Jump to content

Swiatla w bugeye. Nie mozna ustawic plamy swiatla.

jakbyk

Recommended Posts

Czesc.

Mam dziwny problem ze swiatlami w moim bugeye. W stacji diagnostycznej nie moga ustawic prawidlowo swiatel, bo daja jakby jedna rozmazana plame, zamiast prawidlowego odciecia prosto i pod kątem.

Drogowe swiecą OK, natomiast mijania jakby zamiast zarowki mialy swieczke z Ikei.

Lampy masz na pewno EU? Z tego co piszesz brzmi to jakby to byly lampy US. Może ktoś wcześniej zmienial?

Jeśli faktycznie okażą się europejskimi to kup w jakimś sklepie motoryzacyjnym jakieś normalne żarówki, wymień i spróbuj ponownie ustawić. :)   Jeśli jednak lampy to są US to będziesz je musial wymienić lub dać do przerobienia. Są w PL firmy, które się tym zajmują. :)

O jasna...! W necie znalazlem info, ze przerobka od kilkuset zlotych w góre.

Lampy kupilem tutaj na forum i bylo info, ze sa EU, ale teraz juz nie jestem tego taki pewny.

Myslisz, ze to jest zwiazane z odblysnikiem, czy z kapturkiem, ktory jest nad zarowka?

Ludzie, bez paniki. Lampy US też mają odcięcie światło-cień, tylko nie są asymetryczne (nie mają takiego skosu w górę, z prawej strony). W praktyce jest, tylko nieco mniejszy. Następna sprawa: lampy w bugu US-spec mają inne żarówki (HB5 vs H4 w europejczykach). Sprawdź więc najpierw jakie powinieneś mieć żarówki. 

W swoim bugu miałem przez moment prawą europejską i lewą amerykańską i różnica w ich świeceniu jest niewielka - sprawdzane u znajomego na stacji diagnostycznej. 

A za kilkaset złotych to kupisz lampy EU, lub przerobisz na biksenon, do czego oczywiście nie namawiam, bo to nielegalne  ;)

Edited by Qba25

Dzieki za odpowiedz.

Znalazlem na allegro taka aukcje:

http://allegro.pl/showItem2.php?item=3990672753

Wyglada, ze HB5 ma inne mocowanie niz H4-jakie mam ja.

Mam zapasowy caly odblysnik od innej lampy. Zanim zaczne ja przypiekac w piekarniku, zeby zamienic srodek, wole sie upewnic, czy jesli go wymienie, myslicie, ze zalatwi to problem?

Miałem taki problem z lampami i właśnie o to chodzi, że jest inny uchwyt przy żarówce i żarówka "wchodzi" za głęboko do wnętrza i jest nieregularna, rozmazana plama. U mnie zmiana żarówki pomogła. Tylko, że u mnie było tak, że lampy zostały zmienione na EU, a żarówkę starałem się wsadzić od poprzednich lamp, czyli HB5 :) Da się to zrobić bez wkładu finansowego, oprócz żarówek oczywiście :)

U mnie były tak jakby "adaptery" czyli do normalnej wiązki, kabla, była podłączona przedłużka z wtyczką i do niej podłączone HB5. Wystarczyło odpiąć przedłużke i wszystko grało!

U mnie były tak jakby "adaptery" czyli do normalnej wiązki, kabla, była podłączona przedłużka z wtyczką i do niej podłączone HB5. Wystarczyło odpiąć przedłużke i wszystko grało!

Też sobie zrobiłem własnie taką "przedłużkę"...