jakbyk Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Czesc. Mam dziwny problem ze swiatlami w moim bugeye. W stacji diagnostycznej nie moga ustawic prawidlowo swiatel, bo daja jakby jedna rozmazana plame, zamiast prawidlowego odciecia prosto i pod kątem. Drogowe swiecą OK, natomiast mijania jakby zamiast zarowki mialy swieczke z Ikei. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiser_Sowza Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Lampy masz na pewno EU? Z tego co piszesz brzmi to jakby to byly lampy US. Może ktoś wcześniej zmienial? Jeśli faktycznie okażą się europejskimi to kup w jakimś sklepie motoryzacyjnym jakieś normalne żarówki, wymień i spróbuj ponownie ustawić. Jeśli jednak lampy to są US to będziesz je musial wymienić lub dać do przerobienia. Są w PL firmy, które się tym zajmują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakbyk Posted March 16, 2014 Author Share Posted March 16, 2014 O jasna...! W necie znalazlem info, ze przerobka od kilkuset zlotych w góre. Lampy kupilem tutaj na forum i bylo info, ze sa EU, ale teraz juz nie jestem tego taki pewny. Myslisz, ze to jest zwiazane z odblysnikiem, czy z kapturkiem, ktory jest nad zarowka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 (edited) Ludzie, bez paniki. Lampy US też mają odcięcie światło-cień, tylko nie są asymetryczne (nie mają takiego skosu w górę, z prawej strony). W praktyce jest, tylko nieco mniejszy. Następna sprawa: lampy w bugu US-spec mają inne żarówki (HB5 vs H4 w europejczykach). Sprawdź więc najpierw jakie powinieneś mieć żarówki. W swoim bugu miałem przez moment prawą europejską i lewą amerykańską i różnica w ich świeceniu jest niewielka - sprawdzane u znajomego na stacji diagnostycznej. A za kilkaset złotych to kupisz lampy EU, lub przerobisz na biksenon, do czego oczywiście nie namawiam, bo to nielegalne Edited March 16, 2014 by Qba25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakbyk Posted March 16, 2014 Author Share Posted March 16, 2014 Dzieki za odpowiedz. Znalazlem na allegro taka aukcje: http://allegro.pl/showItem2.php?item=3990672753 Wyglada, ze HB5 ma inne mocowanie niz H4-jakie mam ja. Mam zapasowy caly odblysnik od innej lampy. Zanim zaczne ja przypiekac w piekarniku, zeby zamienic srodek, wole sie upewnic, czy jesli go wymienie, myslicie, ze zalatwi to problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciu21 Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Miałem taki problem z lampami i właśnie o to chodzi, że jest inny uchwyt przy żarówce i żarówka "wchodzi" za głęboko do wnętrza i jest nieregularna, rozmazana plama. U mnie zmiana żarówki pomogła. Tylko, że u mnie było tak, że lampy zostały zmienione na EU, a żarówkę starałem się wsadzić od poprzednich lamp, czyli HB5 Da się to zrobić bez wkładu finansowego, oprócz żarówek oczywiście Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakbyk Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 Czyli u mnie musi byc w druga strone, czyli HB5 musi wejsc gleboko. A co zrobiles z wtyczka. Chyba jest inna w HB5 a inna w H4? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Wtyczki są własnie kompletnie inne, nie do pomylenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakbyk Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 Dzieki. Zamowilem HB5 i zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 (edited) Jeśli teraz masz w aucie wtyczki do H4, to nie podłączysz do nich HB5. Więc od razu łap wtyczkę: http://allegro.pl/hb5-9007-oprawka-oprawa-wtyczka-wtyk-gniazdo-i4026227128.html Edited March 17, 2014 by Qba25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciu21 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 U mnie były tak jakby "adaptery" czyli do normalnej wiązki, kabla, była podłączona przedłużka z wtyczką i do niej podłączone HB5. Wystarczyło odpiąć przedłużke i wszystko grało! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 U mnie były tak jakby "adaptery" czyli do normalnej wiązki, kabla, była podłączona przedłużka z wtyczką i do niej podłączone HB5. Wystarczyło odpiąć przedłużke i wszystko grało! Też sobie zrobiłem własnie taką "przedłużkę"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakbyk Posted March 18, 2014 Author Share Posted March 18, 2014 Czyli teraz szukam kabla z gniazdem HB5 i wtyczka H4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts