Jump to content

Przyciemnianie szyb w Foresterze

Artur Wróbel

Recommended Posts

Nie wiem cvzy temat juz byl czy nie (szukajka nic nie pokazala). Chodzi mi o przyciemnianie szyb w Foresterze. Chce przyciemnic folia 'jedynka" szyby wraz z "przednimi drzwiami" (wiem wiem, to nielegal :P ).

Przyciemnial ktos u siebie? Jesli tak z checia zobacze jakies zdjecia jak to wyglada - chodzi mi o calosc.

Chce przyciemnic folia 'jedynka" szyby wraz z "przednimi drzwiami" (wiem wiem, to nielegal ).

Żaden nielegal,pod warunkiem atestowanej folii z odpowiednimi procentami przepuszczalności światła.

Mam u siebie folię na przednich drzwiach,tylko stopień przyciemnienia jest,powiedzmy umowny. ;)

Chce przyciemnic folia 'jedynka" szyby wraz z "przednimi drzwiami" (wiem wiem, to nielegal ).

Żaden nielegal,pod warunkiem atestowanej folii z odpowiednimi procentami przepuszczalności światła.

Mam u siebie folię na przednich drzwiach,tylko stopień przyciemnienia jest,powiedzmy umowny. ;)

No tak tak, z tego co wiem to robia to w krakowie i daja atest. calosc opiewa na kwote 1500pln niezaleznie od auta (bus, osobowka itp.).W poprzednim aucie H. Coupe mialem wszystkie szyby ciemne i raz zabrany dowod :P

Osiem lat jeździłem z przyciemnionymi bocznymi przednimi szybami. W trakcie kontroli drogowych, jeszcze przed zatrzymaniem auta, opuszczałem szyby, aby z uśmiechem powitać policjanta. Ale jednak trafił się taki inteligentny policjant, który polecił mi podnieść szyby i zabrał dowód rej.

W Radomiu na ul. Osiowej 11, jesienią przyciemniałem szyby w T4 Multivan (5 szyb). Zapłaciłem 4 stówki, jakość super. Z resztą w tym aucie co po ośmiu latach zabrali dowód, szyby przyciemniał ten sam człowiek. 

Pozdrawiam

cewie

no w zwoleniu koszt 350 zeta :0 wiec tez milo i pelna profeska :) certyfikat jest ale na wszystkie procz bocznych drzwi (wiadomo ten kwitek mozna sobie wsadzic w d....) :D

nic, jade w poniedzialek sie umawiac, tylko dylemat czy tyly robic ciemniej np. 2 a przod 1 czy wszystko 1?

wczoraj w radomiu pod komenda wojewodzka Policji widzialem Forka z ciemnymi 1 wszystkie i tak nawet nawet ale tyly zdaly by sie ciemniej

Witam swojaków. Ja przyciemniłem wszystkie szyby boczne (folia 1 - 50 % przepuszczalności). Robiłem to w firmie z ul. Traugutta (teraz mają nową siedzibę). Koszt usługi to 460, pełen profesjonalizm, od 2 lat żadnych problemów z foliami. Wygląd auta rewelka. Folia 1 nie sprawia żadnych problemów w czasie jazdy nocą. Widoczność jest bardzo dobra. Zdaje sobie sprawę, że obecne rozwiązanie jest niezgodne z przepisami, ale jak dotąd nie było problemów przy kontroli, jak również przy przeglądzie technicznym. Co do przepisów - szyba czołowa oraz przednie szyby boczne musza mieć współpczynniki przepuszczania światła nie mniejszy niż 70 % (par. 8 ust. 5 pkt 4 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia). Wyklucza to jakąkolwiek folię (poza bezbarwną) na przednich szybach bocznych. W wolnej chwili postaram sie się zrobić jakąć fotkę poglądową. Pozdr.

Edited by Leonorex

Tu się nie zgodzę.

Szyby przyciemnione zgodnie z przepisami masz już fabrycznie (nie wiem jak I gen ale II i młodsze na 100%) jak auto wyjeżdża z fabryki. Każda inna ingerencja w przepuszczalność świetlną szyb drzwi przednich jest niezgodna z KRD. I mogą Ci dawać certyfikaty różnej treści mają one taką samą wartość jak papier "Regina" ;)

Przyciemnial ktos u siebie? Jesli tak z checia zobacze jakies zdjecia jak to wyglada - chodzi mi o calosc.

Przyciemniałem na Postępu 3A, efekty widać na zdjęciu poniżej jak byś chciał więcej to odezwij się na priv.

Za komplet zapłaciłem chyba 700zł.

Wiem że w Izabelinie (chyba) też są jakieś ziomki co dobrze robią robotę.

w większośći aut nawet bezbarwna powoduje że juz sie nie mieści w70%  ;)

Ja w civicu miałem 6 lat ciemne szyby i nikt sie nie czepiał  w forku mam ponad rok  i tez zero problemów ,oczywiście przednie boczne też  :D  w granicach zdrowego rozsądku 

Ty masz wszystkie jednakowo zrobione tak?

Nie, przednie są zrobione folią o większej przepuszczalności, cały tył o mniejszej.

Folia jest klasyczna z tym że zdjęcie jest chyba tak zrobione że światło tak śmiesznie pada że wydaje się że szyby są zielone

• 1 month later...
Witam ja przyciemniałem swój samochód jakies 3 lata temu. Instalator polecił mi folie lumar. Jestem w 100 % zadowolony i polecam każdemu folie z tej firmy. Po 3 latach nis się z nią nie dzieje. Przyciemnialem wczesniej sam albo oddalem do warsztatu i goście robili na jakimś badziewiu. Jak już coś robić to pożądnie. Radze się zastanowić nad wyborem folii i lepije dać troszkę więcej ale być zadowolonym na długi czas. Niestety jakość= cena. Pozdrawiam

no dzi bylem w zakladzie. Umowiony w kolejce jestem na przyszly czwartek. Nie wiem jaka folia, ale tam raczej uzywaja dobrych materialow, zreszta robilem juz tam 3 auta w tym jedno coupe z malymi szybkami i bylem zadowolony w 100% :D

Zastanawialem sie nad oklejeniem okna dachowego, z racji poprawy ogolnego wygladu, ale narazie sie powstrzymalem i robie standard czyli 5 szyb :) Calosc wyceniona na 300 pln

Też będę ściemniał cały tył, 5 szyb i 300 to jak za darmo  :) prawie wszędzie krzyczą 500

300,- zł. to w radomskim normalna cena. Jak pisałem wcześniej T4, pięć szyb 400 złociszy.

Pozdrawiam

cewie

Osiem lat jeździłem z przyciemnionymi bocznymi przednimi szybami. W trakcie kontroli drogowych, jeszcze przed zatrzymaniem auta, opuszczałem szyby, aby z uśmiechem powitać policjanta. Ale jednak trafił się taki inteligentny policjant, który polecił mi podnieść szyby i zabrał dowód rej.

W Radomiu na ul. Osiowej 11, jesienią przyciemniałem szyby w T4 Multivan (5 szyb). Zapłaciłem 4 stówki, jakość super. Z resztą w tym aucie co po ośmiu latach zabrali dowód, szyby przyciemniał ten sam człowiek. 

Pozdrawiam

cewie

Nie potrzebnie oddawałeś dowód.. wystarczy usunąć usterkę (w tym wypadku folię z przednich szyb) i żadne sankcje ci nie grożą.

ale pogoda... wczoraj udalo mi sie odebrac auto, i po zabiegu wyglada to tak ... 

z poprawa pogody zrobimy wiecej zdjec i sam sie przyjrze dokladniej temu bo jak narazie  nie chce wychodzic sie z domu :D  :P

Bardzo ladnie wyglada Twoj Forek po zabiegu.

no dzi bylem w zakladzie. Umowiony w kolejce jestem na przyszly czwartek. Nie wiem jaka folia, ale tam raczej uzywaja dobrych materialow, zreszta robilem juz tam 3 auta w tym jedno coupe z malymi szybkami i bylem zadowolony w 100% :D

Zastanawialem sie nad oklejeniem okna dachowego, z racji poprawy ogolnego wygladu, ale narazie sie powstrzymalem i robie standard czyli 5 szyb :) Calosc wyceniona na 300 pln

Ja wlasnie dzis okleilem szyberdach i jestem bardzo bardzo zadowolony. Wreszcie moge jezdzic z odslonieta roleta i mnie nie razi w oczy od chmur.... Polecam.

ile za szyberdach?

100zl zaplacilem z folia Armorlite z przepuszczalnoscia 5%. Mysle, ze to dobra cena bo ta folia nalezy do drogich (cos ok 60pln za m2 trzeba zaplacic). Montaz trwal ok 45min a koles przyjechal do mnie i montowal w moim garazu.