak Premo napisał, standard w Subarakach z kurnikiem. Jeździłem kilkoma i nadal jeżdżę. Na początku rzeczywiście było trochę strasznie, ale już się przyzwyczaiłem. Przy 250, co prawda w Imprezie, też nie odleciała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy_001 Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Do ilu rozpędziliście swoje forki. Ja raz miałem 210, dalej nie próbowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muzyk Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Licznikowo 236 km/h według danych producenta max to jest 226 km/h PzDr Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdiiaga Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Spinki na maskę mogą okazać się dobrym rozwiązaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
drout Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Tttm Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subary Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Miałem onegdaj bardzo wysoki "kurnik" i wrażenie nie było miłe, gdy spojrzało się na falującą maskę. Nigdy nic się nie stało. Jeśli chodzi o pisk, to może być uszczelka szyby. Brzmi jak przycinający się wentylator, też z tym walczyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciulek Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 w forkach bez kurnika dzieje się to samo, maska chce odlecieć przy jeździe powyżej 140km/h, też mnie to przeraziło napoczątku:) ale no risk no fun:P cisnąc pedał gazu do końca rozpędziłem szalone 125 rumaków do nieco ponad 200km/h, pozytywne zaskoczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
temek Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 w forkach bez kurnika dzieje się to samo, maska chce odlecieć przy jeździe powyżej 140km/h, też mnie to przeraziło napoczątku:) ale no risk no fun:P cisnąc pedał gazu do końca rozpędziłem szalone 125 rumaków do nieco ponad 200km/h, pozytywne zaskoczenie. Nic takiego nie zauwazylem, a rowniez gnalem 200/h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HiszpanskaInkwizycja Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Kurcza pieczona, mój raz rozpędzony do około 200, i często goniony po autostradzie w okołoprzepisowych prędkościach, nie wykazuje żadnych ruchów maski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts