turdziGT Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 Czy ktoś przerabial taki temat ? Jak czym i w jaki sposób pozbyć się oleju zalegającgo w intercoolerze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 Jak czym i w jaki sposób zdemontować, wypłukać benzyną ekstrakcyjną i wysuszyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted March 14, 2014 Author Share Posted March 14, 2014 Wypłukać tzn zatkac z jednej strony wlać butelkę benzyny dobrze wstrząsnąć i wylac ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 Wypłukać tzn zatkac z jednej strony wlać butelkę benzyny dobrze wstrząsnąć i wylac ? Dokładnie tak , ewentualnie można powtórzyć jeszcze raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted March 14, 2014 Author Share Posted March 14, 2014 A czy benzyna ekstrakcyjna najlepsza czy może coś innego? Ile i jak suszyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacky X Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 Może być zwykła benzyna ale może być i ekstrakcyjna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted March 14, 2014 Author Share Posted March 14, 2014 A co masz na myśli przez zwykła benzynę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco46VR Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 taka zwykla benzyna 95 ze stacji:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL-Marcin Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 ALe miej świadomość, że jeśli turbosprężaka "sra" olejem, efekt czyszczenia zniknie po 2 minutach jazdy. Napierw ogarnij turbo, a potem zaprzątaj sobie głowę usuwaniem oleju z IC Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 ALe miej świadomość, że jeśli turbosprężaka "sra" olejem, efekt czyszczenia zniknie po 2 minutach jazdy. Napierw ogarnij turbo, a potem zaprzątaj sobie głowę usuwaniem oleju z IC w silnikach turbo , nawet jak jest igła turbo i silnik, zawsze powstaje mgiełka oleju w dolocie , ktora sie najwiecej odklada w ic z biegiem km Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted March 15, 2014 Author Share Posted March 15, 2014 He he mam taki wspaniały serwis który przelal mi olej przy wymianie. Odpowietrzenie skrzynki korbowej mam do zimnej strony turbo wiec pewnie w ic jest trochę oleju. Wracając do benzyny co w takim razie najlepsze i co najszybciej odparuje zwykła 95 czy ekstrakcyjna ? Carfit a czym ty myjesz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 Carfit a czym ty myjesz ? tylko benz, ekstrakcyjna Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL-Marcin Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 Co innego mgiełka (której bym nie ruszał), co innego wyciek zapełniający IC. Miałem taki problem w TDI. Po regeneracji terbosprężarki problem zniknął Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted March 15, 2014 Author Share Posted March 15, 2014 Ok dzieki za pomoc w takim razie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacky X Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 A co masz na myśli przez zwykła benzynę ? Zwykła benzyna PB95 jaknajbardziej dobrze rozpuszcza olej jak też odparowuje.Choć ta dzisiejsza śmierdzi okrutnie ale robotę zrobi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Zwykła benzyna PB95 jaknajbardziej dobrze rozpuszcza olej jak też odparowuje Zapewne,choć bardzo agresywnie działa na metal,sam o tym gdzieś wspominałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted March 27, 2014 Author Share Posted March 27, 2014 Ok wracamy do tematu jeżeli nie jestem w stanie dostać benzyny ekstrakcyjnej czym innym mozna go wypłukać ? Aceton czy zwykla 95/98 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
eres Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 95 bo wyjdzie taniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted March 27, 2014 Author Share Posted March 27, 2014 A na poważnie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
eres Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 Napisałem śmiertelnie poważnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavok Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 Ok wracamy do tematu jeżeli nie jestem w stanie dostać benzyny ekstrakcyjnej czym innym mozna go wypłukać ? Aceton czy zwykla 95/98 ? Acetonu nie polecam, ale zastanawiające jest jak to nie jesteś w stanie dostać benz. ekstrakcyjnej, przecież to jest dostępne w każdym markecie budowlanym, sklepie z farbami/lakierami itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
parar Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 teraz ze względów podatkowych często nazywa się ona rozpuszczalnik/rozcieńczalnik ekstrakcyjny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted March 28, 2014 Author Share Posted March 28, 2014 Bo mieszkam w Norwegii Mam do wyboru white spirit i red spirit.Bialy to chyba rozcienczalnik i zostawia po sobie trochę tłuszczu. Red z kolei używa się przed lakierowaniem bo nie zostawia tłuszczu wiec juz sam nie wiem który wybrać Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 Idz na calosc. Czerwony Co ryzykujesz - najwyzej Ci dziure w intercoolerze wypali Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmo Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 Sprawdź organoleptycznie, który bardziej kopie i tego użyj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts